9 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateInfecţia COVID-19, identificată în timp record printr-un algoritm de inteligență artificială

Infecţia COVID-19, identificată în timp record printr-un algoritm de inteligență artificială

Noul test este mult mai rapid decât actuala metodă folosită în spitale – testul Real Time PCR (pe bază de exudat nazo-faringian), unde rezultatele se obțin abia după 24-48 de ore.

Algoritmul de inteligență artificială poate stabili dacă o persoană are infecția COVID-19 în doar o oră de la efectuarea testului. Programul, dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Oxford și numit Curial AI, analizează semnele vitale ale pacientului și o probă de sânge, potrivit stirileprotv.ro.
Rezultatele vin după doar o oră, în timp ce actualele teste folosite, pe bază de exudat faringian, sunt gata după cel puțin 24 de ore.

Acuratețea diagnosticului este de peste 92%

Cu ajutorul acestui nou test, medicii câștigă timp prețios, iar acuratețea diagnosticului este de peste 92%.
Noul sistem a fost testat în perioada 20 aprilie – 6 mai, pe 3.326 de persoane care s-au prezentat la camerele de gardă ale spitalelor care aparțin de Universitatea Oxford.

Noul test permite o evaluare aproape în timp real a stării pacienților

Algoritmul a fost învățat să recunoască semnele infecției cu noul coronavirus prin analiza unor date de la pacienți care aveau COVID-19 și de la un grup de control, cu pacienți care nu aveau această boală.
Introdus pe scară largă, noul test rapid poate fi foarte util, deoarece permite o evaluare aproape în timp real a stării pacienților.

Timpul este esențial

Timpul este esențial, deoarece multe persoane care au această boală se simt destul de bine când ajung la spital, dar starea lor se poate deteriora foarte repede, în doar câteva ore, dacă nu primesc din timp tratamentul adecvat.
În plus, oferind rapid rezultatul negativ în cazul pacienților care nu au COVID, testul le oferă medicilor libertatea de a-i interna și trata pe aceștia, fără să-i mai țină zile întregi în carantină.

Cercetătorii vor să înceapă acum un studiu clinic pe scară largă

Cercetătorii care au conceput noul program vor să înceapă acum un studiu clinic pe scară largă, pentru a vedea cât de util este. Un mare avantaj este că algoritmul nu presupune existența unor laboratoare speciale pentru analize, putând fi folosite cele existente deja în spitale.

Noul test ar putea fi inclus rapid în procedura de triaj epidemiologic, iar costurile folosirii lui ar fi reduse.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS