-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCafeaua reduce riscul de Parkinson şi poate preveni o boală a secolului

Cafeaua reduce riscul de Parkinson şi poate preveni o boală a secolului

Cafeaua poate reduce riscul de Parkinson şi poate contribui la prevenirea diabetului de tip 2, una dintre bolile secolului. În plus, date recente arată că ar avea proprietăţi benefice şi pentru pacienţi care suferă de anumite tipuri de cancer.

Risc mai mic de Parkinson la cafegii

Conform unui studiu american, cofeina poate reduce riscul bolii Parkinson la persoanele care au o mutație genetică asociată cu tulburarea de mișcare. Există deja cercetări care arată cum cofeina protejează împotriva bolii Parkinson, acest lucru fiind valabil în cazul persoanelor fără factori genetici de risc. Noul studiu s-a axat însă pe o mutație a genei LRRK2, care crește riscul de Parkinson.

Nu toți oamenii cu această mutație genetică dezvoltă boala Parkinson, prin urmare oamenii de știință încearcă să identifice alți factori genetici sau de mediu care contribuie la apariția bolii. Acest studiu a comparat 188 de persoane cu boala Parkinson cu 180 de persoane fără boală. Ambele grupuri au avut oameni cu și fără mutația genei LRRK2.
Dintre persoanele cu mutație genetică, cei cu Parkinson au avut o concentrație de cofeină cu 76% mai mică în sânge decât cei fără Parkinson. Dintre persoanele fără mutație, cei care sufereau de Parkinson au avut o concentrație de cofeină în sânge cu 31% mai mică decât cei fără Parkinson. Persoanele cu Parkinson care au avut mutația genică au consumat cu 41% mai puțină cofeină pe zi decât persoanele cu și fără mutația genică care nu au avut Parkinson.

„Rezultatele sunt promițătoare și încurajează cercetările viitoare care explorează cofeina și terapiile legate de cofeină pentru a reduce șansele ca persoanele cu această genă să dezvolte Parkinson”, a declarat dr. Grace Crotty, de la Spitalul General Massachusetts, autorul studiului.

Studiul a evaluat oamenii la un moment dat, deci nu îi ajută pe cercetători să înțeleagă care este efectul pe termen lung pe care cafeina îl poate avea asupra riscului Parkinson sau cum poate afecta progresia bolii.

Ajută pacienţii cu cancer colorectal

Cafeaua ar putea avea mai multe proprietăţi benefice pentru pacienții cu cancer colorectal, sugerează un studiu prezentat în publicația Jama Oncology, realizat de cercetători de la Dana Farber Cancer Institute.
Potrivit studiului, care a inclus 1.171 de pacienți cu cancer colorectal, consumul mai multor căni de cafea pe zi a fost asociat cu un risc mai mic de progresie a cancerului şi cu o supravieţuire mai lungă.

Astfel, la pacienții care au băut mai multe cafele într-o zi, a durat mai mult timp până boala s-a agravat, ceea ce sugerează că mai mulţi compuşi din cafea cu proprietăţi antioxidante şi antiinflamatorii ar putea fi active împotriva cancerului. Totuşi, autorii studiului consideră că nu există încă suficiente dovezi științifice pentru a recomanda persoanelor cu cancer colorectal să bea cafea zilnic, fiind nevoie de studii suplimentare care să confirme rezultatele cercetării.

„Studiile epidemiologice au arătat că, într-adevăr, consumul de cafea nu numai că nu este nociv pentru pacienţii cu cancer colorectal, dar poate să aibă un efect de protecţie, prevenind recăderea bolii, odată ce pacienţii au fost trataţi cu intenţie curativă, sau întârziind progresia şi chiar îmbunătăţind supravieţuirea la pacienţii în stadii avansate, care urmează tratamente chimioterapice specifice”, a explicat Mircea Dediu într-un material pentru Mediafax.

Contribuie la prevenirea diabetului de tip II

Multe studii anterioare au arătat o legătură între consumul mare de cafea și un risc redus de a dezvolta diabet de tip II.
Cea care are un efect pozitiv în ceea ce privește reducerea riscului de a dezvolta diabet de tip 2 este cafeaua filtrată. Cafeaua fiartă nu are acest efect, spune Rikard Landberg, profesor în Știința Alimentelor la Chalmers și profesor afiliat la catedra de Sănătate Publică și Medicină Clinică la Universitatea Umeå.

Persoanele care beau două-trei căni de cafea filtrată pe zi aveau un risc cu 60% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 decât persoanele care beau mai puțin de o cană de cafea filtrată pe zi. Consumul de cafea fiartă nu a avut niciun efect asupra riscului de diabet în studiu.

Potrivit lui Rikard Landberg, mulți oameni cred în mod greșit că această băutură are efecte negative asupra sănătății.
,,Cafeaua fiartă crește riscul de boli cardiace și vasculare, datorită prezenței diterpenelor, un tip de moleculă găsită în cafeaua fiartă, au arătat studii anterioare. Dar s-a demonstrat că atunci când filtrați cafeaua, diterpenele sunt capturate în filtru. Drept urmare, obțineți beneficiile pentru sănătate ale multor alte molecule prezente, cum ar fi diferite substanțe fenolice. În cantități moderate, cofeina are, de asemenea, efecte pozitive asupra sănătății “, a precizat profesorul, potrivit siteului sciencedaily.com.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS