4.2 C
Craiova
miercuri, 8 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateGhid gratuit de nutriţie pentru persoanele cu cancer

Ghid gratuit de nutriţie pentru persoanele cu cancer

Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) şi Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) au pregătit un set de recomandări, sfaturi de nutriţie şi reţete utile pacienţilor oncologici, atât în perioada pandemiei cu noul coronavirus, cât şi dincolo de aceasta.

„În cazul pacienților diagnosticați cu boli neoplazice apar frecvent sindroame de malnutriție. Ele afectează în mod negativ prognosticul bolii prin apariția bolilor conexe, întârzierii tratamentului, necesității spitalizării îndelungate a pacienților. Din acest motiv suportul nutrițional adecvat este foarte important pentru a oferi organismului necesarul energetic, cantitatea optimă de micro și macro-nutrimente, astfel încât tratamentul curativ sau paliativ să se poată efectua în condiții ideale”, spune dr. Mara Jidveian Popescu, medic specialist oncologie, cu competență în nutriție generală.

Grupele de bază pentru alimente

Pacientul cu cancer trebuie să aibă o alimentaţie echilibrată, variată, cu alimente din toate cele cinci grupuri de bază:
Grupa 1: cereale integrale și făinoase (pâine, orez, secară, paste făinoase, cereale pentru micul dejun); constituie baza unei alimentații sănătoase și trebuie să aibă cea mai mare pondere în meniul zilnic; reprezintă baza piramidei alimentare.
Grupa 2: legume și fructe; bogate în vitamine, minerale și fibre, fructele și legumele contribuie și la o bună digestie.
Grupa 3: lactate (lapte, iaurt, brânzeturi); sunt surse de vitamine (A și D), calciu și proteine.
Grupa 4: carne; sursă de proteină animală, carnea contribuie la menținerea și repararea țesuturilor, dar și la formarea masei musculare.
Grupa 5: grăsimile, uleiurile și dulciurile; aflate în vârful piramidei alimentare, acestea vor trebui consumate cu moderație, în cantități mici.

Uneori, respectarea acestei scheme poate fi extrem de dificilă în timpul tratamentului, fiind posibile abateri pe perioade scurte de la aceste principii alimentare. În plus, pandemia COVID-19 care afectează întreaga lume aduce provocări suplimentare pentru bolnavii de cancer, care trebuie să stea mai mult în casă, să mănânce mai sănătos, să găsească alternative pentru a procura mâncarea fără a se expune riscului de infectare cu SARS-CoV-2, se arată în ghidul de nutriţie.
Terapia nutrițională ajută pacienții cu cancer să mențină o greutate în limite normale, să își păstreze integritatea țesuturilor și să scadă efectele secundare ale terapiilor prescrise contra cancerului.

Alimente de evitat

Ca recomandare generală, în timpul tratamentului pentru cancer nu se consumă alcool, tutun, produsele procesate (cum ar fi mezelurile sau dulciurile concentrate).

De asemenea, în timpul tratamentului oncologic, nu se consumă grepfruit, deoarece acesta conține o substanță care blochează metabolizarea corectă, la nivel hepatic, a medicamentelor pe care le luați, menţionează dr. Mara Jidveian Popescu. Acest aspect este foarte important pentru toți pacienții care urmează tratamente cronice, nu neapărat oncologice, mai ales pentru bolnavii care iau medicamente anticoagulante.

Un aliment care trebuie evitat în timpul unor tratamente oncologice (cum este cazul chimioterapiei sau radioterapiei) este laptele dulce, deoarece poate favoriza apariția candidozei, mai transmite medicul.

Ghidul nutriţional oferă recomandări de alimente în funcţie de tipul de cancer: de sân, pulmonar, colo-rectal, cerebral, de tiroidă şi multe altele. De asemenea, documentul oferă şi câteva reţete pentru pacienţii oncologici.

Materialul poate fi descărcat de mai jos:

„Pacienții cu cancer trebuie să beneficieze de întreg sprijinul din partea noastră, în toate aspectele vieții lor. Facem un apel și către autorități să nu uite de această categorie de bolnavi
cronici care se confruntă acum cu mari probleme și să le acorde susținerea necesară”, spune Cezar Irimia, președinte APCR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS