6.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateFamilia "decedatei care tuşea", băgată în carantină

Familia „decedatei care tuşea”, băgată în carantină

După apariţia materialului GdS despre cazul unei femei decedate care a fost declarată purtătoare de Covid pe baza unei probe prelevate în afara protocolului, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj a trimis decizii de intrare în carantină pentru rudele femeii. Data de pe decizii este 5 august, dar acestea au ajuns la persoanele în cauză pe 7 august, exact în ziua apariţiei în cotidianul nostru a articolului pe acest subiect.

Soţul femeii decedate a primit deciziile pe Whatsapp

Soţul Aureliei S. a primit vineri, 7 august, deciziile de carantinare pe telefon, prin Whatsapp. Acesta a remarcat că documentele erau datate cu 5 august 2020, deşi la el au ajuns după 2 zile. În plus, spune el, în vigoare au intrat, practic, de pe 8 august. Căci abia atunci a venit poliţia să verifice dacă respectă măsura impusă.

Bărbatul mai subliniază că pe documente nu există niciun nume al unei persoane care să îşi asume decizia, ci doar o semnătură indescifrabilă. „Dacă vreau să trag pe cineva la răspundere pentru această decizie, eu pe cine ştiu să întreb? Nu înţeleg nimic din acea semnătură. Nu era normal ca persoana care a luat acea decizie de carantinare să îşi asume şi să îşi scrie numele pe acea foaie?” întreabă Costel S.

DSP a trimis deciziile pentru soţul femeii decedate, pentru fiica şi mama acestuia şi pentru un bebeluş de 2 luni, în baza contactului cu un caz pozitiv Covid. Însă soţul decedatei insistă că femeia a fost declarată pozitivă pe baza rezultatului unei probe care a fost recoltată la nivel nazo-faringian. Această procedură nu este prevăzută în metodologia elaborată de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) pentru suspecţii decedaţi. Conform procedurii, în cazul unei persoane decedate, proba se recoltează doar din ţesutul necroptic pulmonar. Iar proba recoltată astfel are rezultat negativ.
„Nu este normal ce se întâmplă”, spune bărbatul, care mărturiseşte că a apelat la un avocat.

DSP emite măsuri în afara metodologiei?

De altfel, când am investigat cazul, am întrebat şi Direcţia de Sănătate Publică despre cum se recoltează probele de la suspecţii de coronavirus decedaţi. Reprezentantul DSP Dolj, Ştefan Popescu, a confirmat atunci că proba se ia din ţesutul pulmonar. Cu toate astea, acum a emis decizii de carantinare în baza unor probe recoltate altfel decât se menţionează în metodologia pe care trebuie să o respecte.

Am cerut o poziţie a DSP Dolj cu privire la acest lucru, cât şi explicaţii pentru transmiterea documentelor cu întârziere către membrii familiei persoanei decedate. Până la închiderea ediţiei, nu am primit un răspuns.
Costel S. spune chiar că, după prelevarea probelor de la soţie, a vorbit cu cei de la DSP. În primă fază, i s-a transmis că soţia sa avea Covid. Dar, după aceea, au revenit şi i-au spus că, de fapt, nu are. „Probabil că venise rezultatul negativ de la proba din ţesutul pulmonar”, spune acesta.

Reamintim că bărbatul a susţinut că soţia sa nu avea nicio manifestare specifică infecţiei cu Covid. În schimb, directorul IML Craiova a declarat pentru GdS că „pe fişa de la ambulanţă este menţionată suspiciunea Covid, ca urmare a tusei productive şi a unei expectoraţii muco-purulente.” De unde a apărut tusea pe fişa de la ambulanţă rămâne un mister. Bărbatul spune că el nu ar fi zis nimic de tuse. Iar femeia nu putea tuşi în prezenţa medicilor, pentru că murise deja când au sosit.

„Eu nu am spus că tuşeşte! Şi aş vrea să ştiu cum ar putea fi purtătoare Covid o persoană cu grad II de invaliditate, care nu a ieşit din casă. De unde să contracteze? Poate de la mine? Atunci de ce nu ne fac nouă, apropiaţilor, teste? De ce nu ne bagă în carantină? Că poate suntem purtători”, întreba retoric Costel S. joi, 6 august. După apariţia materialului GdS în ziua următoare, acesta a fost, în cele din urmă, băgat în carantină.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS