2.6 C
Craiova
duminică, 17 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicamentele utilizate în tratarea coronavirusului la pisici pot fi eficiente şi în cazul oamenilor?

Medicamentele utilizate în tratarea coronavirusului la pisici pot fi eficiente şi în cazul oamenilor?

Oameni de ştiinţă canadieni se pregătesc să înceapă studii clinice cu un medicament utilizat pentru a vindeca o boală mortală provocată de un coronavirus la pisici, pentru a afla dacă acesta este eficient și la oamenii bolnavi de Covid-19, scrie realitatea.

„În doar două luni, rezultatele noastre au arătat că medicamentul este eficient în inhibarea replicării virale în celulele cu SARS-CoV-2“, a declarat Joanne Lemieux, profesor de biochimie la Facultatea de Medicină și Stomatologie a Universităţii Alberta.

„Este foarte probabil ca acest medicament să funcționeze la oameni, așa că suntem încrezători că va fi un tratament antiviral eficient și pentru pacienții cu COVID-19“.

Joanne Lemieux a precizat că atunci „când a apărut actualul focar SARS-CoV-2, am decis să testăm acest medicament felin pentru a vedea dacă va funcţiona cu virusul actual“.

Studiul privind tratamentul coronavirusului cu un medicament folosit în tratarea SARS-CoV-2 la oameni a fost făcut de Universitatea din Alberta şi a fost publicat deja în revista Nature Communications, potrivit Sciencedaily.com.

Medicamentul este un inhibitor de protează

La începutul anului, după ce pandemia a ajuns și în Europa, tratamentul bazat pe antiviralele folosite de veterinari pentru tratarea coronavirusurilor la pisici era privit cu scepticism.

Medicamentul antiviral respectiv este un inhibitor de protează care interferează cu capacitatea de replicare a unui virus și oprește astfel o infecție. Proteazele sunt implicate în funcționarea multor procese în organismul uman și sunt multe tratamente eficiente bazate pe reacția acestor enzime, de la tensiunea arterială ridicată la cancer și HIV.

Iniţial, medicamentul viza SARS

Medicamentul antiviral a fost studiat pentru prima dată la Universitatea din Alberta în urma epidemiei SARS izbucnite în 2003. Inhibitorul de protează a fost dezvoltat în continuare de cercetătorii veterinari care au arătat că vindecă o boală care este fatală la pisici.

Astfel, cercetătorii pot trece direct la studiile clinice, odată ce medicamentul a fost deja utilizat în tratarea pisicilor şi a fost eficient în prevenirea replicării virusului în celule. Medicamentul va putea fi utilizat ca antiviral în cazul pacienţilor cu coronavirus după ce se va obține aprobarea pentru testare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS