Conform concluziilor unui studiu restrâns efectuat în Marea Britanie, dintre pacienţii COVID-19 externaţi, mai mult de jumătate s-au confruntat în continuare cu simptome manifestate prin senzaţie de lipsă de aer, oboseală, anxietate şi depresie timp de două până la trei luni după infectare, potrivit Reuters.
Cercetarea a analizat impactul pe termen lung al COVID-19 asupra unui număr de 58 de pacienţi spitalizaţi cu această afecţiune. Aceasta a fost condusă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Oxford.
Unii pacienţi prezentau anomalii la nivelul mai multor organe
S-a constatat că unii pacienţi prezentau anomalii la nivelul mai multor organe după ce s-au infectat cu noul coronavirus. Inflamaţia persistentă a cauzat probleme timp de câteva luni.
Studiul nu a fost evaluat de către alţi oameni de ştiinţă, dar a fost publicat înainte de revizuire pe site-ul MedRxiv.
„Aceste constatări subliniază necesitatea de a explora în continuare procesele fiziologice asociate COVID-19 şi de a se dezvolta un model holistic, integrat, de îngrijire clinică pentru pacienţii noştri după ce au fost externaţi din spital”, a declarat Betty Raman, medic în cadrul Departamentului de Medicină Radcliffe de la Oxford, care a condus cercetarea.
Starea de boală prelungită după infectarea cu noul coronavirus poate implica o gamă largă de simptome
Un raport iniţial al Institutului Naţional pentru Cercetare în domeniul Sănătăţii (NIHR) din Marea Britanie, publicat săptămâna trecută, a relevat că starea de boală prelungită după infectarea cu noul coronavirus poate implica o gamă largă de simptome care afectează toate zonele corpului şi mintea.
64% dintre pacienţi prezentau simptome manifestate prin senzaţie de lipsă de aer
Rezultatele studiului Oxford au demonstrat că la două până la trei luni de la debutul COVID-19 64% dintre pacienţi prezentau simptome manifestate prin senzaţie de lipsă de aer, iar 55% au raportat stare de oboseală semnificativă.
60% dintre pacienţii cu boala COVID-19, anomalii la nivelul plămânilor
Analizele RMN au scos la iveală anomalii la nivelul plămânilor în cazul a 60% dintre pacienţii cu boala COVID-19, dar şi al rinichilor (29%), inimii (26%) şi ficatului (10%).
„Anomaliile detectate… sunt preponderent corelate cu markeri serici ai inflamaţiei. Acest lucru sugerează o potenţială legătura între inflamaţia cronică şi o deteriorare în curs a organelor”, a subliniat Raman.