La începutul săptămânii trecute, rata de infectare cu Covid-19 era de 4,99 în Craiova. Pe 4 noiembrie, ajunsese aproape 6. Deși orașul a intrat în scenariul roșu încă din data de 20 octombrie, măsurile adoptate prin hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nu și-au făcut simțit efectul.
Și în Dolj trendul de creștere s-a menținut, județul depășind rata de infectare de 3 persoane la mia de locuitori.
Accelerarea răspândirii noului coronavirus în ultima perioadă a determinat autoritățile să recurgă, în cele din urmă, la un nou set de măsuri restrictive, similare cu cele instituite în perioada stării de urgență. Era necesar? Cifrele spun că da. Va fi suficient? Rămâne de văzut.
Creștere a cazurilor cu 30% în Dolj, în doar o săptămână
O analiză a datelor din perioada 24 -30 octombrie, comparativ cu datele din perioada 31 octombrie – 6 noiembrie, arată că în numai 7 zile numărul cazurilor noi de infectare cu Covid-19 la nivelul Doljuluii a crescut cu 30% (1611 în total, față de 1245). Un ritm de creștere alarmant. Dacă în ultima săptămână din luna octombrie numărul mediu de cazuri zilnice din Dolj era de 177, în prima săptămână din noiembrie s-a ajuns o medie zilnică de 230 de cazuri.
Doljul a intrat în scenariul roșu, depășind incidența de 3 cazuri de infectare la mia de locuitori. Dar măsurile luate conform scenariului roșu nu par suficiente pentru a ține în frâu epidemia, deși toată lumea așteaptă cu înfrigurare o aplatizare a curbei infectărilor.
Analiză: Fără măsuri majore, curba nu se va aplatiza
O analiză realizată de Graphs.ro arăta, în urmă cu câteva zile, că din 12 județe și municipiul București, care au luat măsuri de cel puțin 10 zile, București, Suceava, Teleorman și Vâlcea aveau un R (indice de reproducere, care denotă accelerarea epidemiei) în jur de 1, indicând un posibil început de platou. Un trend asemănător se observa acum 2 săptamăni în Bacau și Brăila, arată analiza statistică Graphs.ro, dar o reluare a creșterii epidemiei în ambele județe s-a observat în ultima săptămână. În alte județe, printre care și Dolj, R s-a menținut peste 1. În toate cele 12 județe, incidența pe 7 zile măsurata la 1 Noiembrie a fost mai mare decât incidenta măsurată cand s-a intrat în scenariul roșu, semnalează statisticienii.
Din 12 judete în care masurile au fost luate de cel puțin 10 zile, eficiența masurilor era neclară în 6 dintre ele, și evident insuficientă în celelalte, printre care și Doljul. Fără restricții majore, luate la nivel județean sau chiar regional, concluzia era că populația va continua mobilitatea ridicată și curba epidemiei nu se va aplatiza.
„Dacă măsurile nu vi se par exagerate, înseamnă că nu sunt suficiente”
Medicul și cercetătorul Octavian Jurma, care s-a remarcat în ultima perioadă prin predicțiile de înaltă acuratețe privind evoluția epidemiei Covid-19 și analize detaliate, insistă de o bună perioadă pe extinderea măsurilor de protecție și pe carantină. Înainte ca președintele să anunțe că vor intra în vigoare noi măsuri pentru ținerea în frâu a epidemiei, Jurma transmitea că oamenii trebuie să își ia singuri măsuri radicale de precauție. Jurma recomandă purtarea măștilor în casa celor pe care îi vizităm. „Trebuie să extindeți măsurile de protecție și la purtatul măștilor în casa celor pe care îi vizitați sau să le cereți celor care vă vizitează să o facă la rândul lor.”
Cercetătorul crede că autoritățile au întârziat deja prea mult instituirea unor măsuri radicale, necesare pentru ca sistemul sanitar să nu se prăbușească și insistă pe necesitatea creșterii capacității de testare: „O regulă simplu de reținut este: dacă măsurile nu vi se par exagerate, înseamnă că nu sunt suficiente la acest stadiu al epidemiei”.