2.8 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateVaccinarea antigripală în timpul pandemiei, importantă pentru stabilitatea sistemului medical

Vaccinarea antigripală în timpul pandemiei, importantă pentru stabilitatea sistemului medical

În perioada imediat următoare va începe un nou sezon gripal. Anul acesta întreaga planetă este pusă față în față cu o situație aparte deoarece ne vom confrunta cu gripa în mijlocul unei pandemii de coronavirus (SARS-CoV-2).

Vaccinarea antigripală este importantă deoarece persoanele care se încadrează în categoriile cu risc crescut de contractare a COVID-19 sunt de asemenea susceptibile la a se îmbolnăvi de gripă. Infectarea simultană cu virusul gripal și SARS-CoV-2 poate duce la complicații sporite. Chiar dacă se produce o infectare cu virus gripal pe parcursul sezonului rece, este posibil ca pacienții vaccinați antigripal să manifeste o simptomatologie moderată.

Vaccinul gripal – te poate sau nu infecta cu virusul gripal?

Un aspect important este faptul că niciunul dintre vaccinurile împotriva gripei existente la momentul actual nu poate îmbolnăvi de gripă persoana căreia i s-a administrat. Motivul pentru care este imposibil să te îmbolnăvești de gripă din cauza vaccinului este faptul că el nu conține viruși vii. Îmbolnăvirea imediat după administrarea vaccinului gripal este posibilă doar în contextul în care durează aproximativ două săptămâni până când imunizarea este completă. Astfel, până când vaccinul își manifestă protecția totală împotriva gripei, pacientul este în continuare expus posibilității contractării virusului.

Când este momentul potrivit pentru vaccinare?

Odată cu apariția pe piață a vaccinului gripal, recomandarea este de vaccinare imediată, deci acest lucru se întâmplă în general în lunile septembrie sau octombrie ale fiecărui an. Dacă vaccinarea nu este posibilă din diferite motive la începutul sezonului gripal, aceasta poate surveni oricând și este benefică atâta timp cât continuă sezonul virusului gripal. În cazul persoanelor însărcinate, vaccinarea antigripală poate fi realizată în orice moment al sarcinii și este o măsură necesară de protecție atât pentru femeia însărcinată, cât și pentru făt.

Este vaccinul de anul acesta eficient?

Nu există nicio modalitate de a prezice dacă un vaccin va fi eficient contra tuturor virusurilor gripale deoarece acestea suferă mutații continue. În schimb, ce știm cu certitudine este că fiecare vaccin este conceput pentru a proteja oamenii de tulpinile considerate cele mai probabile din acel an.
Procesul de determinare a tulpinilor care trebuie incluse în vaccin începe în general în luna ianuarie a fiecărui an, iar tulpinile sunt selectate în baza cercetărilor și descoperirilor realizate pe parcursul sezonului precedent de gripă.

Simptome asemănătoare la gripă și COVID-19

Simptomele gripei și ale COVID-19 includ febră și tuse (împreună cu cefalee, dureri musculare și oboseală). Datorită prezentării lor clinice similare, testarea va fi necesară pentru a face distincția între ele pentru a urmări răspândirea lor și pentru a asigura tratamentul adecvat al acestora. Medicamentele antivirale pentru gripă nu s-au dovedit eficiente împotriva COVID-19. Coinfecția cu ambele virusuri reprezintă o situație gravă deoarece prezența lor simultană slăbește capacitatea organismului de a combate pneumonia și alte infecții.

Cum ne putem proteja?

Purtarea măștii, distanțarea socială și spălarea mâinilor sunt actualul nostru arsenal împotriva COVID-19 și aceleași măsuri vor minimiza, de asemenea, răspândirea gripei. Cu toate acestea, vaccinarea împotriva gripei ar trebui să fie o prioritate, nu doar pentru protecția personală și a comunității împotriva gripei, ci și pentru ușurarea presiunii ce ar putea fi cauzată de un număr ridicat de cazuri de infecții virale ce ar trebui preluate de către sistemul de sănătate.

Prevenția, cea mai importantă armă

În 1918, a apărut o nouă tulpină de gripă, cunoscută în istorie ca „gripa spaniolă” împotriva căreia oamenii nu prezentau imunitate sau prezentau o imunitate scăzută. În următorul an și jumătate, virusul s-a răspândit în întreaga lume, ucigând aproximativ 50 de milioane de oameni. Respectarea tuturor măsurilor sanitare nu va mai permite repetarea acestor evenimente inimaginabile.
Prevenirea gripei este întotdeauna importantă, dar este vitală acum, când atâtea resurse de îngrijire a sănătății noastre sunt folosite pentru a trata pacienții cu COVID-19. Reducând șansele îmbolnăvirii de gripă, sistemul de sănătate nu va fi strivit de un număr suplimentar de cazuri ce pot fi prevenite și astfel se păstrează resursele deja limitate pentru pacienții gravi.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist specialist,
Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS