7.9 C
Craiova
luni, 20 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateCafeaua, benefică sau dăunătoare pentru sănătate?

Cafeaua, benefică sau dăunătoare pentru sănătate?

Cu o medie de 1,5 miliarde de cești consumate în fiecare zi la nivel mondial, cafeaua este cea mai populară băutură, după apă, bineînțeles. Cafeaua este mai mult decât o sursă de energie, inspirație și plăcere. Te-ai gândit vreodată la ceașca ta zilnică de cafea ca la un elixir de sănătate?

Cafeaua are multe beneficii asupra sănătăţii. Asta dacă este consumată cu moderaţie. Unul dintre aceste beneficii este că cea mai îndrăgită băutură din lume pare să protejeze creierul împotriva tulburărilor cognitive. Poate să sporească abilitățile de gândire.

Compușii eliberați în procesul de prăjire a boabelor, cheia pentru beneficiile cafelei

Consumul moderat de cafea pare să aibă o anumită corelație cu un risc scăzut de apariție a bolii Alzheimer și a bolii Parkinson. Constatările oamenilor de știință sugerează că existența compuşilor eliberați în procesul de prăjire a boabelor de cafea reprezintă cheia pentru beneficiile cafelei.
Potrivit Laboretica, cercetătorii au descoperit că un set de compuși numiți fenindindani, care se formează în timpul procesului de prăjire a boabelor de cafea și îi conferă aromă amară, par să inhibe amalgamarea beta-amiloidului. Aceasta este o proteină toxică, a cărei acumulare excesivă în creier reprezintă un factor-cheie în afecțiunile neurodegenerative, precum Alzheimer și Parkinson.

Un excelent stimulent al sistemului nervos

Cafeaua este un excelent stimulent al sistemului nervos. Și nu doar pentru că energizează, ci îmbunătățește pe termen scurt memoria, atenția și concentrarea. Creierul este în alertă și atent la orice stimul din mediu.

Facilitează oxigenarea sângelui și respirația

În plus, cafeaua facilitează oxigenarea sângelui și respirația, dilatând tractul respirator și permițând pătrunderea aerului în plămâni. Este recomandată de unii specialiști în calmarea simptomelor astmului bronșic.

Sprijină și sistemul imunitar în lupta cu radicalii liberi

Bogată în antioxidanți, cafeaua sprijină totodată și sistemul imunitar în lupta cu radicalii liberi. Ne apără de boli și încetinește îmbătrânirea. Nu este o formulă magică pentru tinerețea veșnică, dar cu siguranță oferă un plus de vitalitate.

Un excelent diuretic

Cafeaua este și un excelent diuretic, datorită cofeinei din compoziție. Aceasta stimulează organismul să producă mai multă urină, pentru a elimina toxinele. Este benefică, așadar, pentru rinichi și vezica urinară, pe care le curăţă eficient. Atenție, însă, la hidratare: mai multă cafea înseamnă și un necesar mai mare de apă pentru organism.

Un bun remediu împotriva constipației

Tot cofeina conferă cafelei calități purgative, fiind un bun remediu împotriva constipației. Stimulează sistemul digestiv să proceseze mâncarea și să elimine substanțele în exces. Alt beneficiu al cafelei este că reduce daunele produse de steatoză hepatică sau ciroză.

Poate reduce riscul de diabet de tip 2 cu până la 7%

Cafeaua consumată în mod regulat poate reduce riscul de diabet de tip 2 cu până la 7%. Acesta este un aspect important pentru persoanele care capătă rezistență la insulină, pe fondul obezității.

Există și contraindicații ale cafelei

Există însă și contraindicații ale cafelei. Exact ceea ce o face valoroasă în anumite situații devine periculos, în altele. Cofeina poate solicita prea mult sistemul nervos sau cardiovascular al persoanelor care suferă de afecțiuni cronice și hipertensiune sau care urmează anumite tratamente.

Dacă este consumată după prânz poate perturba somnul

Prea multă cofeină (peste 300 de miligrame pe zi) poate duce la insomnie, nervozitate și palpitații cardiace. Dacă este consumată după prânz poate perturba somnul.

Prea multă cofeină poate crește tensiunea arterială

Prea multă cofeină poate crește tensiunea arterială. Vestea bună este că efectele negative ale cofeinei dispar atunci când această este eliminată din dietă.

Specialiștii avertizează și asupra consumului de cafea împreună cu lapte condensat și zahăr. Despre această combinație spun că este nocivă, prin creșterea aportului de calorii, nivelului de grăsimi săturate (nesănătoase) din organism și cantității de zahăr din sânge. În felul acesta favorizează creșterea în greutate.

Dacă sunteți băutor de cafea și suferind de vreo afecțiune este important să discutați cu medicul despre implicațiile bolii pe care o aveți, în raport cu consumul de cafea sau alimente care conțin cofeină, pentru a afla dacă aveți voie să beți cafea și în ce cantitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS