-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDr. Andreea Buzatu: Când e utilă ecografia pediatrică şi cum pregătim copiii pentru ea

Dr. Andreea Buzatu: Când e utilă ecografia pediatrică şi cum pregătim copiii pentru ea

În medicina modernă, ecografia a devenit investigaţie standard de screening al populaţiei. Beneficiile şi avantajele sale sunt numeroase. Dr. Andreea Buzatu, medic specialist în imagistică medicală, explică de ce ecografia este importantă nu doar pentru adulţi, ci şi pentru copii, şi când e indicată o ecografie pediatrică.

Ecografia oferă date valoroase în mod accesibil

GdS: Care sunt principalele avantaje ale examenului ecografic?
Andreea Buzatu: Ecografia se poate efectua la orice vârstă, este nedureroasă, neiradiantă, fără efecte adverse. Este economică, rapidă şi aduce într-un timp foarte scurt date medicale esenţiale pentru elaborarea sau orientarea către un diagnostic de certitudine.

GdS: Cum funcţionează această investigaţie medicală?
A.B.: Ecografia este o metodă de imagistică medicală ce foloseşte unde ultrasonore de frecvenţă înaltă, generate de sonde adaptate cu grade variate de penetrare în profunzime, ce produc ecouri. Acestea sunt captate de aceleaşi sonde şi transformate în imagini cu claritate din ce în ce mai bună, odată cu creşterea performanţelor în domeniul IT. Cu ajutorul explorării ecografice pot fi vizualizate diferite modificări în structura organelor.

Este foarte utilă în cardiologie, urologie, gastoenterologie. În medicina de urgenţă, este prima investigaţie ce poate exclude prezenta de leziuni de organ. Evolutia tehnologică a permis apariţia unor examinări speciale: volumetrice 3D , 4D ( foarte utile în obstetrică), ecografia cu substanţă de contrast, ecoendoscopia, sonoelastografia (care diferenţiază formaţiuni benigne de cele maligne, utilă în patologia sânului şi a celei hepatice).

GdS: Cum ne pregătim pentru consultul ecografic?
A. B.: Pentru a efectua o ecografie nu este nevoie de o pregătire foarte laborioasă. Se recomandă repaos alimentar de cel puţin 4 ore înaintea explorării, evitarea unor alimente meteorizante în ziua examinării, hidratare în prealabil cu cel puţin 30 de minute înaintea examinării, pentru a putea aprecia funcţia renală corespunzător, purtarea de vestimentaţie de regulă compusă din 2 piese.

Ecografia la copii

GdS: Cum este folosită ecografia în pediatrie?
A. B.: Ecografia în pediatrie este foarte frecvent uzitată încă de la naştere. Ea ajută la urmărirea sau descoperirea unor malformaţii congenitale, a prezenţei hipertensiunii intracraniane la sugari (prin ecografia transfontanelară), a luxaţiei congenitale de şold. Poate detecta existenţa unor formaţiuni tumorale, invaginaţii, hernii, apendice inflamat, colecistită, litiază reno-ureterală, diverse acuze dureroase difuze sau localizate apărute la copii şi nu numai. Prin urmare, ecografia este esenţială în pediatrie, fiind principala metodă de diagnostic.

Părintele poate opta pentru un control ecografic de screening anual

GdS: Când este indicat să mergem cu copilul la ecograf?
A.B.: În funcţie de vârsta copilului, ar trebui să ne programăm şi examinarea ecografică. De regulă, în primul an de viaţă apelăm la ecografie în cazul în care bebeluşul este agitat, nu se alimentează normal, nu creşte în greutate după grilele de creştere standardizate. Dacă sunt modificări de simetrie la nivelul plicilor membrelor inferioare, pentru a exclude luxaţia congenitală de şold. Pentru absenţa unuia sau a ambelor testicule la nivel scrotal, dar şi pentru urmărirea unor malformaţii apărute încă din perioada intrauterină.

Altfel, părintele poate opta pentru un control ecografic de screening anual pentru a evalua starea de sănătate a copilului, pentru a exclude anumite anomalii organice care nu au avut un ecou clinic evident.

Când copilul se măreşte, începe să spună ce îl supără şi e mai uşor să mergem ţintit cu ecografia spre zona dureroasă. Poate fi o durere uşoară în zona ombilicală sau în fosa iliacă dreaptă, dureri frecvente în perioada de creştere. Pot apărea dureri resimţite la nivelul tubului digestiv, mai ales în perioadele de stres educativ, când pot apărea gastrite. Pot fi dureri pelvine sau lombare când avem o infecţie urinară, boală inflamatorie pelvină sau dezechilibre menstruale.
În perioada adolescenţei, este recomandată şi o ecografie la tiroidă, pentru a determina precoce anumite dezechilibre hormonale.

„Îi explicăm copilului că ecograful e ca o fereastră magică”

GdS: Cum pregătim copiii pentru o ecografie?
A.B.: Particularitatea de bază a ecografiei în pediatrie este capacitatea medicului de a crea o atmosferă cât mai prietenoasă cu micul pacient, pentru a putea obţine cât mai multe date de diagnostic în timpul investigaţiei. Uneori, ecografia trebuie repetată la intervale regulate de timp.

Mersul la medic nu trebuie să fie sub nicio formă o agresiune sau o pedeapsă pentru copil. Dacă avem un copil speriat şi agitat nu vom putea efectua investigaţia. Copilului trebuie să i se explice cât mai pe înţelesul lui la ce să se aştepte. Că este chiar plăcută această investigaţie, că poate, în acest fel, să se vadă pe dinăuntru. Este ca o fereastră magică prin care poate vedea o fabrică minunată ce funcţionează ca el să fie sănătos şi frumos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS