7.3 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateEndometrioza, tratată doar la privat în România

Endometrioza, tratată doar la privat în România

Pacientele cu endometrioză din România nu se pot trata decât la clinici private, atrage atenția fondatoarea unei platforme non-profit dedicată endometriozei, într-un material publicat de 360medical.ro.

Endometrioza, în toate formele sale, este tratată doar în sistemul medical privat în România, în condițiile în care această afecțiune este mai frecventă decât diabetul de tip 1, scleroza multiplă, lupus, scleroza laterală amiotrofică, cancerul de sân și cancer ovarian combinate, potrivit Endometriosis Southwest Florida.

200 milioane de femei suferă de endometrioză

Aproximativ 200 de milioane de femei la nivel mondial suferă de endometrioză. Dacă ar fi adunate la un loc toate persoanele cu endometrioză ar forma a opta țară din lume ca mărime după numărul de locuitori. Cea mai tânără pacientă cu această afecțiune este o fetiță de două zile, care a fost mai diagnosticată chirurgical cu endometrioză în USA, iar cea mai vârstnică persoană diagnosticată cu endometrioză este o femeie din Germania în vârstă de 90-95 ani.

Cu toate acestea, există o întârziere de diagnostic de până la 10-12 ani, potrivit platformei educaționale Endoro-Online, care se adresează comunității pacientelor cu endometrioză din România cât și persoanelor care activează în domeniul medical, și bineînțeles, a publicului în general.

,,Când vorbim despre endometrioză și adenomioză în România, deși s-au făcut progrese în ultimii ani, există încă o lipsă de informații”, scrie Camelia Șerban, unul din cei doi fondatori ai platformei educaționale și pacientă cu endometrioză. 
Endometrioza a fost inclusă în top 20 a celor mai dureroase afecțiuni medicale de către NHS Marea Britanie, alături de afecțiuni precum artrită, atac de cord, sciatică, ulcer gastric, fractură de oase.

9.579 de euro per pacientă, costul mediu anual al endometriozei

În România, 500.000 de femei sunt afectate de această boală, iar costurile tratării maladiei nu sunt deloc mici. 7000 de euro este costul unei operații de endometrioză cu afectare intestinală în centrele de endometrioză private din România. Costul asociat numărului de paciente cu endometrioză din România ajunge la 4,8 miliarde de euro.
Camelia Șerban, referindu-se la româncele cu endometrioză, a precizat că multe dintre aceste paciente au operații incomplete (exemplu chist ovarian) sau histerectomii.

„Neștiind că nu au fost tratate corect, ajung la un specialist în endometrioză care trebuie să repare atât daunele cauzate de boală cât și cele medicale. Cu privire la conduita medicală, medicii care lucrează la stat se ghidează după protocoalele din țările unde profesează. Cei din privat tratează în funcție de cum consideră dânșii că este mai bine. Endometrioza si tratamentul “corect” reprezintă un subiect controversat și din păcate pacientele au de suferit din cauza acestui fapt”.

Românca stabilită în Anglia a depus anul trecut o petiție a pacientelor cu endometrioză la Ministerul Sănătății din țara noastră, semnată de 11.000 de persoane, prin care arăta că foarte multe paciente din România au avut de suferit din cauza lipsei de informații. Pentru că nu s-a întâmplat nimic, a decis să facă un proiect non profit pentru a acoperi lipsa de informații despre endometrioză și adenomioză din România.
Informațiile medicale prezentate în siteul Endoro-Online provin din diferite surse medicale și din sursele proprii ale dr. Gabriel Mitroi, chirurg cu experiență în endometrioză, care  a pus bazele unui centru privat de diagnostic și tratament al endometriozei în România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS