6.4 C
Craiova
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDGASPC şi DSP Dolj riscă să intre sub incidenţa Codului Penal. În loc de izolare, contacţii unor copii cu Covid au fost mutaţi cu alţi copii

DGASPC şi DSP Dolj riscă să intre sub incidenţa Codului Penal. În loc de izolare, contacţii unor copii cu Covid au fost mutaţi cu alţi copii

Mai mulţi copii şi o angajată a DGASPC Dolj de la un centru de tip rezidenţial din Craiova au fost testaţi pozitiv la noul coronavirus în cadrul testării periodice. Celelalte persoane, deşi contacţi ai celor pozitivi, au fost mutate la alte case de tip familial, pentru că au avut testele negative. Însă, fiind contacţi ai unor persoane pozitive, există riscul ca aceştia să dezvolte infecţia şi să se pozitiveze în câteva zile.

Procedură cu semne de întrebare şi explicaţii insuficiente

În mod normal, contacţii pozitivilor ar trebui izolaţi şi retestaţi peste câteva zile. Deşi în cadrul altor anchete epidemiologice aşa s-a procedat, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj transmite că aceasta este procedura. Şi directorul DGASPC Dolj spune că s-au respectat măsurile sanitare.
Dar ce se întâmplă dacă un copil care a intrat în contact cu una dintre persoanele pozitive devine şi el pozitiv peste câteva zile? La rândul său, acesta ar risca să infecteze alţi copii sănătoşi. Situaţia este inexplicabilă. La fel de inexplicabile sunt şi punctele de vedere transmise de către DGASPC şi DSP Dolj.

Cum filosofează Florin Stancu despre „contactul direct“

Întrebat dacă acei copii care au fost mutaţi de la o casă familială cu copii infectaţi cu Covid în altă casă, cu copii sănătoşi, nu s-ar putea pozitiva peste câteva zile, fiind contacţi direcţi ai unui caz pozitiv, directorul DGASPC Dolj, Florin Stancu, spune, sec, că s-au respectat măsurile, după care se lansează într-o filosofie a semnificaţiei „contactului direct“. Care uneori este, alteori nu este, chiar dacă e vorba de colocatari. Îi transmitem directorului DGASPC că Institutul Naţional de Sănătate Publică notează despre contactul apropiat, printre altele: „Persoana care locuiește în aceeași gospodărie cu o persoană confirmată cu COVID-19“.

”Sunt pe definiția contactului anumiți colocatari. Câteodată, nu”

Ulterior, Stancu se sustrage întrebărilor GdS, transmiţându-ne că, dacă vrem o analiză, „să programăm o discuţie“. Redăm dialogul straniu cu Florin Stancu.

Florin Stancu: Sunt negativi cei care s-au mutat dintr-o parte în alta, nu sunt probleme. Au fost respectate toate indicaţiile.

GdS: Dacă sunt copii care au fost împreună cu cei care au fost depistaţi pozitivi, e vorba de contacţi direcţi. Acum ei pot fi negativi, dar s-ar putea pozitiva în câteva zile. În mod normal, nu trebuia izolare pentru copiii care au intrat în contact cu cei pozitivi?

Florin Stancu: Nu aş vrea să intrăm într-o analiză dintr-asta pe un caz sau altul. Vă spun că sunt respectate toate regulile de disciplină sanitară în toate locaţiile noastre. Definiţia contactului este stabilită prin reglementările în vigoare. Nu este vorba de o simplă atingere. E definiţia contactului… Sunt pe definiţia contactului anumiţi colocatari, câteodată nu. Dar v-am spus, nu aş vrea să facem o analiză de acest fel…

GdS: Mi se pare importantă o astfel de analiză, fiind relevantă în acest caz.

Florin Stancu: V-am răspuns la telefon pentru că mă gândeam că aveţi nevoie de vreo informaţie. Dacă vreţi să facem o analiză, programăm o discuţie şi facem o analiză mai pe larg.

GdS: Eu v-am cerut un punct de vedere.

Florin Stancu: Punctul de vedere este că în toate locaţiile noastre se respectă regulile de siguranţă sanitară şi toate recomandările DSP.

DSP: Aceasta este procedura

Şi DSP Dolj spune că s-a urmat procedura. Copiii mutaţi au avut teste negative, spune purtătorul de cuvânt, Ştefan Popescu: „Nu trebuie să stea în carantină dacă au teste negative. Aceasta este procedura. Am vorbit cu medicul epidemiolog“.
Ce-i drept, testele au fost negative, dar au fost prelevate în acelaşi timp. Pe când măsura izolării e recomandată timp de 14 zile de la ultimul contact cu un caz pozitiv tocmai pentru că un contact apropiat se poate pozitiva în aceste 14 zile!

Întrebăm dacă nu se poate pozitiva şi ni se spune că testul se repetă în a şaptea zi. Apoi ni se repetă că aceasta este procedura şi că se fac teste din 14 în 14 zile la centrele rezidenţiale.

Ce spune legea?

Dacă avem în vedere măsurile prevăzute în Ordinul nr. 414/2020 privind instituirea măsurilor de carantină, măsura izolării era impusă şi persoanelor care au intrat în contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus.

Ordinul a fost suspendat de drept, începând cu 2.07.2020 până la modificarea cadrului legislativ. Dar conform unei informări transmise de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă al MAI, semnate de Raed Arafat, în contextul suspendării acestui ordin, „toate persoanele beneficiare ale suspendării temporare a măsurii de izolare la domiciliu/carantină trebuie informate că, în situația în care, în decursul celor 14 zile de la revenirea în țară sau DE LA ULTIMUL CONTACT CU UN CAZ CONFIRMAT, acestea devin pozitive pentru virusul SARS CoV-2, acestea riscă să intre sub incidența legii conform art. 352 din Noul Cod Penal (Infracțiuni contra sănătății publice – Zădarnicirea combaterii bolilor) și să sufere consecințele săvârșirii acestei fapte“.

Aşadar, nerespectarea recomandării de izolare pentru 14 zile de la ULTIMUL contact cu un caz confirmat, care duce la îmbolnăvirea altor persoane, atrage după sine încălcarea art. 352, transmite informarea semnată de Raed Arafat.

Subînţelegem că, dacă un copil dintre contacţii cazurilor pozitive de la DGASPC Dolj s-ar pozitiva şi ar îmbolnăvi alt copil, DSP Dolj şi DGASPC ar fi vinovaţii direcţi pentru acest fapt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS