100 de milioane de euro va cheltui Uniunea Europeană pentru achiziţionarea şi distribuirea de teste rapide (antigenice) pentru a încerca să oprească valul doi al pandemiei Covid-19. Anunţul a fost făcut ieri de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Le Figaro.
„Acum investim 100 de milioane de euro (…) pentru a achiziţiona teste rapide pe care le vom distribui statelor membre. Şi lansăm o procedură comună de achiziţii publice pentru a obţine mai multe”, a declarat ieri şeful executivului european. Acesta care a cerut măsuri îndrăznețe pentru combaterea pandemiei.
Testele antigenice nu necesită analize de laborator, iar rezultatul poate fi cunoscut în 10-30 de minute
Testele antigenice nu necesită analize de laborator, iar rezultatul poate fi cunoscut în 10-30 de minute. Aceste teste rapide „pot juca un rol important, dar vom propune o abordare la nivel european a aprobării şi utilizării. Abia atunci va exista recunoaşterea reciprocă a testelor şi a rezultatelor testelor”, a insistat Ursula von der Leyen.
Preşedintele CE a pledat, de asemenea, marţi pentru omologarea testelor rapide
Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a pledat, de asemenea, marţi pentru omologarea testelor rapide şi să se garanteze producţia lor „la scară europeană, astfel încât să fie disponibile peste tot”.
Ursula von der Leyen a cerut din nou o mai bună partajare a datelor de sănătate între state pe platforma de date legată de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor.
„Ne va ajuta, de exemplu, să ştim unde există capacitate în unităţile de terapie intensivă” sau dacă transferurile de pacienţi peste graniţe „pot fi aranjate atunci când este necesar”, a argumentat ea.
Comisia propune amânarea scutirilor de TVA pentru achiziţionarea de vaccinuri şi truse de screening
Comisia, care intenţionează să coordoneze strategiile naţionale de vaccinare, propune amânarea scutirilor de TVA pentru achiziţionarea de vaccinuri şi truse de screening cu şase luni. Ursula von der Leyen a solicitat încă o dată armonizarea regulilor pentru călătorii din întreaga Europă, în special prin dezvoltarea unui „formular comun de urmărire a pasagerilor”.