-5.5 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateStrugurele, fructul de sezon care păstrează tinerețea

Strugurele, fructul de sezon care păstrează tinerețea

Strugurii sunt fructe cu proprietăți terapeutice cunoscute din cele mai vechi timpuri. Strugurii nu sunt valoroși doar pentru vin, ci și pentru nutrienții pe care îi conține fiecare boabă. După cum se știe, procesul de îmbătrânire are loc din cauza formării unui surplus de radicali liberi. Antioxidanții care se găsesc în sâmburii și coaja strugurilor împiedică formarea acestora.

Deși îi găsim în fiecare sezon în piețe, la supermarketuri proaspeți sau sub formă de stafide ori compot sau dulceață, cel mai indicat este să consumăm strugurii în sezonul lor și din surse locale. Dacă se poate chiar imediat după ce au fost culeși. Se spune că strugurii îngrașă. Ei bine, depinde de cantitățile consumate și de alimentele care acompaniază o gustare din struguri.

În struguri au fost descoperite circa 300 de substanţe biologic active

Strugurii conţin elemente importante pentru sănătatea omului – vitamine, minerale, celuloză şi chiar proteine. În struguri au fost descoperite circa 300 de substanţe biologic active cu proprietăţi radioprotectoare, bactericide, antioxidante, neurostimulatoare, de tonifiere şi alte proprietăţi funcţionale.

150 g de struguri au aproximativ 100 de calorii

150 g de struguri au aproximativ 100 de calorii. Din acestea, aproximativ 27 g carbohidrați, proteine 1 g, fibre 1, 5 grame și 0,2 grame grăsimi. Strugurii sunt bogați în vitamina C. 150 g conțin 27% din doza zilnică recomandată. De asemenea, au și un conținut important din vitamina K (28% din doza zilnic recomandată). Minunatele boabe mai au în compoziție și vitamine din grupul B, cupru, potasiu.

Strugurii, „cocktail” de vitamine

Prin urmare, pe lângă cunoscutele bioflavonoide; zaharuri; acizi; pectină şi acizi organici, sub pieliţa acestui „fruct regesc” se află un întreg „cocktail” de vitamine C, A , complexul de vitamine B, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, mangan, fier, zinc, cupru, siliciu.

Semințele strugurilor conțin nutrienți și antioxidanți valoroși

Strugurii au peste 1.600 compuși benefici. Cei mai mulți sunt concentrați în semințe și coaja de struguri. Deci nu aruncați coaja de struguri. O cură cu struguri este recomandată și pentru a contracara efectele radicalilor liberi. Stresul oxidativ este asociat cu boli cronice precum diabet, afecțiuni ale inimii sau stres oxidativ.

Strugurele ajută la definirea masei musculare

Zahărul din struguri metabolizat de ficat sub formă de glicogen se transformă în glucoză la cea mai mică solicitare a organismului. De aceea, strugurele este alimentul ideal pentru cei care fac sport de performanţă, ajutând la definirea masei musculare. Pentru această proprietate și multe altele, strugurele este recomandat astenicilor și copiilor.

Trebuie consumat cu moderație de persoanele obeze sau cu diabet

Totuși, este contraindicat în caz de ulcer al sistemului digestiv, boli intestinale și trebuie consumat cu moderație de persoanele obeze sau cu diabet zaharat.

Ca majoritatea fructelor, strugurii trebuie consumați ca gustare de sine stătătoare, între mesele principale, la o distanță de minimum două ore de acestea. Au o putere mare de fermentație și pot produce balonare și lentoare în digestie.

Vinul roșu este asociat cu o inimă sănătoasă

Strugurii roșii conțin o cantitate mai mare de antioxidanți care se păstrează și după ce strugurii au fermentat. Asta îi conferă vinului roșu și mai multe calități. Consumul moderat de vin roșu alături de un stil de viață activ, alimentație sănătoasă este asociat și cu sănătatea inimii.

Din struguri faceți și must, dar și măști pentru față acasă

De asemenea, nu vă feriți să faceți acasă must din struguri foarte bine spălați. Poate fi consumat și de către copii. Doamnele și domnișoarele pot face măști din boabe de struguri negri și un albuș de ou mixate cu ajutorul unui blender (se folosesc și semințele de struguri pentru mască). Masca se lasă un sfert de oră să acționeze și se clătește cu apă călduță.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS