Nu există fruct mai potrivit pentru vara asta incendiară decât zemosul pepene roșu, vedeta care ne potolește setea și ne încântă mirosul și papilele gustative cu savoarea proaspătă și gust de un dulce inconfundabil.
Scriitorul american Mark Twain spunea despre pepenele roșu că este „un produs de lux al acestei lumi. Când îl gusti, îți dai seama ce mănâncă îngerii“. Original din Africa de Sud, zemos și dulceag, pepenele este astăzi cel mai cultivat fruct din lume. Considerat cel mai bun fruct al verii, pepenele nu numai că potolește setea, ci și dispune de numeroși nutrienți. Aproape orice parte din pepene este consumabilă. În unele regiuni ale lumii, coaja verde este prăjită sau este folosită la prepararea sucului.
Pepenele roşu are foarte puţine calorii
Pepenele conține din belșug apă, peste 90%. De asemenea, acest fruct este foarte scăzut în calorii. Se găsesc cantități mai semnificative de vitamina A și vitamina C. Pepenele dispune de carotenoide și deloc grăsimi și colesterol. Se consideră că pepenele păstrat la temperatura camerei are mai mulți nutrienți decât cel de la frigider.
Protejează vasele de sânge
Conținutul extrem de scăzut de grăsimi și colesterol și nivelul crescut de antioxidanți (licopenul) din pepene face din acest fruct un aliat de nădejde în lupta cu radicalii liberi. Protejează astfel vasele de sânge și împiedică îngrosarea pereților arteriali.
Rol activ în prevenirea a numeroase tipuri de cancer
Antioxidanții, împreună cu vitaminele conținute de pepene joacă un rol activ în prevenirea a numeroase tipuri de cancer, printre care cancerul de sân, colorectal, de prostată, de plamâni sau cel de col uterin.
Pepenele roșu sau Viagra naturală
Pepenele roșu a căpătat de curând și titulatura de Viagra naturală, deoarece citrulina ajută la relaxarea vaselor de sânge. În felul acesta permite un flux sangvin mai abundent, deci o mai bună irigare a organelor, inclusiv a celor genitale, precum penisul.
Permite o mai mare flexibilitate a membrelor
Pepenele joacă un rol la fel de important și în tratamentul diferitor infecții ale organismului, între care se numără și inflamațiile articulațiilor. Astfel, consumul de pepene ajută la ameliorarea durerilor provocate de osteoartită și permite o mai mare flexibilitate a membrelor.
Important în prevenirea formării pietrelor la rinichi
Conținutul crescut de potasiu din pepenele roșu este extrem de important în prevenirea formării pietrelor la rinichi și dizolvarea acestora prin reducerea concentrației de acid uric din sânge. Apa din pepene, în concentrație de peste 92%, are proprietăți diuretice, facând din acest fruct un ajutor în procesul de detoxifiere și slăbire.
Îmbunătăţeste vederea
Pepenele conţine şi o importantă sursă de betacaroteni care este transformată în organism în vitamina A. Aceasta produce pigmenţi în retina ochiului şi protejează împotriva degenerării maculare şi previne astfel şi orbirea. Vitamina A este benefică şi în sănătatea pielii, a dinţilor şi a ţesuturilor moi.
Valorile nutriționale pentru 100 g de pepene
- 30 g calorii
- 91,5 g apă
- 7,55 g carbohidrați
- 0,4 g fibre
- 6,2 g zahăr
- 0,61 g proteine