-0.5 C
Craiova
vineri, 8 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSpitalele craiovene, nepregătite pentru un aflux de copii suspecţi Covid

Spitalele craiovene, nepregătite pentru un aflux de copii suspecţi Covid

Odată cu redeschiderea şcolilor şi debutul sezonului de viroze, se aşteaptă ca numărul cazurilor de suspiciune Covid în rândul copiilor să crească. Iar spitalele nu sunt deloc pregătite pentru a face faţă unui val de internări de copii suspecţi de infecţie cu coronavirus.

Chiar dacă nu se vor confirma neapărat multe dintre acestea, banalele răceli pot bloca sistemul de sănătate. Simptomele similare poate transforma o simplă răceală într-o suspiciune Covid până la proba contrarie.

Doar 6 locuri la Filantropia

În Craiova, la spitalul suport Covid de pediatrie, Filantropia, sunt, în acest moment, doar 6 locuri disponibile pentru copiii suspecţi de infecţie cu Sars-Cov2. Chiar dacă spitalul de la parc are şi saloane mari, acestea sunt blocate de un singur pacient:

„Da, la suspecți este marea problemă și vă spun și de ce. Suspecții, conform normelor, trebuie să stea singuri în salon și să aibă toaletă proprie și asta complică foarte mult lucrurile. Nu contează cât este salonul de mare, suspecții trebuie să stea singuri în salon. Noi încercăm să mărim capacitatea. Trebuie să montăm niște toalete în anumite saloane, în anumite spații, ca să putem mări capacitatea de internare pentru suspecți. Este în derulare acest demers”, spune managerul Filantropia, Liviu Radu. „Noi putem extinde până la 10 sau 11 locuri pentru suspecți. Pentru pozitivi sunt 8-10 locuri”, menţionează acesta.

La Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, principalul spital dedicat pacienţilor cu coronavirus, copiii sunt internaţi doar în momentul confirmării infecţiei. Nu există locuri alocate suspecţilor, precizează Adina Turcu, directoarea unităţii medicale.
Dacă locurile de la Filantropia se ocupă, în Craiova un copil cu suspiciune Covid poate ajunge la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova. Însă şi aici situaţia paturilor este problematică.

La SJU, e nevoie de personal dedicat suspecţilor

La SJU Craiova există un salon ATI dedicat copiilor suspecţi Covid aflaţi în stare gravă. Ceilalţi copii pot fi internaţi într-o zonă amenajată la etajul IV, dar apare problema personalului dedicat. Nefiind spital suport Covid pentru pediatrie, SJU Craiova ar trebui să redistribuie personal din secţia de pediatrie pentru îngrijirea copiilor suspecţi Covid.

„Noi avem un salon pentru copii la ATI, pentru cazuri grave, și mai avem un spațiu tot pe etajul IV unde putem să mai izolăm alți copii suspecți. Dar e nevoie și de personal pentru ei. Acei angajați nu se mai pot întoarce în secția de pediatrie. Eu trebuie să îi blochez pe aria aceea, să stea în combinezon, în trei ture. În acest moment nu e cazul, dar trebuie să ne pregătim.Pe secția de pediatrie nu îi putem ține pentru că riscăm să infectăm și alți copii”, explică directorul SJU, Laurenţiu Ivanovici.

Acesta spune că e nevoie de un plan pentru extinderea capacităţii de internare a copiilor cu suspiciune de coronavirus în Craiova:

„Avem o problemă acum și intenția mea este să merg și să discut cu cei de la DSP despre asta. E vorba despre locurile pentru copiii suspecți Covid. E clar că vor apărea din ce în ce mai mulți, iar la Filantropia sunt doar 6 locuri pentru copiii suspecți Covid și le au cam mereu ocupate, iar ceilalți vin la noi, pentru că spitalul de boli infecțioase nu are decât locuri pentru copiii pozitivi, nu pentru suspecți. A început școala, va crește numărul lor și ne e teamă că vor fi prea mulți și nu vom face față. Poate fi o răceală, dar ne vom trezi cu ei și trebuie să asigurăm paturi. Îmi doresc să aibă loc o întâlnire între DSP şi managerii spitalelor din Craiova și să stabilim un plan, să vedem unde am mai putea crește numărul de paturi pentru copii suspecți Covid. Poate nu se vor confirma mulți, vor face în general forme ușoare, dar noi trebuie să îi tratăm pe cei cu suspiciune ca și când ar avea coronavirus până la sosirea rezultatului testului. Trebuie izolați”, adaugă Ivanovici.

Protocol între spitale pentru eficientizarea procedurilor

Laurenţiu Ivanovici transmite că a luat legătura deja cu managerul spitalului Filantropia pentru un protocol comun de colaborare. Acesta ar urma să eficientizeze circuitul testelor şi să permită eliberarea mai rapidă a locurilor pentru copiii suspecţi.

„Am vorbit cu managerul spitalului Filantropia despre un protocol comun, cu acordul DSP-ului, bineînțeles. După ce copiii suspecți sunt testați probele recoltate să ajungă direct la noi. Altfel circuitul e mai complicat. Filantropia recoltează, DSP preia probele și le repartizează către un laborator. Fie la noi, fie la Infecțioase, fie la privat. Apoi iarăși, când vin rezultatele, se centralizează la DSP, abia apoi ajung la spitale. Se pierde cel puțin o zi, dacă nu chiar două. Dar prin acest protocol am putea salva cel puțin o zi în care copiii nu ar mai sta blocați în spital ca suspecți. Rămân și paturile blocate, rămân și copiii și părinții blocați în așteptare. Nu poți să ții niște copii să aștepte. Și atunci încercăm să scurtăm acest timp. DSP ne-a dat acordul, iar managerul Liviu Radu a primit cu deschidere propunerea”, spune managerul SJU Craiova.

DSP aşteaptă să vadă cum merg lucrurile

DSP Dolj încă nu se impacientează. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Ştefan Popescu, spune că suspecții pot fi ținuți în orice spital, conform ordinelor Ministerului. „Toate spitalele internează suspecții. Suspectul se reține la unitatea la care se adresează. Rămâne dacă există suspiciune, se recoltează și aşteaptă”. Acesta spune că nu vor veni copii suspecţi din alte localităţi. Un copil suspect Covid poate fi internat, până la sosirea rezultatului, şi la Băilești, Calafat, Filiași sau alte oraşe.

În privinţa numărului mic de paturi dedicate copiilor suspecţi Covid, coroborat cu perioada virozelor şi revenirea în şcoli, purtătorul de cuvânt spune că încă nu s-au discutat planuri de acţiune în cazul creşterii numărului de copii cu suspiciune. „Să vedem cum evoluează situația la nivel epidemiologic”, spune acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS