Delirul însoțit de febră ar putea fi un simptom precoce al COVID-19. Aceasta este principala concluzie a unui studiu efectuat de cercetători de la Universitatea Oberta din Catalonia (UOC).
Studiul, care este publicat în Jurnalul de Imunologie Clinică și Imunoterapie, evidențiază faptul că, în afară de cunoscutele simptome precum febra și pierderea gustului sau a mirosului, unii pacienți suferă de delir, transmite news-medical.net.
Ca atare, manifestarea acestei stări de confuzie, atunci când este însoțită de febră mare, ar trebui considerată un semn precoce al bolii, în special în cazul pacienților vârstnici.
„Delirul este o stare de confuzie în care persoana se simte lipsită de contact cu realitatea, de parcă ar visa”, a explicat cercetătorul UOC Javier Correa, care a realizat acest studiu la Universitatea din Bordeaux (Franța).
Analiza a constatat că deși până în prezent o mare parte din cercetările coronavirusului efectuate de la primele cazuri de pneumonie raportate în China (la 31 decembrie 2019) s-au concentrat asupra daunelor pe care le cauzează plămânilor și altor organe, cum ar fi rinichii și inima, există dovezi că noul virus afectează și sistemul nervos central și produce modificări neurocognitive, precum dureri de cap și delir, dar și episoade psihotice.