4.2 C
Craiova
miercuri, 20 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateUn pacient a murit la SJU Craiova în urma unui infarct după ce a fost tratat ca suspect Covid. Reclamaţiile schimbă protocolul

Un pacient a murit la SJU Craiova în urma unui infarct după ce a fost tratat ca suspect Covid. Reclamaţiile schimbă protocolul

Mariana Iordache este plecată în Belgia. Nu-şi mai văzuse tatăl de un an, când a primit vestea că a decedat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, în urma unui stop cardiorespirator. Pentru că medicii din spital l-au considerat suspect Covid pe bărbatul care suferise un infarct, fiica sa şi-a luat rămas-bun de la un sicriu închis. Mai multe date din documentele SJU se bat cap în cap.

Mariana Iordache reclamă că medicii au eliberat trupul pe protocol Covid, deşi tatăl său nu ar fi trebuit să fie tratat ca suspect de coronavirus. GdS a mai prezentat cazurile unor pacienţi suspecţi eliberaţi pe protocol Covid în ultimele luni pentru că au decedat înainte să li se facă al doilea test.
În data de 3 iulie, SJU Craiova a adoptat un nou protocol privind circuitul decedatului suspect sau confirmat cu infecţia Covid. Managerul admite că a solicitat acest lucru în urma numeroaselor reclamaţii primite.

Suspect de coronavirus înainte de a fi suspect de infarct

Pe 7 iunie, Mariana a chemat ambulanţa deoarece tatăl său nu se simţea bine. Motivul, se notează în răspunsul SJU Craiova cu privire la cazul pacientului, a fost dispneea (dificultăţi de respiraţie n.r.). Acesta este, într-adevăr, un simptom specific Covid-19, dar este şi o manifestare care poate însoţi un infarct miocardic. Pacientul avea în antecedente AVC și infarct, lucru specificat la telefon de fiica sa la chemarea ambulanţei, cât și diagnostice vizibile pe cardul lui de sănătate, spune Mariana Iordache. Medicul din urgenţă l-a considerat suspect Covid şi a durat patru ore de la momentul sosirii bărbatului la spital până la momentul unui consult cardiologic, când s-a diagnosticat infarctul.

În răspunsul SJU, pe lângă dispnee, se menţionează că pacientul „a relatat“ şi „tuse cu expectoraţie mucoasă şi disfagie“ (dificultate la înghiţire). Aşa că medicul din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU), unde pacientul a ajuns la ora 2.54, a ridicat suspiciunea de Covid. Pacientul a fost trimis în zona de izolare, unde i s-au prelevat probe pentru această infecţie. I s-au efectuat o radiografie pulmonară şi CT.

Consultul cardiologic a fost efectuat abia la 6.20, spun cei de la spital. La patru ore de când pacientul a ajuns la urgenţe. În tot acest timp, a fost investigat pentru suspiciunea de coronavirus. De fapt, bărbatul suferise un infarct grav, cu risc crescut de deces.

În documentul SJU se precizează că, în urma consultului cardiologic, la 7.03 pacientul, în stare gravă, a fost internat la ATI. Acesta a intrat în stop cardiorespirator, iar la 11.15 a decedat.

„Îl luaţi pe protocol Covid“

Mariana Iordache povesteşte că tatăl său s-a stins la spitalul craiovean pe 7 iunie. La morgă, medicii i-au spus că bărbatul a murit înaintea recoltării celui de-al doilea test Covid şi că nici rezultatul primului test nu sosise, astfel că au sfătuit-o să ridice trupul pe protocol Covid. Femeia spune că a îndurat umilinţe din partea personalului.

La morgă, i s-a transmis: „Dacă vreau să îl iau așa, pe protocol Covid. Dacă nu, să aștept. Dar dacă trec trei zile, e mai mare bătaia de cap, pentru că am nevoie de aprobare de la Parchet. Am decis să aștept, crezând în corectitudinea personalului SJU Craiova și bazându-mă pe faptul că satul unde locuia tatăl meu nu avea niciun suspect de coronavirus“.

Fiica pacientului decedat spune că personalul de la spital „a profitat din plin“ de faptul că rudele au intrat în izolare la intrarea în ţară, venind din zonă roşie. Aceasta menţionează că a sunat la morgă şi i s-a transmis că rezultatul testului este neconcludent, deci “îl luați pe protocol Covid”.

Neconcordanţe în documentele spitalului

Pe documentele spitalului apar mai multe neconcordanţe privind orele la care pacientul a fost investigat sau internat pe secţii. Astfel, pe documentul de la Clinica de Cardiologie, ora prezentării pacientului în UPU este 2:54, iar internarea la ATI, la ora 7:03.

Apare, însă, o neconcordanţă, între acest document şi o notă informativă primită de fiica pacientului în data de 8 iunie, unde ora internării la ATI este 6:35 şi nu 7:03.
Femeia spune că la eliberarea trupului din spital a primit o simplă adeverință de deces, fără alte documente privind parcursul pacientului. „Am mai primit o notă informativă din partea secției de cardiologie, din data de 08/06/2020, semnată și parafată, în care este trecută ora internării în secția ATI, 6:35. Decesul survenit la 11:15 în urma unui stop cardiorespirator”.

