Cauzele anxietății pot fi multiple, ele variind în funcție de persoană și contextul în care aceasta se află.
Potrivit Beyond Blue, o organizație care se ocupă de sănătate mintală, anxietatea înseamnă mai mult decât pur și simplu decât sentimentul de frică sau îngrijorare. Anxietatea apare atunci când gândurile înfricoșătoare apar din senin, unii consideră că este imposibil să se ocupe de existența zilnică din cauza acesteia, în timp ce unii practicieni explică faptul că aceasta trebuie tratată ca o tulburare a sănătății mentale, notează The Science Times.
De-a lungul timpului oamenii de au studiat anxietate, modul în care aceasta apare, se manifestă și care ar putea fi acei factori de mediu dar și interni care ar putea favoriza manifestarea acesteia. Pornind de la aceste studii, cercetătorii ne recomandă cinci strategii pe care le putem folosim pentru a ne gestiona momentele de anxietate:
1. Respiră profund
Respirația devine mai rapidă și mai superficială în perioadele în care suntem neliniștiți. Încercați conștient să vă încetiniți ritmul în care respirați data viitoare când vă simțiți agitați. Una dintre cele mai la îndemână modalități prin care putem să ne controlăm respirația este să numărăm până la trei pe măsură ce inspiram, respectiv expirăm.
2. Meditează
Atunci când trecem printr-un moment de anxietate putem observa o creștere a nivelului de energie, un fenomen care are legătură cu impulsul de a lupta sau a fugi în fața pericolului. Deși nu pare, în cele din urmă, corpul nostru poate interpreta situațiile stresante drept un pericol direct asupra integrității noastre. Pe termen scurt, reducerea acelei energii scade anxietatea, dar nu ați făcut nimic pentru a elimina amenințarea percepută din mediul înconjurător.
3. Curaj!
Experții de la Beyond Blue explică faptul că realizarea unor acțiuni care ne scot, chiar și puțin, din zona de confort, pot avea un efect benefic asupra anxietății și asta deoarece ne arată că, în cele din urmă, putem să controlăm ceea ce se întâmplă cu noi.
4. Depășește-ți limitele
Experții explică faptul că, din cauza anxietății, ajungem să supraevaluăm riscurile la care putem fi expuși și că pentru a putea să depășim aceste sentimente trebuie să ne asigurăm că ne depășim zona de confort, iar rezultatele ne-ar putea surprinde.
5. Cauzele
Adesea, sentimentele de anxietate ascund alte probleme care nu privesc situațiile cu care ne confruntăm, din această cauză, este important să apelăm la ajutorul celor apropiați și al specialiștilor pentru a afla adevăratele probleme și pentru a le rezolva.