3.7 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAdministrarea de plasmă convalescentă în formele severe de Covid-19 crește supraviețuirea

Administrarea de plasmă convalescentă în formele severe de Covid-19 crește supraviețuirea

Administrarea de plasmă convalescentă ajută de fapt la accelerarea recuperării după forme severe de COVID-19? O echipă de cercetători condusă de dr. Nicole Bouvier, de la Spitalul Mount Sinai din New York, a urmărit 39 de pacienți spitalizați cu COVID-19.

Până la momentul în care acești pacienți au primit o transfuzie de plasmă, 87% au necesitat oxigen suplimentar pentru a respira, iar 10% erau pe ventilatoare, potrivit Hotnews.

Pacienții au avut o vârstă medie de 55 de ani și puține comorbidități inițiale, în afară de obezitate. Au primit plasmă convalescentă în medie la 4 zile după internare.
Datele celor 39 de pacienți au fost comparate cu cele ale altor 156 de pacienți cu COVID-19 cu simptome și istoric medical similare, internați în aceeași perioadă, care însă nu au primit plasmă.

Studiul a fost publicat pe 15 septembrie în revista Nature Medicine.
Pacienții care au primit plasmă convalescentă și pacienții „martor“ din grupul de control au avut același necesar de oxigen suplimentar în ziua 0.

Plasma este componenta sângelui care conține anticorpi ai sistemului imunitar. Așa-numita „plasmă convalescentă” de la supraviețuitorii COVID-19 este bogată în anticorpi împotriva SARS-CoV-2 și administrarea plasmei la pacienții cu COVID-19 i-ar putea ajuta să lupte împotriva bolii.

S-a constatat un beneficiu semnificativ de supraviețuire pentru cei care au primit plasmă convalescentă

La 14 zile după ce au primit terapia cu plasmă, 18% dintre pacienți au necesitat în continuare suplimentarea cu oxigen. Asta în comparaţie cu 28% dintre cei din grupul de control care nu primiseră plasmă.
La finalul studiului, 13% dintre persoanele care au primit plasmă convalescentă au murit, comparativ cu 24% dintre cei care nu au primit.

După ajustarea duratei simptomelor înainte de internare și expunerea la antibiotice cu spectru larg și anticoagulante, în urma analizei, s-a constatat un beneficiu semnificativ de supraviețuire pentru cei care au primit plasmă convalescentă.

Studiul oferă dovezi în sprijinul transfuziei de plasmă convalescentă

Studiul oferă dovezi în sprijinul transfuziei de plasmă convalescentă ca o intervenție eficientă în COVID-19. Datele preliminare sugerează un beneficiu în ceea ce privește scăderea moralității.

Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma aceste constatări și pentru a trage concluzii definitive cu privire la eficacitatea administrării de plasmă pentru tratamentul COVID-19 la diferite populații, a concluzionat echipa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS