Telefonul mobil este cel mai folosit dispozitiv, fiind atins atât cu mâna, cât şi cu faţa de nenumărate ori pe zi. Din această cauză, orice virus, bacterie sau germen prezent pe acesta poate fi transferat cu uşurinţă pe piele.
Verificăm e-mail-uri, citim o ştire, ne uităm pe o reţea de socializare, jucăm un joc on-line etc.
Ideea de bază este că mâinile noastre ating ecranul telefonului de foarte multe ori, inclusiv atunci când nu sunt curate. În contextul răspândirii rapide a noului COVID-19, spălarea mâinilor şi curăţarea telefonului mobil ar trebui făcute cât mai des, mai ales că virusul poate supravieţui pe suprafeţe.
Telefoanele mobile, cele mai murdare obiecte cu care interacţionăm zilnic
„Telefoanele mobile sunt cele mai murdare obiecte cu care interacţionăm zilnic”, spune Charles Gerba, microbiolog la Universitatea din Arizona, poreclit şi Dr. Germ (Doctorul Microb). În sprijinul afirmaţiei sale stau mai multe studii. Unul dintre ele, realizat în 2017, a descoperit că telefoanele mobile ale participanţilor aveau de 10 ori mai multe bacterii decât colacul toaletei.
„Oamenii îşi igienizează foarte rar telefoanele mobile, aşa că bacteriile şi microbii în general se acumulează pe suprafaţa acestora. Printre ele amintesc de E. coli, virusul gripal, stafilococul auriu, chiar şi noul coronavirus COVID-19”, adaugă dr. Germ.
Se recomandă curăţarea telefonului cel puţin o dată pe zi
Există soluţii simple pentru a scăpa de aceste microorganisme ce ne pot ataca sănătatea. Specialistul recomandă curăţarea telefonului cel puţin o dată pe zi. Se poate face chiar mai des dacă trece prin mai multe mâini.
Dacă v-ați gândit să vă ștergeți suprafața telefonului mobil cu spirt, ei bine aflați că nu este tocmai cea mai bună idee. De ce? Pentru că spirtul distruge stratul hidrofob și oleofob. Acesta are rolul de a proteja ecranul de petele provocate de lichide sau de grăsime, inclusiv amprentele. Pentru a curăţa corect telefonul mobil trebuie să urmaţi câţiva paşi.
Microfibra curăţă urmele de grăsime de pe suprafaţa telefonului
Este indicat să purtaţi mereu în geantă sau rucsac o cârpă de microfibră. Acesta este cel mai bun material pentru a curăţa urmele de grăsime de pe suprafaţa telefonului, fără a o zgâria
Aplicaţi soluţii pe bază de alcool
Soluţiile pe bază de alcool 60% şi apă 40% sunt recomandate pentru dezinfectarea telefonului. Umeziţi uşor o cârpă din microfibră sau bumbac moale şi şterge blând telefonul, pe toate părţile, inclusiv în colţuri. Important: nu aplicaţi soluţia direct pe telefon!
Şerveţele antibacteriene pe bază de alcool
În cazul în care preferaţi o variantă mai comodă, puteţi folosi şerveţele antibacteriene pe bază de alcool. Aveţi grijă, însă! Astfel de şerveţele tind să fie excesiv de umede şi nu sunt foarte indicate pentru ecranele telefoanelor, ci mai degrabă pentru carcasele acestora.
Lampa cu raze UV, o soluţie profesională
Dacă preferaţi o soluţie profesională, puteţi cumpăra o lampă cu raze UV. Aceasta distruge 99,9% din bacteriile şi microbii prezenţi pe o suprafaţă sau în aer, în doar şase minute.
Gel dezinfectant
Spălatul pe mâini cu apă şi săpun este ideal pentru a ţine la distanţă microbii. Dacă nu aveţi acces la o sursă de apă, puteţi folosi şi un gel dezinfectant pe bază de alcool. Astfel, mâinile tale nu vor împrăştia microbii peste obiectele pe care le folosiţi uzual, aşa cum este şi cazul telefonului.