Banala răceală ne-ar putea „proteja de Covid-19“, susţin oamenii de ştiinţă americani, într-un studiu ale cărui rezultate au fost date publicităţii recent, scrie ilmessaggero.
Un studiu efectuat recent la Universitatea Yale (Connecticut, SUA) a constatat că rinovirusul – cea mai frecventă cauză a răcelii clasice – poate activa apărarea antivirală a organismului, oferind protecție împotriva gripei. Echipa de cercetători a constatat că prezența rinovirusurilor a declanșat producerea agentului antiviral interferon, care face parte din răspunsul timpuriu al sistemului imunitar la invazia agenților patogeni.
„Virusul răcelii comune declanșează apărarea antivirală normală a acestor celule care formează căptușeala căilor respiratorii. Aceasta include gripa, răceala obișnuită, Covid – practic toate virusurile pe care le luăm respirându-le, care cresc toate în acest țesut ce formează căptușeala căilor respiratorii“, a declarat dr. Ellen Foxman, de la Universitatea Yale.
„Răspunsul la interferon, care este mecanism general de apărare împotriva tuturor virusurilor, știm că funcționează împotriva coronavirusului. Dacă faceți experimentul într-un laborator, puteți aplica această substanță chimică – interferonul – pe celule, şi astfel veţi bloca virusul care provoacă Covid-19“, a precizat cercetătoarea americană.
„Un lucru imprevizibil este receptorul de intrare pe care Covid-19 îl folosește pentru a pătrunde în corpul tău – a concluzionat Foxman -, deci trebuie doar să verificăm cât de important este să ai pregătită apărarea antivirală“.