9 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateAlimentaţia în timpul tratamentului oncologic şi după

Alimentaţia în timpul tratamentului oncologic şi după

Alimentaţia pacienţilor diagnosticaţi cu cancer este un factor foarte important în tratamentul şi reabilitarea acestora. O alimentaţie adecvată ajută pacientul să facă faţă mai bine tratamentului şi îl fereşte de dereglări precum anorexia – caşexia.

Ce este caşexia?

Caşexia este un sindrom multifactorial, în care metabolismul afectat și aportul alimentar redus contribuie la pierderea masei musculare și reducerea greutății corporale, ducând la afectarea funcției fizice, a toleranței la tratamente și la reducerea ratelor de supraviețuire, se arată în broşura despre alimentaţie în timpul tratamentului cu cancer publicată de către European Cancer Patient Coalition (ECPC).

Conform unui studiu prezentat în această broşură, 92,4% dintre pacienţii cu cancer participanţi la un sondaj au răspuns că nu au primit informaţii privind caşexia din partea profesioniştilor din domeniul sănătăţii.
67,7% dintre pacienţii intervievaţi au spus că au scăzut în greutate după diagnostic, iar 36,7% din ei au raportat scăderi severe în greutate.

Datele sondajului au relevat că oncologii nu acordă importanța cuvenită alimentației și activității fizice atunci când interacționează cu pacienții bolnavi de cancer.

Majoritatea medicilor (53,9% nu au verificat aspectele nutriționale ale pacienților lor, inclusiv greutatea corporală sau nu au recomandat un nutriționist pacienților cu probleme de alimentație (76,7%).

Suplimentele pot afecta terapia

Pacienţii nu ştiu că suplimentele pot avea efecte negative în timpul terapiei. Consumarea unor doze mari de vitamine sau suplimente cu antioxidanți nu este recomandată, iar unele vitamine și/sau suplimente din plante pot interacționa cu terapia oncologică.

Aproximativ jumătate dintre pacienții participanţi la studiul citat în broşura ECPC (56,9%) nu cunoşteau nimic despre posibilele efecte negative ale administrării vitaminelor și antioxidanților în timpul terapiei sau nu au fost informați cu privire la necesitatea de a anunța terapeutul în cazul administrării acestora (43,6%).

Interacțiunile cu chimioterapia sunt dificil de evaluat. Însă un studiu din anul 2004 desfășurat de McCune28 et al. a raportat o frecvență de 78% a utilizării suplimentelor din plante și vitaminelor de către pacienții în tratament chimioterapic, cu un risc de interacțiune dăunătoare chimioterapie-plante și/sau chimioterapie-vitamine de 27% pentru participanții la studiu.

Alimentaţia sănătoasă este foarte importantă în cancer

Piramida alimentației sănătoase și Farfuria cu alimentație sănătoasă elaborate de Harvard School of Public Health (HSPH) și Farfuria cu alimentație sănătoasă sintetizează cele mai bune informații disponibile privind alimentația. Ele pot fi punctul de pornire pentru orice pacient cu cancer, în timpul tratamentului sau după. Alimentaţia sănătoasă ajută organismul să lupte şi să reziste tratamentului oncologic şi, după terapie, previne recurenţa sau apariţia unui alt tip de cancer.

Ghidul HSPH cu privire la alimentație recomandă pacienţilor să aibă în vedere următoarea schemă:

  • legume și fructe (vizați culoarea și varietatea)
  • cereale integrale (de ex. grâu integral, orz, quinoa, ovăz, orez brun)
  • proteine (de ex. pui, pește, fasole, nuci)
  • uleiuri vegetale sănătoase cu moderație (de ex. măsline, floarea soarelui, porumb, rapiță)
  • apă, cafea, ceai (limitați băuturile dulci)
  • exerciții fizice (fiți activ(ă)).

Recomandările Forului mondial pentru cercetare asupra cancerului

Recomandările pentru prevenția cancerului sunt bazate pe dovezile privind alimentele, alimentația și activitatea fizică conform Fondului mondial pentru cercetare asupra cancerului (WCRF) și Institutului american pentru cercetarea cancerului (AICR).

Iată principiile cheie:

  1. Fiți cât de slab(ă) puteți fără a deveni subponderal(ă).
  2. Faceți activitate fizică timp de cel puțin 30 de minute pe zi.
  3. Mâncați o varietate largă de legume, fructe, cereale integrale și leguminoase precum fasolea.
  4. Limitați consumul de carne roșie (precum vita, porcul sau mielul) și evitați carnea procesată.
  5. În cazul în care consumați, limitați băuturile alcoolice la 2 pentru bărbați și 1 pentru femei pe zi.
  6. Limitați consumul de mâncăruri sărate și alimente procesate cu sare (sodiu).
  7. Nu utilizați suplimente pentru a vă proteja împotriva cancerului.
  8. Este cel mai bine ca mamele să alăpteze exclusiv până la șase luni și ulterior să adauge alte lichide sau alimente.
  9. După tratament, supraviețuitorii cancerului trebuie să urmeze recomandările pentru prevenţia cancerului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS