6.2 C
Craiova
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum ne păzeşte DSP Dolj de noul coronavirus

Cum ne păzeşte DSP Dolj de noul coronavirus

Cum ne păzeşte DSP Dolj de noul coronavirus. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj este instituţia care trebuie să ia imediat atitudine atunci când o persoană este depistată cu COVID-19. De la demararea anchetei epidemiologice şi stabilirea contacţilor, până la carantinarea persoanei infectate, potrivit noilor reglementări intrate în vigoare. Cât de repede se mişcă DSP Dolj în astfel de cazuri? După cum stau lucrurile în Craiova, instituţia pare pe jumătate adormită.

DSP Dolj doarme sau veghează? Aceasta ar putea fi întrebarea zilei în Craiova, într-o perioadă în care numărul cazurilor de infectări cu noul coronavirus este în continuă creştere la nivel naţional. Direcţia de Sănătate Publică este instituţia care trebuie să ia imediat atitudine atunci când o persoană este depistată cu COVID-19.

DSP declanşează ancheta epidemiologică, stabileşte contacţii direcţi ai persoanei infectate şi, mai nou, decide asupra măsurii de carantină, potrivit Legii nr. 136 din 18 iulie 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic.

Cum ne păzeşte DSP Dolj de noul coronavirus. Ce spune noua lege

Conform noilor reglementări, „carantina persoanelor se instituie pe baza informațiilor științifice oficiale și a definiției de caz, la domiciliul persoanei, la o locație declarată de aceasta sau, după caz, într-un spațiu special desemnat de autorități, cu privire la persoanele suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent înalt patogen, care fie sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, fie au intrat în contact direct cu cel puțin o persoană confirmată cu o boală infectocontagioasă“.

În schimb, pentru „persoanele bolnave cu semne și simptome sugestive specifice definiției de caz, precum și pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen, chiar dacă acestea nu prezintă semne și simptome sugestive“ se va institui în mod obligatoriu izolarea.

Potrivit Legii privind carantina, izolarea este echivalentă acum cu internarea obligatorie pentru 48 de ore. Ulterior, pe baza examinărilor clinice și paraclinice, dacă se menține riscul transmiterii bolii, „medicul recomandă prelungirea măsurii izolării într-o unitate sanitară sau într-o locație alternativă atașată unității sanitare ori, după caz, la domiciliul persoanei sau la locația declarată de aceasta“. Izolarea la domiciliu sau la locația declarată se instituie doar dacă riscul contaminării altor persoane sau al răspândirii bolii este redus. Aici, medicul infecţionist este cel care ia decizia.

Un angajat de la Cummins a fost depistat cu COVID-19. Ce a făcut DSP Dolj?

Revenind la viteza de reacţie a DSP Dolj în cazul depistării unei persoane ca infectate cu noul coronavirus, o situaţie concludentă s-a petrecut chiar joi. Un angajat de la Cummins Generator Technologies, fabrica din Craiova care produce generatoare de mare putere, a fost depistat pozitiv cu noul coronavirus.

Bărbatul era deja internat la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“, iar DSP Dolj a anunţat că urmează să demareze o anchetă epidemiologică pentru a stabili contacții de la serviciu şi din familie. „Se va face o anchetă pentru a se stabili contacţii persoanei depistate cu COVID-19. O să se facă şi dezinfecţie la secţia respectivă. Contacţii ar trebui izolaţi“, explica joi, pentru GdS, Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

De ce nu se făcuse însă ancheta până la acea oră, având în vedere că persoana respectivă se afla deja de câteva zile în spital? Reprezentantul DSP Dolj a confirmat că se cunoştea situaţia angajatului de la Cummins, dar că, la internare, el „era doar suspect de infecţia cu noul coronavirus, nu confirmatׅ“. „Persoana respectivă a ajuns la spital cu simptome specifice infectării cu COVID-19, dar rezultatul testului a venit abia ieri (miercuri – n.r.). Sunt multe persoane suspecte care ajung la spital, dar nu toate sunt şi confirmate“, a mai spus Ştefan Popescu.

Cum ne păzeşte DSP Dolj de noul coronavirus. 17 craioveni, „săltaţi“ de autorităţi pentru nerespectarea carantinei

Noua lege dă posibilitatea Direcţiei de Sănătate Publică să decidă trimiterea într-un spațiu special desemnat de autorități sau chiar în spital a persoanelor care refuză măsura carantinării la domiciliu sau nu o respectă. Potrivit DSP Dolj, 17 persoane din Craiova au fost „săltate“ de autorităţi, miercuri şi joi, după intrarea în vigoare a Legii privind carantina. Ele au fost internate la Spitalul de Boli Infecţioase, iar medicul infecţionist este cel care va lua o decizie în privinţa lor.

Potrivit legii, măsura de izolare se instituie pe durata perioadei de incubație specifice bolii infectocontagioase suspicionate (14 zile în cazul virusului Sars-Cov2). „Măsura izolării încetează la data confirmării persoanei ca fiind vindecată pe baza examinărilor clinice și paraclinice sau a recomandării medicului care constată că riscul de transmitere a bolii nu mai există“, se arată în noua lege.

„În situația în care persoanele refuză măsura izolării, medicul informează de îndată, după consemnarea refuzului persoanei, direcția de sănătate publică județeană, care, în termen de cel mult două ore, va emite decizia prin care confirmă sau infirmă măsura izolării recomandată de medic, în unitatea sanitară sau într-o locație alternativă atașată acesteia. Decizia are caracter individual și se comunică de îndată persoanei în cauză“, se mai precizează în actul normativ.

Nou record de infectări cu COVID-19: 1.112 cazuri au fost confirmate joi

Revenind la cazurile de coronavirus de la nivel naţional, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, joi, că pe teritoriul României au fost confirmate 41.275 de cazuri de persoane infectate cu COVID-19. În urma testelor efectuate la nivel național, joi au fost înregistrate 1.112 cazuri noi de persoane infectate cu COVID-19, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. De asemenea, 24.862 de pacienți au fost declarați vindecați și 2.787 de pacienți asimptomatici au fost externați la zece zile după depistare.

Până joi, 2.126 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat, dintre care 25 în ultima zi. În Dolj au fost confirmate, joi, 15 cazuri noi de coronavirus (500 în total de la începutul pandemiei), în Gorj – 11 (613, în total), în Olt – 32 (561), în Vâlcea – 21 (269), iar în Mehedinți – 20 (391).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS