Căldura specifică sezonului estival nu face casă bună cu alcoolul. Acesta deshidratează extrem de rapid şi intensifică senzaţia de sete, determinând un consum şi mai mare de alcool. Asupra organismului, alcoolul poate avea efecte extrem de nocive.
Băuturile alcoolice fac parte din „meniul de distracţie” al verii şi sunt nelipsite la ieşirile cu prietenii.
Poate că sună ciudat, însă încercaţi să respectaţi o regulă esenţială: beţi o bere, un pahar cu vin etc. abia după ce v-aţi potolit setea cu apă. Singurul lichid care vă potoleşte setea cu adevărat şi vă înlocuieşte electroliţii pierduţi prin transpiraţie este apa. Dacă doriţi ca efectele alcoolului să nu vi se urce la cap, beţi un pahar cu apă după fiecare băutură alcoolică. Această metodă va menţine echilibrul hidric al organismului. De asemenea, va preveni şi stările de mahmureală de a doua zi, oferindu-i corpului suficient timp pentru a procesa alcoolul consumat, potrivit csid.ro.
Berea, preferată vara de majoritatea bărbaţilor
Berea este preferată de majoritatea bărbaţilor pe timp de vară. Berea are destul de multe calorii şi carbohidraţi. Acestea, în combinaţie cu o ronţăială la terasă, cum ar fi porumbul prăjit, alunele, pot constitui o adevărată bombă calorică. De aceea, alegeţi să consumaţi cel mult două beri pe zi şi încercaţi să alegeţi sortimente mai light, cu puţine calorii şi un procent mai scăzut de alcool. O variantă excelentă o constituie berea cu lămâie. Aceasta este mai degrabă o „limonadă cu un uşor gust de bere”, după cum ar cataloga-o iubitorii acestui lichid amărui.
Limitaţi-vă la maximum două pahare de vin
Pentru vară, este preferat în special vinul rose. Nici şpriţul cu vin alb nu este ocolit. Ca şi în cazul berii, vinul are destul de multe calorii. Deşi aparent conferă o senzaţie de potolire a setei, acesta poate deshidrata. Şi în acest caz, moderaţia este cuvântul-cheie. Limitaţi-vă la maximum două pahare de vin, indiferent ce sortiment alegeţi. Chiar dacă este contrar uzanţelor, adăugaţi două – trei cuburi de gheaţă, pentru un efect răcoritor garantat.
Vodca se face din cereale, dar şi din… cartofi
Iubitorii de vodcă trebuie să ştie că acest tip de băutură alcoolică se face din cereale, dar şi din… cartofi. Această variantă este mult mai sănătoasă şi mai lipsită de riscuri. Ţineţi cont totuşi de cantităţi: amestecaţi un singur shot la un pahar mare cu apă, suc de merişoare sau limonadă. Acest amestec vă garantează gustul răcoritor şi specific al acestei băuturi, fără riscul de a vă îmbăta rapid sau de a vă deshidrata.
Whiskey-ul are în compoziţie foarte mult alcool
Whiskey-ul este foarte puternic şi are în compoziţie foarte mult alcool, care poate duce la intoxicaţie şi tulburări de judecată. De asemenea, mahmureala de a doua zi poate fi cea mai dureroasă experienţă. Acest lucru se întâmplă din cauza procentului mare de alcool, care deshidratează şi lasă corpul fără pic de energie. Cel mai indicat este consumul unei cincimi din cantitatea de whiskey dintr-un pahar, adică de un deget, servit alături de un pahar cu apă plată. Astfel, tăria alcoolică scade şi nu mai amorţeşte simţurile. În felul acesta, iubitorii acestui lichid se pot bucura de toate aromele şi gusturile acestei băuturi, fără efecte neplăcute.
Coniacul se bea sec
Cel mai corect mod în care se bea coniacul este sec, fără niciun fel de adaos. Mai exact, coniacul se bea în pahare largi la bază, dar cu gura strâmtă, o cantitate de două – trei degete. Se încălzeşte paharul între palme, timp de zece minute, şi abia după se soarbe în înghiţituri mici acest lichid preţios. Important e să nu faceţi excese şi să vă limitaţi doar la un pahar. La urma urmei, nu este o băutură de beţie, ci una dintre cele mai rafinate băuturi din lume. Sortimentele de coniac mai tinere pot fi însă băute şi în cocteiluri. Alegeţi însă ingrediente cât mai naturale care să complimenteze nobila băutură ca, de exemplu, sucul proaspăt de lămâie.
Romul, excelent ca ingredient în cocteilurile de vară
Romul este excelent ca ingredient în cocteilurile de vară, răcoritoare şi energizante. Poate fi combinat cu suc de lămâie sau alte citrice. Are un gust deosebit atunci când este amestecat cu cola. Atenţie însă la cantităţi! Are destul de mult zahăr şi, în combinaţie cu sucurile acidulate, poate favoriza îngrăşarea. Dacă aveţi de gând să preparaţi acasă un cocteil fresh de vară, reţineţi o regulă de bază: cu cât romul e mai închis la culoare, cu atât e mai bine să nu-l diluaţi.