-4.5 C
Craiova
luni, 20 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateUleiul din seminţe de in, benefic în dermatită sau cancer

Uleiul din seminţe de in, benefic în dermatită sau cancer

Uleiul de in este folosit de mii de ani, fiind obţinut din seminţele plantei. Este o sursă bogată în acid linoleic şi Omega-3.

Acidul ALA, vital pentru sănătate

Uleiul de in conține un tip de acid gras omega-3 numit acid alfa-linolenic (ALA). Corpul folosește ALA din uleiul de in și îl transformă, în cantități mici, în alți acizi grași, incluzând acidul docosahexaenoic și acidul eicosapentaenoic, relatează DCmedical. Acizii grași omega-3 sunt vitali pentru sănătatea fizică și mentală a unei persoane.
Unele studii asupra uleiului din seminţe de in arată rezultate promițătoare.

Reducerea colesterolului

Similar semințelor de in, uleiul de in poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol. ALA din uleiul de in ar putea juca un rol în scăderea lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL) sau colesterolul „rău”.
Într-un mic studiu care a implicat 15 adulți, participanții au consumat fiecare seară, fie ulei de in sau de porumb o dată pe zi.
Cercetătorii au măsurat, întâi, nivelurile de colesterol ale participanților la începutul studiului și, din nou, după 12 săptămâni.
Cei care au consumat uleiul de porumb nu au avut nicio schimbare în nivelul de colesterol, în timp ce cei care au consumat uleiul de in au avut o scădere semnificativă a LDL.

Lupta împotriva cancerului

Uleiul din semințe de poate ajuta la combaterea anumitor tipuri de cancer. Deși este nevoie de mult mai multe cercetări pentru a se ajunge la o concluzie clară, unele studii pe animale sunt încurajatoare.
Un studiu pe șoareci cu tumori pulmonare a constatat că cei care au consumat o dietă cu 10% de semințe de in, au avut mai puține tumori comparativ cu cei din grupul de control.

Cercetătorii au studiat, de asemenea, efectele semințelor de in și ale uleiului de în de alte tipuri de cancer.
O revizuire a literaturii de specialitate arată că, în studiile pe animale, acidul gras din uleiul de in poate suprima dimensiunea și creșterea tumorii mamare, precum și că poate promova moartea celulelor canceroase.

Tratarea dermatitei atopice

Uleiul de in poate avea, de asemenea, beneficii pentru piele și păr, cum ar fi reducerea anumitor simptome ale dermatitei atopice. Dermatita atopică este un tip de eczemă, o afecțiune pe termen lung care provoacă înroșirea pielii și mâncărimi.
Un studiu a analizat efectul consumului de ulei de in pe șoareci cu dermatită. După 3 săptămâni, șoarecii au prezentat simptome scăzute la nivelul pielii, cum ar fi roșeața, umflarea și mâncărimi.

Reducerea riscului de diabet

Uleiul de in poate, de asemenea, ajuta la scăderea riscului de diabet. O revizuire sistematică din 2015 a analizat studii pentru a determina efectul uleiului de in în cazul persoanelor cu diabet zaharat.
Un studiu a implicat 25 de persoane care aveau prediabet. Acești participanți au fost fie femei care erau la menopauză, fie bărbați supraponderali. Ei au consumat fie 13 grame, fie 26 de grame de semințe de in, zilnic, timp de 12 săptămâni.

După 12 săptămâni, cei care au consumat 13 g de semințe de in au avut o scădere a nivelului de zahăr din sânge. Cei care au mâncat doze mai mari de semințe de in, nu au suferit modificări.

Cercetătorii nu știu de ce grupul cu doze mari nu a avut modificări. În timp ce uleiul de in poate avea un efect pozitiv asupra persoanelor cu prediabet, sunt necesare studii mai ample și mai cuprinzătoare pentru a face concluzii ferme.
Într-o meta-analiză, semințele de in și derivații săi au scăzut şi proteina C-reactivă circulantă, care este un marker al inflamației. Cu toate acestea, aceste rezultate au fost prezente numai la adulții care au fost obezi.

Posibile riscuri

Efectele adverse ale uleiului de in pot include gaz și balonare.

Potrivit Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă din SUA este de obicei sigur să consumăm ulei de in, dar în cantități limitate.
Există puține informații cu privire la faptul dacă uleiul de in este sau nu este sigur să fie consumat în timpul sarcinii sau a alăptării.

Dacă cineva dorește să ia ulei de in pentru o anumită afecțiune, este mai bine să discute mai întâi cu un medic pentru a se asigura că nu există interacțiuni posibile cu medicamentele sau tratamentele.

Cum se folosește uleiul de in

Uleiul de in este sensibil la lumină și la căldură, deci cel mai bine este să-l cumpărați într-o sticlă opacă sau din sticlă întunecată, pentru a-l proteja de lumină și să-l păstrați într-un loc răcoros și întunecat.
Gustul uleiului din in este ușor. Oamenii pot bea o lingură sau o poate pune peste salate și în sosuri.
Dacă îl folosiți la gătit, trebuie să știți că uleiul de in este sensibil la căldură, așa că I se schimbă proprietățile nutriționale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS