-1.5 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateA fost identificată o mutaţie a virusului SARS-CoV-2 care provine din Spania şi s-a extins în Europa

A fost identificată o mutaţie a virusului SARS-CoV-2 care provine din Spania şi s-a extins în Europa

Coronavirusul SARS-CoV-2, care provoacă boala COVID-19, are sute de mutaţii. Potrivit unui studiu publicat astăzi şi care a fost realizat de cercetători spanioli şi elveţieni, una dintre ele, frecvent întâlnită pe durata celui de-al doilea val al pandemiei cu care se confruntă în prezent Europa, a apărut prima oară în Spania, potrivit Agerpres.

Analizele realizate de Universitatea din Basel, Şcoala Politehnică Federală din Zurich şi consorţiul spaniol SeqCovid-Spain, alături de Centrul Superior de Investigaţii Ştiinţifice (CSIC) au concluzionat că noua tulpină virală provine din Spania şi s-a extins în ultimele luni în Europa şi în alte regiuni ale lumii.

Relaxarea restricţiilor de călătorie în vară a facilitat răspândirea acestei variante a genomului noului coronavirus

Potrivit unui comunicat publicat de Universitatea din Basel, relaxarea restricţiilor de călătorie în vară şi faptul că Spania este o importantă destinaţie turistică au facilitat răspândirea acestei variante a genomului noului coronavirus.

Cercetătorii au denumit această nouă mutaţie „20A.EU1”

Cercetătorii au denumit această nouă mutaţie „20A.EU1”. Analizele semnalează prezenţa acesteia în 80% din probele prelevate în Spania, în 90% în cele din Marea Britanie şi în 30%-40% în cele din Elveţia.

Cercetătorii sunt de părere că apariţia acestei mutaţii în Spania, în timpul lunilor de vară, ar putea fi corelată „cu un eveniment super-propagator legat de prezenţa lucrătorilor agricoli în nord-estul teritoriului spaniol”. Ulterior, este posibil ca noua tulpină să se fi extins în întreaga Spanie şi în alte zeci de ţări europene, ajungând să fie semnalate cazuri inclusiv în regiuni îndepărtate, precum Hong Kong şi Noua Zeelandă.

Nimic nu arată însă că această nouă variantă a virusului ar putea fi mai periculoasă decât celelalte, că ar putea avea un comportament diferit sau că ar fi singura ce prevalează în cel de-al doilea val european al pandemiei de COVID-19, în cadrul căruia au fost identificate şi alte mutaţii, au precizat autorii studiului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS