11.7 C
Craiova
luni, 18 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCosturile pentru tratarea pacienților Covid, o necunoscută?

Costurile pentru tratarea pacienților Covid, o necunoscută?

Costurile pentru tratamentul bolnavilor de coronavirus au născut multe întrebări și sunt unul dintre subiectele predilecte ale scepticilor. Mulți dintre cei care nu cred în existența virusului spun că pacienții sunt trecuți fictiv pe lista infectaților pentru că spitalele primesc sume mari de bani pentru fiecare pacient Covid. Aparent, un răspuns concret este greu de găsit. Iar acest lucru nu face decât să le dea apă la moară acelora care hrănesc ipoteze conspiraționiste.

Costul per pacient, într-o nebuloasă

Managerul Spitalului de Infecțioase din Craiova transmitea pentru GdS, în urmă cu o lună, că este dificil de calculat costul per pacient, pentru că sunt numeroși factori care trebuie luați în considerare.

CAS Dolj a răspuns unei solicitări GdS pe această temă, oferind sumele decontate în perioada martie-mai, în care România s-a aflat în stare de urgență. Dar este vorba de sume decontate la nivelul valorii de contract, suplimentate în funcție de cheltuielile efectiv realizate, fără o distribuție per pacient.

Două exemple într-o mare de necunoscute

De la debutul pandemiei până în prezent, în media din România au apărut doar niște exemplificări izolate privind costurile asociate unui pacient Covid. S-a vorbit despre un caz de la un spital din Câmpina, unde pe devizul de externare a unui pacient a fost trecută suma de 168.262 lei, după o internare de 7 zile.

Explicația medicilor a fost că toate cheltuielile spitalului se împart la numărul de pacienți, iar în luna aprilie, când pacientul respectiv a fost internat, au fost foarte puțini pacienți în unitatea medicală.

Un alt indiciu al costurilor privind tratarea unui pacient cu coronavirus a venit de la Cluj, tot în aprilie. Prefectul județului menționa atunci că suma maximă înregistrată până în acel moment a fost de 33.800 de lei pentru un pacient. O medie la cei vindecați, spunea Mircea Abrudean în aprilie, ajungea la 11.200 lei/pacient.

Estimări ale costurilor în Dolj

Am încercat să aflăm o cifră estimativă și pe plan local, dar managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase (SCBI) „Victor Babeș” din Craiova, Adina Turcu, a spus că este greu de calculat acest lucru. Pe lângă tratamentul primit de bolnav, trebuie luate în calcul echipamentele utilizate și multe alte cheltuieli conexe. Managerul unității medicale nu a menționat nicio cifră.

Pentru o aproximare a costurilor medii per pacient, singurul calcul pe care îl putem face este să împărțim sumele totale cheltuite la numărul de pacienți. Însă la spitalele suport unde pacienții sunt tratați și pentru alte afecțiuni, nu putem ști cât din cheltuieli a fost utilizat pentru tratamentul Covid și cât pentru tratamentul celorlalte afecțiuni.
Cel mai relevant este, așadar, să analizăm situația de la Infecțioase, unde pacienții au fost tratați exclusiv pentru Covid.

Dacă luăm în calcul luna aprilie, avem 61 de pacienți externați și cheltuieli în valoare de 2.294.834 lei. Astfel, ar veni un cost mediu per pacient de 37.620 lei. În luna mai, suma decontată de CAS a fost de 2.347.254, dar s-au externat 120 pacienți Covid. Așadar, costul mediu scade la 19.560.

Un astfel de calcul are, totuși, mai multe limitări. Cea mai importantă este legată de numărul de pacienți la care se raportează sumele cheltuite. Pentru că raportările nu ne permit să luăm în calcul decât numărul de pacienți externați, nu și pe cei tratați, care se pot afla încă internați.

CAS a decontat sume la nivelul cheltuielilor realizate

GdS a transmis o solicitare de informații către CAS Dolj, privind sumele decontate pentru pacienţii cu coronavirus lunar, din martie până în prezent, de unităţile medicale. Am cerut sumele acordate fiecărei unităţi medicale şi numărul de pacienţi pentru care s-au acordat acestea.

CAS Dolj ne-a transmis că, pe perioada stării de urgență, decontarea către unitățile sanitare care au tratat pacienți cu Covid-19 s-a efectuat la nivelul valorii de contract sau la nivelul cheltuielilor efectiv realizate, dacă acestea au depășit valoarea de contract. După data de 15 mai, decontarea poate ajunge, de asemenea, până la nivelul cheltuielilor efectiv realizate.

„CAS Dolj nu a decontat sume reprezentând costurile pentru tratarea pacienților cu Covid-19, ci un total al serviciilor efective ale spitalelor”, se arată în răspunsul CAS Dolj.

Situația cheltuielilor decontate de CAS Dolj

Conform informațiilor primite de la CAS Dolj, aflăm că în luna martie doar două unități medicale au solicitat suplimentarea fondurilor. Spitalul Clinic Municipal „Filantropia” Craiova a primit 783.259 lei în plus față de valoarea de contract (2.997.207 lei). Și Spitalul CF Craiova a primit 15.709 lei în plus față de valoarea de contract (600.683 lei).
Ne aflam la debutul epidemiei, când cadrele medicale reclamau lipsa de echipamente de protecție și semnalau că spitalele nu sunt pregătite pentru a face față situației.
În aprilie, doar spitalul CFR a primit fonduri în plus pe lângă valoarea de contract. Mai exact, o suplimentare de 50% a fondurilor. 302.087 lei au ajuns în plus la Spitalul Căi Ferate. Chiar și așa, dintre spitalele suport Covid din Craiova, CFR are cele mai mici fonduri, sub un milion de lei.

În luna mai, mai multe spitale au primit suplimentarea de fonduri, inclusiv spitale suport din Dăbuleni și Băilești. Spitatul de Infecțioase „Victor Babeș” a primit 52.420 lei în plus, pe lângă valoarea de contract de 2.294.834 lei. Spitalul Județean de Urgență Craiova a primit o suplimentare de 692.532 lei, pe lângă valoarea de contract de 10 milioane lei. Spitalul de Neuropsihiatrie a primit o suplimentare de 122.671 lei, adăugați la 2.127.286 lei, iar spitalul CFR a primit încă 184.875 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS