4 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMamografiile reduc decesele cauzate de cancerul mamar cu 25%

Mamografiile reduc decesele cauzate de cancerul mamar cu 25%

Screeningul cancerului mamar prin mamografii făcute anual femeilor cu vârste între 40-50 ani le poate salva viața, potrivit unui nou studiu britanic. Societatea Americană de Cancer recomandă în prezent ca femeile între 40 și 44 de ani să ia în considerare „opțiunea” mamografiei anuale, în timp ce femeile cu vârste cuprinse între 45 și 54 de ani ar trebui să facă aceste mamografii anual, informează site-ul de informaţii medicale 360medical.ro.

Screeningul salvează vieţi

Cercetătorii britanici au constatat că screeningul femeilor cu vârste cuprinse între 40 și 49 de ani pentru cancerul de sân salvează vieți. ,,Aceasta este o urmărire pe termen lung a unui studiu care confirmă faptul că screeningul la femei sub 50 de ani poate salva vieți. Beneficiul este văzut mai ales în primii 10 ani, dar reducerea mortalității persistă pe termen lung. Dintr-o mie de femei examinate o viață este salvată”, a declarat cercetătorul Stephen Duffy, de la Universitatea Queen Mary din Londra.

În Statele Unite, de exemplu, Grupul de lucru pentru serviciile preventive (USPSTF) recomandă femeilor cu risc mediu de cancer de sân să facă prima mamografie începând cu vârsta de 50 de ani și apoi să repete examenul la fiecare doi ani până la 74 de ani. Comitetul de experți consideră că, înainte de vârsta de 50 de ani, mamografia poate ridica prea multe diagnostice fals-pozitive și „supra-diagnostichează” cancerul de sân, provocând cheltuieli inutile și suferință.
,,Femeile care iau în considerare dacă să facă o mamografie în 40 de ani ar trebui să discute problema cu medicul lor”, e de părere grupul de lucru USPSTF.

Urmărire a femeilor timp de 23 ani

Stephen Duffy a analizat mai multe date ale unor studii din U.K. derulate între 1990 și 1997. Mai mult de 160.000 de femei cu vârste cuprinse între 39 și 41 de ani au fost selectate la întâmplare fie pentru face o mamografie anuală, fie pentru a aștepta până la vârsta de 50 de ani pentru a începe un astfel de screening, după cum au recomandat ghidurile guvernamentale ale U.K.

Analizând acum datele după o urmărire timp de 23 de ani, cercetătorii au descoperit că screeningul de la 40 la 49 de ani a fost legat de o reducere de 25% a deceselor de cancer de sân în primii 10 ani. Doi experți din Statele Unite au fost de acord că, atunci când vine vorba de mamografie, mai devreme poate fi mai bine.

„Mai multe alte studii din trecut au avut rezultate similar. Cu toate acestea, amploarea acestui studiu îl diferențiază și ne determină să ne reamintim că mamografia este din cele mai bune arme în lupta împotriva cancerului de sân”, a remarcat dr. Alice Police, specialist în chirurgia sânilor la Northwell Health Cancer Institute din Sleepy Hollow, NY.

Recomandare: Screening mamografic de la 40 de ani

Dr. Kristin Byrne, șefa departamentului de imagistică a sânului la Lenox Hill Hospital din New York, e de părere că ,,începutul screeningului mamografic la 40 de ani salvează vieți, mai ales la femeile de 40 de ani, este foarte important să diagnosticăm atunci când tumora este mică și înainte de a se răspândi în alte părți ale corpului”, a spus Byrne.

Potrivit Medicinenet.com, tehnologia privind mamografia s-a îmbunătățit începând cu anii ’90, astfel pot fi găsite mai multe tipuri de cancer și mai mici înainte de a se răspândi.

Între 75% și 85% dintre femeile care suferă de cancer de sân nu au factori de risc cunoscuți, cum ar fi istoricul familial al cancerului de sân, motiv pentru care fiecare pacientă ar trebui să facă o mamografie de screening în fiecare an începând cu vârsta de 40 de ani – uneori mai devreme, dacă prezintă factori de risc, cum ar fi istoricul familial sau o mutație genetică care are legătură cu dezvoltarea cancerului de sân.

Un alt studiu efectuat în rândul a peste jumătate de milion de femei a reliefat că screeningul precoce al cancerului mamar cu ajutorul mamografiei reduce riscul de a muri de acest tip de cancer cu 41%. Autorii studiului sugerează că viețile salvate sunt legate mai degrabă de screeningul propriu-zis al cancerului de sân decât de dezvoltarea de noi abordări terapeutice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS