Primele răspunsuri privind costurile spitalizării unui pacient Covid încep să apară. După ce în urmă cu aproape o lună GdS a transmis solicitări de informaţii cu privire la costurile implicate de tratamentul unui pacient cu coronavirus către spitalele din Craiova şi Ministerul Sănătăţii, Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova a venit cu un răspuns la întrebările noastre. Cu toate că datele oferite au anumite limitări, răspunsul SJU Craiova este prima asumare a unor cifre de către o unitate medicală din Craiova.
Estimări de costuri pentru perioada internării în spitalul suport
SJU Craiova a înaintat sume legate de cheltuielile cu spitalizarea pacienţilor internaţi în perioada stării de urgenţă. Însă, din start, există limitări legate de aceste cifre, întrucât SJU este spital Covid, iar pacienţii internaţi aici au fost transferaţi, apoi, pentru tratament, către Spitalul de Boli Infecţioase şi Filantropia.
În răspunsul SJU Craiova se specifică, încă de la început, că unitatea este spital suport Covid numai pentru secţiile cu profil unic la nivel regional. În luna martie, spitalul nu a avut pacienţi Covid. În aprilie, au fost 263 de teste pentru detecţia Sars-Cov2, dintre care 4 au fost pozitive. Cele 4 cazuri au fost transferate la Spitalul de Boli Infecţioase.
În mai, au fost recoltate 625 de probe şi au fost confirmate 10 cazuri. Şase dintre acestea au fost transferate tot la Infecţioase, iar alte trei, la Spitalul Filantropia. Conform SJU Craiova, cheltuielile aferente spitalizării acestor pacienţi au fost cuprinse între 845,42 lei şi 2825,04 lei. Spitalul oferă sume exacte, dar sumele menţionate sunt doar cheltuieli parţiale, iar un răspuns mai aproape de adevăr ar trebui să vină de la unitatea medicală care a tratat exclusiv pacienţi Covid: spitalul Victor Babeş.
Încă nu am primit răspunsul spitalului de Infecţioase la solicitarea transmisă în data de 29 iulie 2020.
Reamintim că, atunci când a fost întrebat de GdS despre aceste costuri aferente spitalizării pacienţilor Covid, managerul spitalului, Adina Turcu, a spus doar că este greu de calculat acest lucru deoarece, pe lângă tratamentul primit de bolnav, trebuie luate în calcul echipamentele utilizate și multe alte cheltuieli conexe.
În aşteptarea răspunsurilor
Întrebările noastre au fost transmise pe adresa Spitalului Clinic Căi Ferate Craiova, pe cea a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Victor Babeş” şi către Ministerul Sănătăţii. Dacă de la celelalte două unităţi spitaliceşti nu am primit, deocamdată, niciun semn, Ministerul Sănătăţii ne-a anunţat că a redirecţionat solicitarea către CNAS.
Aşteptăm în continuare răspunsurile, mai ales că se apropie termenul limită prevăzut de lege, de 30 de zile calendaristice.
Gazeta de Sud a realizat, la începutul lunii august, o estimare de costuri pe baza numărului de pacienţi internaţi lunar, raportat la sumele decontate de CAS Dolj (Costurile pentru tratarea pacienților Covid, o necunoscută? – articol apărut în data de 5.08.2020).