Nașterea prin cezariană și travaliul prelungit pot afecta microbiomul intestinal al copilului, ducând la un risc mai mare de obezitate și alergii, potrivit unui nou studiu, informează 360medical.ro.
Cercetătorii de la Universitatea din Alberta au folosit datele din studiul de cohortă CHILD pentru a analiza relațiile complexe dintre evenimentele nașterii, microbiomul intestinal al bebelușului la vârsta de trei și la 12 luni și rezultatele asupra sănătății la vârsta de unu și trei ani. Aceștia au legat factori precum nașterea prin cezariană și travaliul prelungit de modificările microbiotei intestinale a sugarilor. Apoi au determinat căile prin care aceste modificări pot duce la un risc crescut de alergii și obezitate mai târziu în copilărie.
Evenimentele din copilărie pot determina afecţiuni cronice
Autorul principal al studiului, Anita Kozyrskyj, profesor la Facultatea de Medicină și Stomatologie de la Universitatea din Alberta, a declarat că descoperirile evidențiază importanța identificării căilor multiple și comune ale microbiomului intestinal în timpul copilăriei.
,,O mare parte din ceea ce ni se întâmplă mai târziu în viață este legată de expunerile pe care le întâlnim în copilărie și în copilăria timpurie. Înțelegerea modului în care perturbările microbiomului intestinal afectează sănătatea copilăriei ne dau posibilitatea să putem avea mai multe opțiuni pentru intervenții eficiente pentru a preveni aceste afecțiuni cronice înainte ca acestea să fie stabilite”, a spus Anita Kozyrskyj.
Studiul a arătat că sugarii născuți prin cezariană au mai multe șanse să aibă un scor ridicat al indicelui de masă corporală la vârsta de unu și trei ani. Când cercetătorii au examinat profilurile microbiomului copiilor la vârsta de trei luni, au descoperit că un raport modificat a două tipuri de bacterii – Enterobacteriaceae și Bacteroidaceae – care duc la supraponderalitate. La vârsta de 12 luni, un raport Enterobacteriaceae / Bacteroidaceae (E / B) mai mare și colonizarea cu Clostridioides difficile (C. difficile) au fost principalele căi care duc la sensibilizarea alergică.
„Nașterea prin cezariană a fost un eveniment inițiator pentru declanșarea a peste 100 de căi microbiene intestinale care duc la supraponderalitate și sensibilizare alergică”, a spus Kozyrskyj.
Risc de obezitate la sugarii născuţi după un travaliu lung
S-a dovedit, de asemenea, că sugarii născuți după un travaliu prelungit prezintă un risc mai mare pentru obezitate.
Cercetătorii au descoperit că raportul abundenței E / B la trei luni a fost cel mai important mediator al microbiotei la supraponderalitate, iar raportul E / B la 12 luni a fost cel mai important mediator la sensibilizarea alergică. Abundența Bifidobacterium, care a fost redusă cu travaliul prelungit, a jucat, de asemenea, un rol în dezvoltarea supraponderală.
Pentru desfășurarea studiului, echipa lui Kozyrskyj a colectat probe de scaun de la scutecele a 1.667 de sugari care fac parte dintr-un studiu național de cohortă în urma căruia aproape 3.500 de copii canadieni au fost incluși cu scopul de a descoperi cauzele principale ale alergiilor, astmului, obezității și altor boli cronice.
La vârsta de unu și trei ani, copiii au fost supuși unor teste pentru a verifica sensibilizarea alergică la 10 alergeni obișnuiți. Cercetarea a evidențiat, de asemenea, influența critică a Clostridium difficile în toate interacțiunile microbiotei.
Rezultatele studiului au arătat că nașterea prin cezariană și travaliul prelungit pot influența microbiomul intestinal ducând la supraponderalitatea și sensibilizarea alergică a copilului. ,,S-ar putea să dorim să luăm măsuri pentru a evita nașterile inutile prin cezariană și, eventual, să luăm în considerare soluțiile pentru microbiota postnatală care ar putea ajuta la prevenirea acestor două afecțiuni”, a spus Kozyrskyj, potrivit Medicalxpress.com.
Obezitatea, cauză importantă a bolilor cronice în pediatrie
Recent, în cadrul webinarului ,,Sănătatea este în alimentație. Cum ajung copiii să dezvolte bolile cronice”, organizat de Teste de Bine, dr. Gabriela Ion, șef de lucrări UMF “Carol Davila” București, medic primar pediatrie la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ,,Grigore Alexandrescu” din București și doctor în Științe Medicale, a atas atenția că obezitatea este una dintre principalele cauze generatoare de boală cronică, mai ales în pediatrie.
,,Începe în primii ani de viață și este strâns legată de alimentația mamei din timpul sarcinii, nașterea prin cezariană, perioada de alăptare. În urmă cu 2.400 de ani, Hipocrate spunea că toate bolile încep în intestin şi, iată că astăzi, putem aduce argumente ştiinţifice care demonstrează că într-adevăr “sursa” multor boli cronice o reprezintă tubul digestiv. Trebuie să înțelegem cât mai multe despre cauză, despre alimentația copilului, compoziția și echilibrul florei intestinale, efortul fizic și contextul genetic. Putem să ajungem să analizăm inclusiv alimentația mamei în sarcină pentru a înțelege cauza și efectul” , a declarat dr. Ion Gabriela.
Numărul copiilor afectaţi de obezitate, în România, va creşte la aproape 500.000 până în 2030, potrivit unui studiu recent.