Ajunsă înapoi în Belgia, femeia a trimis sesizări către spital şi Minister, cerând documentele legate de parcursul tatălui său în spital. Într-o foaie de parcurs nesemnată şi neparafată, ora internării în ATI diferă faţă de nota de la cardiologie: 7:03. Printre documente apare şi o radiografie pulmonară fără modificări, cu ora 6:13. La ora 6:20, conform fişei pacientului, acesta se afla deja la consult cardiologic.

A făcut radiografia înainte să ajungă la spital?

Fiica bărbatului se întreabă cum, în doar 7 minute, a fost efectuată radiografia şi pacientul a şi ajuns la consult.

Însă reprezentanţii SJU spun că ora trecută este cea a eliberării rezultatului, nu a examinării, care ar fi avut loc la 2:32. Dar la această oră pacientul nici măcar nu ajunsese la spital, conform documentului SJU.

Reprezentanţii spitalului nu au explicaţii pentru aceste neconcordanţe. În schimb, precizează că pacientul prezenta modificări pulmonare care pot fi considerate şi specifice Covid, anume leziuni de tip „geam mat”, conform examenului CT. Radiografia, conform unui document primit de fiica pacientului, nu indica modificări. Cei de la SJU spun că astfel de modificări nu sunt detectabile prin radiografie, de aceea s-a făcut şi un examen CT.

Din tot acest circuit, se remarcă faptul că s-a insistat pe investigaţiile pentru detectarea eventualei infecţii cu coronavirus, iar consultul cardiologic a avut loc abia după acestea.

După un an în străinătate, şi-a luat rămas bun de la un sicriu închis

Managerul Spitalului Judeţean, Laurenţiu Ivanovici, îi transmite fiicei pacientului că îi înţelege suferinţa, dar conform procedurii privind Managementul epidemiologic al invecției SARS-CoV-2 (COVID-19), aprobată la data de 30.04.2020, „pentru pacientul decedat cu suspiciune clinică de infecție, fără testare sau cu test negativ pentru noul coronavirus SARS-CoV-2 (COVID-19), care nu îndeplinește toate condițiile pentru definiția de caz (stabilite de medicul curant/clinician), se va evita solicitarea autopsiei”. Pentru a se ridica suspiciunea de coronavirus SARS-CoV-2 (COVID-19) este nevoie de două teste negative și din păcate nu s-a mai putut realiza al doilea test pentru tatăl dumneavoastră, motiv pentru care a fost eliberat de la morga spitalului cu protocol pentru coronavirus SARS-CoV-2 (COVID-19)”.

În cele din urmă, familia a decis să urmeze „protocolul Covid, după multe umilințe îndurate din partea personalului SJU Craiova și neputând sa așteptăm 6 săptămâni, așa cum ne-a spus domnul manager că durează un test din plămâni. Am făcut o reclamație la spital și la minister și îi asigur că voi acționa și pe cale legală pentru că eu mi-am văzut tatăl după un an de străinătate ,,un sicriu”. La recunoaștere, a intrat o singură persoană, fratele meu”, spune Mariana Iordache.

Protocolul Covid a fost schimbat

Gazeta de Sud a scris despre mai multe cazuri de pacienţi decedaţi pe care familia a fost nevoită să îi ridice ca suspecţi de coronavirus pentru că au murit înainte de efectuarea unui al doilea test Covid. Astfel, deşi un prim test ar fi fost negativ, dacă nu exista o confirmare printr-un al doilea test, pacientul era considerat suspect.

De la data de 3 iulie, lucrurile s-au schimbat. Ivanovici admite că a solicitat schimbarea protocolului ca urmare a reclamaţiilor legate de această situaţie. Managerul SJU Craiova spune că schimbarea a fost posibilă şi ca urmare a modificărilor aduse Ordinului MS.

Într-adevăr, Ordinul nr. 1.137 din 23 iunie 2020 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului sănătății nr. 555/2020 vine cu o noutate privind confirmarea afecţiunii Covid-19. Se menţionează că „pentru pacienții simptomatici cu un test cu ARN SARS CoV2 nedetectabil se infirmă afecțiunea COVID-19.”

Astfel, din 3 iulie, la SJU Craiova, pacientul decedat suspect cu un test negativ în primele 48 de ore de la recoltare este considerat negativ şi nu mai este eliberat pe protocol Covid.

Încă o prevedere importantă este legată de pacienţii care sunt contacţi de salon ai unor pacienţi pozitivi. În acest caz, se consideră suspect un pacient contact de salon al unui alt pacient, pozitiv, dacă decesul pacientului-contact s-a produs la mai mult de 72 de ore.

Materiale privind alte sesizări legate de protocolul Covid de la SJU Craiova:

Pacientă decedată, suspectă de Covid, blocată la morga SJU Craiova

Ce se întâmplă cu pacienții decedați, suspecți de COVID-19

VIDEO. Două familii acuză că rudele decedate la SJU Craiova au fost declarate suspecte de Covid în mod neîntemeiat

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS