0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateOrdonanţa care nu spune aproape nimic: Bolnavii cu forme uşoare de Covid, monitorizaţi acasă. Nu se ştie cum

Ordonanţa care nu spune aproape nimic: Bolnavii cu forme uşoare de Covid, monitorizaţi acasă. Nu se ştie cum

Autorităţile au anunţat că din această săptămână bolnavii Covid asimptomatici sau cu forme uşoare vor fi monitorizaţi de medicii de familie. Dar condițiile și modalitatea de acordare a serviciilor de monitorizare a stării lor de sănătate nu există.

Acestea urmează să fie stabilite prin ordin al ministrului sănătății, care se elaborează în termen de maximum 30 de zile. Medicii de familie nu au, în prezent, niciun protocol terapeutic clar, care să îi ajute în prescrierea tratamentelor adecvate.

Prevederile Ordonanţei pentru îngrijirea bolnavilor Covid cu forme uşoare la domiciliu, sub monitorizarea medicilor de familie, şi stabilirea procedurilor pentru concediile medicale îi revoltă pe medicii de familie şi din alte motive. Aceştia sunt obligaţi să încheie un contract distinct cu CAS pentru plata serviciilor de monitorizare. Tariful pe caz este de 105 lei.

Detaliile, mai la urmă

În loc să clarifice lucrurile, textul OUG produce şi mai multă confuzie. Ordonanța de urgență nr. 180/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 136/2020 şi a OUG 158/2005 a fost publicată pe 23 octombrie în Monitorul Oficial. Însă cele mai importante lucruri care trebuiau stabilite prin actele normative au fost lăsate pentru mai târziu. Forma contractului care va fi încheiat între medici şi CAS încă nu a fost elaborată, nici condiţiile concrete de acordare a serviciilor de monitorizare a stării de sănătate a pacienţilor Covid.

„Nu înţelegem de ce nu am fost consultaţi, noi avem experienţă, ştim ce s-a întâmplat în aceste luni”, spune dr. Carmen Dogaru, preşedintele Societăţii Naționale de Medicina Familiei (SNMF) Dolj.

De altfel, SNMF a emis un comunicat în care „constată cu indignare că există o nouă “tradiție“, cel puțin imorală dacă nu și ilegală, cea a emiterii de acte normative care privesc sistemul medical (medici și pacienți) fără consultare cu practicienii sau cu reprezentanții pacienților. În acest context se încadrează și recenta OUG 180 /2020 care prevede că bolnavii de COVID-19 asimptomatici sau cu forme ușoare de boală rămân la domiciliu fără o evaluare inițială prin investigații de laborator sau imagistice.”

Act normativ fără conţinut

Medicii de familie transmit, în comunicatul lor, că ordonanţa este un act aproape fără conţinut. „Astăzi, într-o reală dar nedeclarată oficial stare de urgență, fapt atestat de de numărul zilnic de cazuri noi, acest act normativ, aproape fără conținut, reprezintă dovada lipsei de considerație față de un sfert dintre medicii din România și pacienții lor. Actul normativ utilizează noțiuni punitive și imperative ca “penalizare” sau “obligație” – ilegală, de altfel – și nu stipulează nimic care să clarifice proceduri de testare și de îngrijire, de atitudine în fața pacientului asimptomatic cu comorbidități semnificative sau a pacientului care refuză testarea. Singurii vinovați pentru tot ce s-ar putea petrece vor fi medicul și eventual pacientul”, se arată în comunicat.

Dr. Carmen Dogaru subliniază marea problemă a lipsei de norme concrete pentru îngrijirea propriu-zisă a pacienţilor. „Dacă laşi pacientul acasă, fără evaluare, fără indicaţie de spital, ar trebui să ne fi dat nişte protocoale de lucru, nu? Aşa e normal. Eu, personal, am destui pacienţi în această situaţie. Pacientul primeşte acum tratamentul pe care îl consideră adecvat fiecare medic în parte, din ce s-a informat. Nu am primit o schemă de tratament, care ar trebui să fie agreat de Minister. Trebuie să decidă, să avem o practică uniformă. Iar ca să apară normele peste 30 de zile când vedeţi foarte bine că peste tot e plin… Mai avem timp de aşteptat 30 de zile?”

Autorităţile obligă medicii de familie la un contract distinct

Medicii de familie sunt obligaţi prin noua Ordonanţă să încheie un contract distinct cu CAS pentru plata serviciilor de monitorizare.

„Cel mai supărător lucru e că acest contract distinct este obligatoriu. Orice contract, conform Codului Civil, este liber consimţit. Nu mă poţi obliga, dacă am contract cu Casa de Asigurări, să fac contract de monitorizare. Noi monitorizarea oricum am făcut-o în această perioadă”, transmite preşedintele SNMF – Filiala Dolj, care este de părere că acest contract nu va face decât să îngreuneze activitatea medicilor.

Şi la nivel naţional, SNMF critică dur această prevedere: „Ignorați voit de autorități în ultima jumătate de an, medicii de familie sunt redescoperiți doar pentru a fi împovărați cu noi responsabilități birocratice și pedepse atunci cînd sistemul nu mai face față. Înrobirea medicilor de familie cu contracte obligatorii și pedepse nu va salva nici sistemul și nici vieți omenești. Ba dimpotrivă!”.

Monitorizarea simptomelor, esenţială pentru stabilirea tratamentului

Una dintre cele mai importante întrebări pe care şi le pun pacienţii cu coronavirus care stau în izolare la domiciliu este cum se decide când e cazul internării? Indicaţia de a primi îngrijiri specializate, în spital, este importantă în cazul în care apar indicii că boala se poate agrava, astfel încât pacienţii să nu aştepte până când simptomele sunt deja mult prea grave.

„Pentru pacienţii care sunt pozitivi, există un set de simptome pe baza cărora sunt monitorizaţi zilnic”, explică dr. Carmen Dogaru. În funcţie de această evaluare a simptomelor, medicul de familie ia decizia de a trimite pacientul la spital. Problema este că multe persoane refuză testarea şi monitorizarea specifică infecţiei cu Covid, deşi au simptome. „Mulţi refuză, dau diverse explicaţii că au răcit”, spune medicul.

În ceea ce priveşte tratamentul, pacienţii confirmaţi cu coronavirus şi izolaţi la domiciliu ar trebui să primească medicamentele de la apropiaţii care îi ajută şi cu mâncarea sau cumpărăturile. „Tratamentul ar trebui procurat de altcineva, pentru că pacientul trebuie să stea izolat. Noi trimitem reţeta fotografiată pe telefon şi pacientul o retrimite, de regulă, persoanei care îi aduce mâncare”.

Medicii de familie: Avem nevoie de resurse suplimentare, dar mai ales de respect

În condiţiile publicării textului noii ordonanţe în lipsa oricărei consultări cu reprezentanţii SNMF şi în lipsa normelor de aplicare, medicii de familie spun că vor găsi singuri soluţii „pe care decidenții încă nu le-au identificat pentru că, în relație directă cu pacienții și cu boala, cunoaștem realitățile sistemului mult mai bine decât le cunosc politicienii și funcționarii din birouri, și vom continua să ne îndeplinim menirea, protejarea pacientului și a comunităţii. Avem nevoie de resurse suplimentare, dar avem nevoie, mai ales, de respect și de colaborare din partea autorităților!”, conchid aceştia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS