0.1 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateCovid a dus la mii de cazuri de cancer pulmonar netratate în România

Covid a dus la mii de cazuri de cancer pulmonar netratate în România

Peste 3.000 de cazuri de cancer pulmonar au rămas nediagnosticate sau netratate de la debutul pandemiei și până acum în România, din cauza lipsei de acces la investigații medicale și tratament, estimează Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC). Federația a lansat un apel național la acțiune imediată pentru creșterea accesului la diagnostic și tratament în cancerul pulmonar cu ocazia Zilei Internaționale de luptă împotriva Cancerului Pulmonar, marcată la 1 august.

Cancerul pulmonar, cel mai fatal la nivel național

Potrivit Globocan (Global Cancer Observatory), în România sunt diagnosticate anual peste 11.000 de cazuri noi de cancer pulmonar, dintre care peste 8.000 în rândul bărbaților.

La nivel național, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică, provocând aproape 10.300 de decese în fiecare an.

“Pandemia de Covid-19 are un impact major asupra pacienților oncologici în ceea ce privește accesul la analize de diagnostic și la tratament, însă situația persoanelor cu suspiciune de cancer pulmonar și a pacienților deja diagnosticați este una dramatică. Numărul de bronhoscopii pe care medicii pneumologi îl pot face în această perioadă este extrem de limitat, 2-3 pe zi, fapt ce întârzie considerabil confirmarea diagnosticului pentru mulți pacienți”, a declarat președintele FABC, Cezar Irimia, citat într-un comunicat al organizației.

“Cu cât se întârzie inițierea tratamentului, cu atât cancerul avansează și șansele de supraviețuire sunt mai reduse, evoluția fiind una galopantă”, a completat el.

Teste amânate, cancere nediagnosticate

FABC estimează că peste 3.000 de cazuri de cancer pulmonar au rămas nediagnosticate sau netratate de la debutul pandemiei și până acum, din cauza lipsei de acces la investigații medicale și tratament, multe dintre testele de diagnostic, precum bronhoscopia sau tomografia computerizată, fiind amânate.

De asemenea, pacienții cu simptome specifice cancerului pulmonar sunt reticenți să se prezinte la medicul de familie de teama riscului de infectare cu SARS-CoV-2, potrivit organizației.

În același timp, pacienții cu cancer pulmonar sunt printre cei mai expuși riscului de a prezenta simptome severe ale bolii provocate de noul coronavirus.

Așa cum s-a întâmplat și în alte țări europene, au fost luate măsuri pentru a minimiza riscul de expunere a pacienților la SARS-CoV-2 și multe dintre ședințele de chimioterapie sau alte tratamente au fost amânate.

“Parcursul pacienților oncologici în sistemul de sănătate este grav perturbat în acest moment. Este momentul să analizăm și alte soluții, precum cele de tratament la domiciliu și telemedicină, altfel riscăm ca rezultatele obținute la acești pacienți să fie periclitate și să pierdem și mai multe vieți. Dacă nu se acționează acum, nu doar rata de infectatre cu SARS-CoV-2 ne va evidenția la nivel european, ci și rata de mortalitate prin cancer pulmonar”, a mai spus Cezar Irimia.

Diagnosticare dificilă

România înregistrează în cancerul pulmonar o rată de supraviețuire la 5 ani de doar 10%, una dintre cele mai scăzute la nivel european, însă trebuie subliniat că acest indicator urmează un trend pozitiv în ultimii ani .

Diagnosticarea cancerului pulmonar poate fi dificilă, deoarece pacienții prezintă adesea o serie de simptome nespecifice, inclusiv tuse, respirație îngreunată, pierdere în greutate și oboseală.

Cu cât cancerul pulmonar este diagnosticat mai devreme, cu atât sunt mai mari șansele de supraviețuire și există mai multe opțiuni de tratament, cu care se pot obține rezultate eficiente. În România, 75% dintre pacienți sunt diagnosticați în stadii avansate ale bolii.

Conform celui mai recent raport realizat de Lung Cancer Europe (LuCE) privind cancerul pulmonar, care a inclus și pacienți din România, 7 din 10 respondenți nu cunoșteau simptomele acestei boli înainte de diagnosticare. De asemenea, 42% dintre respondenți nu au considerat că simptomele lor sunt grave și doar 4 din 10 dintre participanții la studiu au crezut că e posibil să se confrunte cu un cancer pulmonar înainte de diagnosticare.

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) reprezintă interesele a peste 75.000 de membri în întreaga ţară, pacienţi, supravieţuitori şi voluntari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS