11.7 C
Craiova
marți, 5 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateA fost lansat primul test rapid de depistare a virusului SARS-CoV-2 produs în România

A fost lansat primul test rapid de depistare a virusului SARS-CoV-2 produs în România

A fost lansat primul test rapid de depistare a virusului SARS-CoV-2 produs în România. Testul poate detecta anticorpii daţi de virus în doar 5 minute.

Primul test rapid de depistare a virusului SARS-CoV-2 produs în România a fost lansat joi de două companii partenere autohtone, Romlab și Sintofarm. Testul are avizul Agenţiei Naţionale a Medicamentului pentru producţie şi comercializare. Această metodă poate detecta anticorpii daţi de SARS-CoV-2 în doar 5 minute, potrivit Hotnews.

Kitul de testare funcţionează ca un test de sarcină

Kitul de testare funcţionează ca un test de sarcină pe care se aplică mostre de ser sau plasmă din sângele recoltat intravenos. Nivelurile de sensibilitate crescute ale testului rapid permit identificarea anticorpilor virusului în cazul celor care au luat contact cu el, inclusiv cazurile asimptomatice.

Aceste teste pot completa foarte bine testarea PCR care se face în prezent în laboratoarele din România. În felul acesta se măreşte simţitor capacitatea pe care statul o are acum.

Companiile din România care produc testul pot realiza 50.000 de bucăţi zilnic

Companiile din România care produc testul pot realiza 50.000 de bucăţi zilnic. Acestea au posibilitate de dublare rapidă a acestei cantităţi, în vreme ce, momentan, statul asigură, în
general, cam jumătate din acest număr.

Testele pot fi folosite pentru testarea în masă a populaţiei

Aceste teste pot fi folosite pentru testarea în masă a populaţiei. În felul acesta se pot identifica potenţiali donatori de plasmă pentru tratarea cazurilor grave. În cazul în care apare vaccinul anti Covid, cei care nu fac anticorpi ar putea fi vaccinaţi primii.

În curând, cei care produc vaccinul vor discuta cu autorităţile.
„Are o sensibilitate de 90,60%, acurateţea lui este de sută la sută. Venim în completarea testelor PCR, şi deja ştim că aceste aparate sunt foarte aglomerate. Sunt foarte multe probe şi durează, în majoritatea clinicilor, peste 48 de ore până să se ofere rezultatul pacienţilor. Aşteptăm de săptămâna viitoare să luăm legătura cu instituţiile de stat să vedem. Nu ştiau că se fabrică încă în România“, a declarat Sima Ioana, director general Romlab.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS