-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMurele, antioxidanţii naturali de sezon

Murele, antioxidanţii naturali de sezon

Este sezonul murelor, care pot fi consumate proaspete în această perioadă a anului, deşi de beneficiile lor ne putem bucura şi în timpul iernii, dacă le congelăm. Murele sunt gustoase şi merg de minune în smoothie-uri răcoroase. Iar gustul nu este singura lor atracţie.
Acest fruct conține cantități mari de acizi grași, vitamine, minerale și glucide. În plus, murele sunt considerate unul dintre cei mai sănătoși antioxidanți naturali.

Totodată, murele au foarte puține calorii. Astfel, ele reprezintă un supliment extraordinar în curele de slăbire.

Murele au proprietăți antiinflamatoare


Consumul regulat de mure oferă multiple beneficii persoanelor care suferă de afecțiuni inflamatoare. Datorită nutrienților pe care îi conțin, murele pot fi folosite pentru a trata boli precum artrita sau osteoartrita.

Aceste fructe pot fi folosite și pentru tratarea hematoamelor cauzate de traumele directe sau de alte probleme inflamatoare, indiferent de localizarea acestora în corp.

Conțin antioxidanți

Dacă tratarea inflamațiilor din organism nu este un motiv suficient de întemeiat pentru a include aceste fructe în dietă, faptul că murele luptă împotriva radicalilor liberi sigur te va convinge. Sunt bogate şi în vitamina C. În urma consumului de mure se asimilează jumătate din recomandarea zilnică de vitamina C, din doar 340 de grame de mure proaspete.
În plus, antioxidanții din compoziția acestor fructe stimulează eliminarea toxinelor și a altor substanțe dăunătoare. Astfel, murele îți îngrijesc pielea, dar și sistemul circulator și alte organe din corp.

Pe scurt, consumul regulat de mure detoxifică organismul în mod eficient și natural.

Tratează anemia

În întreaga lume, există numeroase persoane care suferă de anemie, fără să conștientizeze acest lucru. Murele sunt printre fructele cele mai bogate în fier. Prin urmare, consumul regulat de mure ajută la combaterea anemiei și la menținerea unui număr ideal de trombocite.

Previn cancerul

Având în vedere că murele reprezintă o sursă naturală de antioxidanți, acestea sprijină organismul în lupta împotriva celulelor canceroase.
Adăugarea acestui fruct în dietă scade riscul de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer. Deși la început era o teorie nefondată, Universitatea din Illinois (SUA) a realizat mai multe studii care o confirmă. Cercetările arată că tipul de cancer cel mai afectat de mure este cancerul stomacal.

Fortifică oasele

Circa 300 de grame de mure proaspete conţin o treime din necesarul zilnic de vitamina K, care ajută la coagularea sângelui şi care este necesară sănătăţii oaselor. Vitamina K ajută la formarea oaselor şi în urma unor studii s-a descoperit că deficitul de vitamina K duce la creşterea riscului fracturilor şi osteoporozei. Manganul care se regăseşte în mure ajută la sănătatea oaselor, dar şi la producţia de colagen, ideală pentru piele şi articulaţii.

Întăresc dantura

Murele sunt benefice și pentru cavitatea bucală, mai ales pentru dantură. Consumul regulat de mure curăță și întărește dinții datorită efectului vitaminei C asupra bacteriilor.
În plus, aceste fructe previn afecțiuni precum halitoza, tartrul și inflamația gingiilor.

Tratează tusea

Uneori, beneficiile murelor depind și de sortimentul consumat. De exemplu, cele verzi pot fi folosite pentru tratarea tusei. În acest scop, este recomandat să le amesteci cu puțină miere.

Beneficii pentru digestie

Sunt bogate în fibre. 340 g de mure au 60 de calorii, alături de 8 grame de fibre, ceea ce înseamnă o treime din cantitatea de fibre pe care trebuie să o conumăm într-o zi. Toate acestea provoacă saţietate, sprijină scăderea în greutate, echilibrează nivelul de colesterol şi reglează glicemia şi nivelul de insulină. De asemenea, murele vin la pachet şi cu beneficii pentru sănătatea sistemului digestiv, fiind probiotice. Adică, acestea hrănesc bacteriile prietenoase, care sunt în strânsă legătură cu imunitatea, dispoziţia şi efectele antiinflamatorii.

Dacă suferi de hipertensiune arterială, cere părerea unui medic sau a unui nutriționist de încredere înainte de a mări consumul de mure.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS