2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePierderea mirosului este o veste oarecum bună în COVID?

Pierderea mirosului este o veste oarecum bună în COVID?

Rezultatele unui amplu studiu realizat de cercetătorii europeni arată că simptomul de pierdere a mirosului (anosmie), care se întâlnește adesea în COVID-19, ar fi, de fapt, o veste bună pentru persoanele care se îmbolnăvesc.

Pierderea mirosului este unul dintre simptomele ce caracterizează infecția cu coronavirus. Anosmia este neplăcută și îngrijorează. În realitate, ar trebui să dea încredere bolnavului, potrivit Digi24.

Potrivit unui studiu realizat pe 1.300 de pacienți de medicii de la spitalul Foch din Suresnes (Franța) și de Universitatea Mons din Belgia, disfuncția olfactivă este un simptom mai frecvent în formele ușoare de COVID-19 decât în cele moderate și critice. Așadar, anosmia ar indica o infecție mai ușoară cu coronavirus.

Anosmia ar indica o infecție mai ușoară cu coronavirus

Cercetătorii au examinat evoluția stării de sănătate în cazul celor 1.300 de pacienți confirmați cu infecții COVID-19, pentru a ajunge la această concluzie. Acest larg eșantion a fost împărțit în patru grupe, în funcție de nivelul de gravitate al bolii.

Grupa pacienților cu o formă ușoară de boală. Adică cei fără pneumonii și care au fost monitorizați la domiciliu.

Grupa pacienților cu formă moderată de boală. Cei care prezentau unele semne clinice de pneumonie (febră, tuse, dispnee, respirație rapidă), dar fără indicii de pneumonie gravă.

Grupa pacienților cu formă severă. Adică cei cu frecvență respiratorie diminuată și/sau detresă respiratorie severă, care au necesitat mască de oxigen la spital.
Grupa pacienților cu forme foarte grave. Cei care sunt internaţi la terapie intensivă sau în reanimare.

Rezultatul a fost fără echivoc: 70 până la 85 la sută dintre pacienții cu o formă ușoară sau moderată de COVID-19 sufereau de anosmie. Dintre cei spitalizați, numai 10 până la 15 la sută au semnalat că au acest simptom.

Principala ipoteză: pacienții cu o formă ușoară de COVID-19 au un mai bun răspuns imunitar local

Acest rezultat poate părea uluitor, la prima vedere, deși pierderea mirosului nu este deloc o senzație plăcută. Totuși, cum se explică acest fenomen? Potrivit medicilor, principala ipoteză este că pacienții atinși de o formă ușoară de COVID-19 au un mai bun răspuns imunitar local și grație unei producții mai ridicate de anticorpi, se limitează propagarea virusului în organism.

Cu ajutorul scanării RMN, s-a constatat o inflamație în căile superioare nazale și la nivelul bulbului olfactiv de la baza creierului la pacienții atinși de o formă ușoară de COVID. În loc să facă ravagii în plămâni, coronavirusul ar provoca astfel mai degrabă o reacție inflamatorie în fosele nazale.

„Există o reacție foarte promptă a sistemului imunitar al pacientului, care va bloca infecția cu coronavirus în acel loc și va împiedica să intre în sânge o cantitate mare de virus, generalizându-se astfel infecția în tot corpul”, a explicat la France Info dr. Jérôme Lechien, șeful secției ORL de la spitalul Foch. Acesta a condus acest studiu împreună cu profesorul Sven Saussez de la Universitatea din Mons.

85% dintre pacienții care și-au pierdut mirosul și le-au recăpătat în decurs de trei luni

Altă veste bună menită să îi liniștească pe cei care suferă de anosmie ca urmare a unei infecții cu coronavirus este că, potrivit studiului, 85 la sută dintre pacienții care și-au pierdut mirosul și le-au recăpătat în decurs de trei luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS