-4.5 C
Craiova
luni, 20 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateTapioca, sursă de energie

Tapioca, sursă de energie

Tapioca, folosită adesea de persoanele cu intoleranţă la gluten, este o alegere sănătoasă pentru oricine. Este extrasă din rădăcina arbustului numit Cassava sau manioc. Este planta cu cel mai mare randament energetic.

Rădăcinile acestui arbust sunt alcătuite predominant din amidon și apă. Conține puține fibre și proteine, iar grăsimile sunt aproape inexistente. Prin înmuiere în apă și uscare se formează o pastă. Aceasta poate fi uscată și transformată în făină de tapioca și mai departe, cu ajutorul căldurii în perle.
Conform datelor Organizaţiei pentru Alimente şi Agricultură, maniocul se situează pe locul al treilea ca sursă de calorii alimentare în regiunile tropicale, clasându-se imediat după orez şi porumb.

Conţine carbohidraţi complecşi

O jumătate de cană cu perle de tapioca (76 gr) conține carbohidrați (67,40 kcal), calciu – 15 mg (2% din DZR), fier – 1.20 mg (11% din DZR), fosfor – 5 mg (1% din DZR) şi vitamina B6: 0.006 mg (1%).
Tapioca este alcătuită aproape în întregime din carbohidrați complecși. Spre deosebire de carbohidrații simpli, aceștia se digeră mai lent, oferind energie pentru o perioadă mai lungă de timp. În plus, nu determină o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge. Conține însă destul de multe calorii și deoarece majoritatea provin din carbohidrați, va trebui să o consumi doar în cantități mici sau deloc dacă ai probleme cu greutatea.

Nu conține gluten

Tapioca este un ingredient des folosit de către cei care sunt nevoiți să evite glutenul. Poți folosi făina de tapioca pentru pâine fără gluten, cu ajutorul făinii de tapioca în amestec cu alte tipuri de făină. Tapioca e foarte folosită în budinci și deserturi, cum ar fi budinca de tapioca cu fructe, ca agent de îngroșare, pentru supe sau sosuri sau agent de legare, în aluaturi.

Gustare delicioasă pentru cei mici

Din perlele de tapioca și lapte poți prepara o budincă delicioasă. Atenție însă la cantități, proporția corectă este de 1:6, o parte de tapioca și 6 de lapte. Pentru cei mici poți să pui pudră de roșcove, ca să eviți să folosești cacao. Sau poți adăuga fructe și se transformă într-un desert copios.
Înainte de preparare, perlele de tapioca se hidratează în apă pentru 1-2 ore. Ele vor creşte de 3-4 ori în volum în acest timp.

Beneficii pentru organism

Tapioca este uşor de digerat, are calităţi antiseptice, cicatrizante şi dezinfectante, îmbunătăţeşte tranzitul intestinal. Este recomandat consumul de tapioca în cazurile de gastrită hiperacidă, colită sau ulcer gastrointestinal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS