Începând de săptămâna aceasta, este disponibil pentru distribuție în România vaccinul gripal tetravalent administrat gratuit în cabinetele medicilor de familie persoanelor care fac parte din grupele cu risc de îmbolnăvire. Acesta este disponibil în cadrul programului național de vaccinare, potrivit Hotnews.
Săptămâna aceasta va fi distribuită, către Direcţiile de Sănătate Publică din țară, prima tranșă ajunsă în țara noastră, de aproape 400.000 de doze. De la DSP-uri, vaccinul poate fi accesat de medicii de familie pentru campania de vaccinare.
Vaccinarea împotriva gripei, mai necesară ca oricând anul acesta
România vine după doi ani consecutivi cu epidemie de gripă în sezonul rece. Medicii au avertizat că vaccinarea împotriva gripei este mai necesară ca oricând anul acesta, în timpul pandemiei de COVID-19.
Persoanele care fac parte din categoriile considerate cu risc mare de îmbolnăvire – persoane cu vârsta de peste 65 de ani; persoane cu boli cronice; în special boli respiratorii şi cardiovasculare; boli metabolice; copii şi bătrâni instituţionalizaţi; personal medical; femei însărcinate – pot beneficia de vaccin gratuit în cabinetul medicului de familie.
Persoanele din afara categoriilor de risc își pot achiziționa vaccinul împotriva gripei contra cost, din farmacii.
Vaccinul tetravalent este disponibil pentru distribuție în România începând cu această săptămână. În felul acesta asigură astfel accesul pacienților la vaccinul gripal anual, anunță principalul furnizor de vaccin gripal în licitaţia naţională de anul acesta, Mylan România.
Gripa sezonieră rămâne o problemă gravă de sănătate publică. Poate avea forme severe și chiar provoca moartea în rândul categoriilor vulnerabile. Cea mai eficientă modalitate de prevenție este vaccinarea.
Vaccinurile împotriva gripei sunt sigure şi eficiente
Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea gripală ca o prioritate în efortul de a minimiza riscul excesiv de comorbiditate și mortalitate provocate de boli care pot fi prevenite prin vaccinare.
Vaccinurile împotriva gripei sunt sigure, eficiente și reprezintă principala măsură de prevenție a gripei şi de reducere a impactului epidemiei. Vaccinarea antigripală este în mod special recomandată pentru cei cu risc ridicat de complicații grave provocate de gripă: femei însărcinate; copii cu vârsta între 6 luni și 5 ani; persoane cu afecțiuni cronice; persoane în vârstă și angajaţi în sistemul medical.