6.7 C
Craiova
miercuri, 25 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCe sunt anticorpii şi când apar, în cazul infecţiei cu Covid

Ce sunt anticorpii şi când apar, în cazul infecţiei cu Covid

Anticorpii sunt proteine care apără organismul de infecţii. În ultima vreme, ca urmare a atenţiei crescânde acordate noului coronavirus, anticorpii au fost aduşi adesea în discuţie de către specialişti, ajungând şi în atenţia publicului larg. Ce sunt aceştia şi cum acţionează?

Anticorpii identifică ameninţarea

Anticorpii sunt proteine specializate, în forma literei Y, care se fixează pe microorganismele străine, care pătrund în corp (bacterie, virus, parazit, fungi). Aceste proteine sunt „cercetașii” sistemului nostru imunitar, cei care patrulează prin corp și caută posibile amenințări, care trebuie înlăturate. Anticorpii nu elimină direct bacteriile sau virusurile, doar le identifică și le „marchează”, pentru ca acestea să fie apoi distruse de celulele T, notează ehealthromania, citând LiveScience.

Dr. Warner Greene, director la Centrul de Cercetare HIV din cadrul Gladstone Institutes, San Francisco, precizează că acțiunea anticorpilor poate fi comparată cu o vânătoare, în care anticorpii sunt câinii care caută și hăituiesc prada (virusul). În momentul în care anticorpii se fixează pe o țină (de exemplu, pe un virus), se declanșează o reacție în lanț foarte complexă, menită să elimine amenințarea.

Anticorpii se mai numesc imunoglobuline (Ig) și, deși toți au aceeași formă de Y, există 5 tipuri de anticorpi: IgG, IgM, IgA, IgD și IgE.

Diferenţele între anticorpi

IgG și IgM sunt anticorpii care circulă prin sânge și ajung la organe, cei de tip IgA se găsesc în secrețiile corpului și în mucus, iar IgE sunt anticorpii care declanșează de obicei reacțiile alergice (la polen, alune etc). IgD este un tip de anticorpi mai puțin cunoscut, care are rol în activarea celulelor care produc anticorpii (limfocitele de tip B).

Primul tip de anticorpi care este produs de limfocitele B, după expunerea la un virus, este tipul IgM. Acești anticorpi apar după 7-10 zile de la infectare. Ei se fixează pe un antigen al respectivului virus.

După aproximativ 10-14 zile de la infectare, corpul începe să producă și anticorpii tip IgG, care sunt cei mai puternici. Ei pot să confere imunitate pasivă intrauterină, pentru că pot trece prin placentă, de la mamă la făt. Acest tip de protecție este foarte important, pentru că sistemul imunitar al unui bebeluș se dezvoltă mai târziu. De asemenea, acești anticorpi pot rămâne în organism timp de mai multe luni sau chiar ani, conferind astfel imunitate în cazul unei infecții recurente.

Ce ne spun testele de anticorpi

Prezența anticorpilor în organism poate fi identificată prin teste specifice, numite teste de anticorpi. Acestea pot detecta dacă organismul a produs o suficientă cantitate de anticorpi, astfel încât arată dacă respectiva persoană a fost infectată cu un anumit virus sau cu o bacterie. Testele de anticorpi analizează de obicei tipurile IgM (arată o infecție acută, prezentă) sau IgG (arată o infecție anterioară, care a fost eliminată).

Spre exemplu, testele de anticorpi pentru SARS-CoV-2 caută anticorpii care s-au fixat pe „proteina țepușă” a coronavirusului. Pentru că este nevoie de timp pentru ca organismul nostru să producă suficienți anticorpi, de obicei aceste teste pot arăta un rezultat pozitiv după cel puțin 2 săptămâni de la infectare.

Când apar anticorpii în cazul infecţiei cu Covid

Cercetările privind răspunsul imun în infecţia cu noul coronavirus au arătat că anticorpii IgM pot fi detectaţi în sângele pacientului după 3 până la 6 zile şi IgG, după aproximativ 8 zile de la infectare.
Studii efectuate oferă repere incipiente cu privire la prezenţa anticorpilor în cazul infecţiei cu Covid-19. Un studiu efectuat pe 208 probe de la 82 cazuri confirmate şi 58 de cazuri suspecte (suspecţii au avut rezultat negativ la testare PCR, dar avuseseră simptomatologie tipică infectării cu Sars-Cov2), a evidenţiat prezenţa anticorpilor tip IgM la 5 zile de la debutul simptomelor (cu o variaţie de 3-6 zile) şi a anticorpilor IgG la 14 zile după debutul simptomelor (cu o variaţie de 10-18 zile).

Un alt studiu care a inclus 222 de pacienti a arătat că IgG a fost detectat cel mai timpuriu în ziua a patra a bolii şi cel mai înalt nivel a fost atins în a patra săptămână de boală. Un nivel mai înalt al IgG pare că se asociază cu un grad mai mare de severitate a bolii.
Un alt studiu a arătat că în a 15-a zi de la infecţie IgM a fost prezent la mai mult de 90% dintre pacienţii Covid, iar IgG la aproximativ 80% dintre pacienţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS