Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova a început demersurile pentru a mări capacitatea secţiei de terapie intesivă cu încă zece locuri. Managerul spitalului, Laurenţiu Ivanovici, a mers ieri în secţia ATI Covid pentru a analiza situaţia la faţa locului.
Organizarea spaţiului, aprobările Ministerului, asigurarea de echipamente şi recrutarea de personal ar dura câteva săptămâni. Găsirea medicilor este cea mai problematică.
Ministerul trebuie să aprobe modificările propuse de SJU
Spitalul Judeţean are în vedere două opţiuni pentru extinderea secţiei ATI, iar una dintre acestea este deja analizată îndeaproape de către conducerea unităţii medicale.
„Nu e simplu deloc acest demers. Depinde cât de repede ne va aproba Ministerul modificarea structurii, apoi va fi nevoie de timp pentru recrutarea personalului, o procedură care durează cam trei săptămâni. Avem şi una în desfăşurare, am mai avut una care a durat cam o lună. Ministerul ne-a asigurat că vom primi echipamentele pe care le vom solicita. Din cele două variante luate în calcul pentru extinderea ATI, deja avem una în vedere, astăzi (ieri – n.r.) ne vom asigura că o putem pune în aplicare”, a transmis managerul SJU Craiova.
Este nevoie de 6 medici ATI
Oricare dintre cele două variante luate în calcul implică asigurarea de personal suplimentar. „Avem nevoie de 6 medici ATI, personal mediu, personal auxiliar. Vom solicita şi o linie de gardă ATI. În acest moment nu avem aceste posturi, ele trebuie înfiinţate. Vom solicita modificarea şi completarea Ordinului de Ministru şi vom recruta personal. Pe de altă parte, avem nevoie şi de echipamente. Paturi ATI, ventilatoare, aparate de anestezie. Am primit asigurări de la Minister că vom primi ceea ce vom solicita”, menţionează Ivanovici.
Directorul spitalului a mers joi în sectorul Covid al secţiei de terapie intensivă. „Am fost în sectorul Covid astăzi, împreună cu şeful secţiei şi cu medicii ATI pentru a vedea exact realitatea de acolo şi a analiza efectiv situaţia.”
El spune că va dura câteva săptămâni până se va da drumul la acest spaţiu nou de terapie intensivă, dar totul depinde de recrutarea de personal.
„Singura problemă adevărată aceasta este, restul se poate rezolva. În această perioadă, medicii anestezişti sunt greu de găsit. Ieri am identificat un medic ATI care îşi doreşte să lucreze, a venit personal şi a spus că dacă facem recrutare va veni şi se va înscrie. Dar noi avem nevoie de şase medici”, spune Laurenţiu Ivanovici.
Un loc la terapie intensivă, greu de găsit
La începutul săptămânii, directorul interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă, Laurenţiu Ivanovici, a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care semnala că secţia de terapie intensivă a spitalului e plină de două săptămâni, iar zona de izolare a pacienţilor suspecţi şi-a atins capacitatea încă de acum o lună.
„Capacitatea maximă de preluare a pacienților gravi, infectați cu virusul Sars CoV2, în Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă a fost atinsă încă de acum 2 săptămâni: 20 de locuri ocupate, din 20. De asemenea, în Unitatea de Primiri Urgenţe, capacitatea de izolare a pacienților cu simptomatologie specifică infectării cu Sars CoV2 a fost atinsă și depașită încă de acum o lună!” spunea managerul SJU, care îi ruga pe oameni să nu stea acasă până în ultima clipă dacă au simptome serioase.