6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMultivitaminele, o necesitate?

Multivitaminele, o necesitate?

Multivitaminele sunt suplimente alimentare care conțin diferite tipuri de vitamine, dozate astfel încât este de obicei necesară administrarea unei singure doze pe zi.

Nu există o compoziție standard a multivitaminelor, deci compoziția lor variază în funcție de producător, de persoanele cărora li se adresează sau alte criterii. Există pe piață chiar și combinații mai complexe, cum ar fi multivitaminele cu minerale. În principal, suplimentele alimentare din farmacii conțin 13 tipuri de vitamine și aproximativ 16 tipuri de minerale, considerate esențiale pentru sănătatea umană.

Sunt multivitaminele considerate medicamente?

Reglementarea suplimentelor alimentare constituie o atribuție a Ministerului Sănătății și a Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare (IBA).
În general, reglementările din domeniul medicamentului nu se aplică produselor care conțin numai vitamine si minerale deoarece este foarte greu de dovedit eficacitatea din punct de vedere terapeutic a acestora. Faptul că suplimentele alimentare nu sunt reglementate de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) nu reprezintă o situație atipică, inclusiv în SUA multe dintre suplimentele alimentare nu sunt reglementate de către instituția omoloagă, Food and Drug Administration (FDA) și există riscul ca acestea să conțină cantități mai ridicate sau mai scăzute de nutrienți, diferite față de informațiile de pe eticheta produsului.

Beneficiile multivitaminelor

Mai multe studii observaționale realizate de-a lungul timpului au prezentat dovezi care indicau o legătură între persoanele care iau multivitamine și riscul mai mic de boli cardiace. Cu toate acestea, există și studii care nu au reușit să indice o legătură fără echivoc între cele două, iar în prezent se poate considera că dovezile sunt mixte și rezultatele neconcludente.
Alt beneficiu discutabil este cel adus de multivitamine în prevenirea bolilor oncologice. Unele studii au demonstrat că multivitaminele nu influențează riscul de a dezvolta cancer, în timp ce altele leagă utilizarea acestor suplimente alimentare de un risc crescut de cancer.

Suplimentarea cu doze mari de beta-caroten pare că duce la o creștere a riscului de cancer pulmonar în rândul fumătorilor actuali. Deși beta-carotenul se întâlnește des în cadrul complexelor clasice de multivitamine, doze mari se regăsesc mai ales în multivitaminele care țintesc protejarea sănătății oculare.

O analiză ce a compilat rezultatele a cinci studii randomizate realizate pe 47.289 de persoane a constatat că, din punct de vedere statistic, bărbații care au luat multivitamine au prezentat un risc de cancer cu 31% mai mic, iar în cazul femeilor nu s-a putut demonstra niciun fel de corelație.
Două studii observaționale, unul realizat pe un lot exclusiv de femei și celălalt pe un lot exclusiv de bărbați, au concluzionat că utilizarea pe termen lung a multivitaminelor, indiferent de sex, se corelează cu un risc redus de cancer de colon.

Degenerscența maculară legată de vârstă este una din cauzele principale ale orbirii la nivel mondial. Deși există un studiu care leagă administrarea de vitamine, minerale și alți compuși anti-oxidanți de încetinirea progresiei acestei afecțiuni, nu există nicio dovadă până în prezent că o pot și preveni.

Cine are nevoie de multivitamine?

Multivitaminele nu au indicație pentru toată lumea, ba chiar pot dăuna unor persoane.
Cu toate acestea, anumite persoane au neapărată nevoie de efectele pozitive ale multivitaminelor. Absorbția vitaminei B12 scade odată cu vârsta, prin urmare persoanele vârstnice au nevoie de aport de vitamina B12. De asemenea, tot pentru populația vârstnică, se recomandă suplimentarea dozei de calciu provenite din alimntație, dar și de vitamina D.
Vitamina B12 se găsește numai în alimentele de origine animală, deci persoanele vegetariene pot beneficia de pe urma administrării acestei vitamine ce se află adeseori în cadrul complexelor de multivitamine.

Riscurile complexelor de multivitamine

Concentrația fiecărui element din compoziția multivitaminelor trebuie atent evaluat atunci când dorim să începem un astfel de tratament. Deși, în general, excesul de multivitamine și minerale este excretat de către organism, există și cazuri în care supradozările pot fi periculoase.
Unele forme farmaceutice, de exemplu multivitaminele sub formă de comprimate efervescente, pot conține până la un gram de săruri/comprimat, așa că dacă este vorba de un pacient care trebuie să urmeze o dietă riguroasă hiposodată, este mai indicat să se administreze multivitamine sub o altă formă.

Stilul de viață sănătos vs. multivitamine
Multivitaminele nu reprezintă o garanție a sănătății sau o scurtătură către o îmbunătățire a stării de sănătate. În prezent, există alte recomandări ce prezintă dovezi mult mai puternice ale beneficiilor lor: aderarea la o alimentație sănătoasă, menținerea unei greutăți optime și reducerea cantității de grăsimi saturate, grăsimi trans, sodiu și zahăr.
În concluzie, o viață echilibrată, cu o alimentație ce urmărește direcțiile recomandate, nu necesită, în general, adiția de multivitamine și minerale cu ajutorul suplimentelor alimentare.
Înainte de a începe orice tratament cu multivitamine, este necesară o discuție cu medicul sau cu farmacistul. Aceștia pot orienta pacientul în direcția corectă, indicându-i cel mai potrivit complex de multivitamine, modul de administrare, dar și durata tratamentului.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist specialist,
Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS