2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSănătatea copiilor și femeilor din lume, pusă în pericol de epidemia de COVID-19

Sănătatea copiilor și femeilor din lume, pusă în pericol de epidemia de COVID-19

Potrivit unui nou raport realizat de mișcarea Every Woman Every Child, progresele fragile înregistrate în domeniul sănătății femeii și copilului sunt periclitate de conflicte, criza climatică și COVID-19. Autoritățile pregătesc o serie de măsuri.

Raportul relevă faptul că, de la lansarea mișcării în urmă cu 10 ani, s-au înregistrat progrese remarcabile în sensul ameliorării sănătății femeilor, copiilor și adolescenților din lumea întreagă. Mișcarea este coordonată de secretarul general al ONU, potrivit stiri.tvr.ro.

„De exemplu, rata de mortalitate a copiilor sub 5 ani a atins un minim istoric în 2019. Peste 1 miliard de copii au fost vaccinați în ultimul deceniu. Acoperirea vaccinală, nașterile asistate de personal calificat și accesul la apă potabilă au înregistrat procente de peste 80%. Mortalitatea maternă s-a redus cu 35% din anul 2000, scăderile cele mai consistente raportându-se după 2010. De asemenea, potrivit estimărilor, au fost prevenite 25 de milioane de căsătorii timpurii în ultimul deceniu”, scrie într-un document al UNICEF.

Criza provocată de COVID-19 adâncește inechitățile existente

Cu toate acestea, conflictele, instabilitatea climatică și pandemia de COVID-19 pun în pericol sănătatea și bunăstarea tuturor copiilor și adolescenților. Criza provocată de COVID-19, în mod special, adâncește inechitățile existente. Întreruperea serviciilor medicale esențiale afectează în mod disproporționat femeile și copiii cei mai vulnerabili. La apogeul măsurilor de izolare impuse de pandemie, școlile au fost închise în 192 de țări. Asta a afectat 1,6 miliarde de elevi. Violența domestică și abuzul asupra fetelor și femeilor au luat amploare. Sărăcia și foametea urmează, la rândul lor, o curbă ascendentă.

„Pandemia de COVID-19 riscă să anuleze ani întregi de progrese în domeniul sănătății“

„Pandemia de COVID-19 riscă să anuleze ani întregi de progrese în domeniul sănătății reproducerii și al sănătății mamei, copilului și adolescentului. Acest lucru este inacceptabil”, a afirmat Muhammad Ali Pate. Acesta este director global pentru sănătate, nutriție și populație în cadrul Grupului Băncii Mondiale și director al Mecanismului de Finanțare Mondială (MFM).

Conform statisticilor, în 2019, la fiecare 13 secunde a murit un nou-născut

Conform statisticilor, în 2019, 5,2 milioane de copii sub 5 ani și 1 milion de adolescenți au decedat în urma unor cauze evitabile. La fiecare 13 secunde, a murit un nou-născut. La fiecare oră, 33 de femei nu au supraviețuit nașterii. Zilnic, 33.000 de fete au fost forțate să se căsătorească, de obicei cu bărbați mult mai în vârstă.

„Trebuie să lucrăm împreună ca să răspundem nevoilor stringente cauzate de pandemie“

„Chiar și înainte de pandemia de COVID-19, undeva în lume, murea un copil sub 5 ani la fiecare șase secunde (…) Milioane de copii care trăiesc în zone de conflict și în contexte fragile se confruntă cu greutăți și mai mari de la debutul pandemiei. Trebuie să lucrăm împreună ca să răspundem nevoilor stringente cauzate de pandemie, consolidând în același timp sistemele de sănătate. Doar așa putem apăra și salva vieți”, a afirmat Henrietta Fore, director executiv al UNICEF.

Locul nașterii este un important determinant al supraviețuirii

Raportul analizează inechitățile adânc înrădăcinate ce continuă să priveze femeile, copiii și adolescenții de drepturile lor, constatând că locul nașterii este un important determinant al supraviețuirii. În 2019, 82% dintre decesele apărute înainte de vârsta de 5 ani și 86% dintre cele înregistrate în rândul mamelor au survenit în Africa Subsahariană și Asia de Sud.

Nouă din zece infecții cu HIV depistate în rândul copiilor au fost raportate în Africa Subsahariană. Ratele de mortalitate a mamelor, nou-născuților, copiilor și adolescenților au fost mult mai mari în țările afectate de conflicte cronice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS