3.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateGuvernul lasă pacienții Covid cu forme ușoare să se trateze pe cont propriu, din buzunarul lor

Guvernul lasă pacienții Covid cu forme ușoare să se trateze pe cont propriu, din buzunarul lor

Pacienții cu forme ușoare de coronavirus sunt încurajați să se trateze la domiciliu, sub monitorizarea medicilor de familie, pentru a face loc pacienților cu simptome mai serioase în spitale. Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență în acest sens la finalul lunii octombrie. Însă ordonanța lasă medicii de familie și pacienții pe cont propriu.

Medicii nu au primit informații concrete privind protocolul terapeutic de urmat în cazul unui pacient Covid, iar factorii decizionali nu s-au gândit nicio clipă la o formă de decontare a aparaturii medicale, medicamentelor și suplimentelor indicate pentru tratamentul Covid în cazul pacienților care se tratează acasă. Drept urmare, pacienții scot sute de lei din buzunare dacă vor să își asigure tot necesarul pentru tratament.

Medicii, încărcați cu contracte adiționale, dar fără protocol de îngrijire

Deciziile guvernanților au stârnit nemulțumiri în rândul medicilor de familie, care sunt obligați să semneze contracte suplimentare cu CAS pentru pacienții pozitivi. Un medic de familie va primi 105/caz, dar va fi supraîncărcat de hârtii și raportări într-o perioadă în care ar trebui să primeze îngrijirea pacienților și nu birocrația. În același timp, ordonanța nu a venit și cu norme clare privind protocolul terapeutic pentru pacienții tratați la domiciliu.

Dr. Carmen Dogaru, președintele Societății de Medicină de Familie, Filiala Dolj, semnala problema lipsei de norme concrete pentru îngrijirea propriu-zisă a pacienţilor încă de la publicarea textului ordonanței 180/2020 în Monitorul Oficial: „Dacă laşi pacientul acasă, fără evaluare, fără indicaţie de spital, ar trebui să ne fi dat nişte protocoale de lucru, nu? Aşa e normal. Eu, personal, am destui pacienţi în această situaţie. Pacientul primeşte acum tratamentul pe care îl consideră adecvat fiecare medic în parte, din ce s-a informat. Nu am primit o schemă de tratament, care ar trebui să fie agreat de Minister. Trebuie să decidă, să avem o practică uniformă. Iar ca să apară normele peste 30 de zile când vedeţi foarte bine că peste tot e plin… Mai avem timp de aşteptat 30 de zile?” spunea aceasta în urmă cu două săptămâni.

Dr. Dogaru confirmă că nici în acest moment nu există un protocol transmis către medicii de familie. Așadar, fiecare medic de familie indică un tratament pe cont propriu, în lipsa unor indicații unitare.

Pacienții, puși la cheltuieli

Nu doar medicii sunt nemulțumiți de deciziile deficitare luate de guvernanți privind pacienții cu forme ușoare. Pacienții infectați cu Covid-19 care sunt monitorizați la domiciliu primesc rețete cu antivirale, vitamine, anticoagulant și antibiotic. Antibioticul este compensat doar parțial, vitaminele nu sunt compensate, iar adesea medicii de familie recomandă și achiziționarea unui pulsoximetru pentru monitorizarea saturației de oxigen în sânge, foarte important de urmărit în această boală. Astfel, pentru a urma protocolul terapeutic indicat, un pacient poate scoate din buzunar câteva sute de lei.

Și tensiometrul este important, menționează dr. Carmen Dogaru: „Tensiunea este un parametru care contează în evolutia bolii”.
Aceasta spune și că, deși vitamina D, recomandată în tratament, e inclusă în lista de medicamente compensate, pentru că în prospectul acesteia nu este inclus Covid-19, ea nu poate fi compensată pe acest diagnostic. „A scăpat statul de costuri”, spune medicul.

Pentru că guvernanții s-au cam spălat pe mâini, în loc să gândească soluții pentru a deconta toate cele necesare pentru tratamentul la domiciliu.

„Antibioticul indicat de medic pentru Covid costă, pentru o persoană, circa 50 lei. Dacă iei și vitamina C pentru toată perioada prevăzută, un produs mai calitativ te costă cam 100 lei. Zincul încă vreo 30 lei. Să nu mai vorbim aici de pulsoximetru. Un pulsoximetru bun este cam 200 lei”, transmite N. S., farmacistă.

CAS Dolj, trimiteri seci la legislatură

Ca de obicei, CAS Dolj răspunde la o adresă GdS cu trimiteri seci la legislatură. Am întrebat instituția concret ce medicamente din schema de tratament Covid care se prescriu pentru tratamentul la domiciliu sunt compensate de CNAS și în ce procent. Răspunsul, la fel de generic ca de obicei.

CAS Dolj ne trimite la ordine, legi și hotărâri de guvern, neobosindu-se să ofere un răspuns punctual. Așadar, ni se spune că rețetele se emit ținând cont ordinul 487/2020, care cuprinde un protocol de tratament neactualizat, și la HG 720/2008, privind procentele de compensare pentru medicamente.

Fără să o spună, instituția lasă de subînțeles că nimic nu s-a schimbat în legătură cu compensarea medicamentelor în contextul situației excepționale create de pandemia Covid. Pentru că nimeni nu s-a gândit că ar fi nevoie statul ar trebui să susțină financiar și tratamentul celor care se tratează la domiciliu, din moment ce este incapabil să ofere resursele necesare pentru internarea și tratarea lor în spitale.

Cheltuiala per familie, împovărătoare

Un pacient confirmat cu Covid care se află sub monitorizarea medicului de familie spune că familia sa a scos din buzunar 800 lei pentru cele necesare tratamentului. Cinci persoane sunt infectate.

O altă pacientă spune că în familia sa sunt 3 persoane care au luat tratament și că testele le-au făcut la privat. Astfel, numai pe teste au plătit în jur de 1000 lei.

Focarele familiale sunt cele mai întâlnite. Dacă un membru al unei familii este infectat, există o probabilitate foarte mare ca și celelalte persoane cu care locuiește să ia virusul. Astfel, costurile de tratament cresc și devin împovărătoare pentru familiile cu venituri mici.

Trebuie să existe niște protocoale, s-a descurcat fiecare cum a putut”

Președintele SNMF Dolj, Carmen Dogaru spune că reprezentanții medicilor de familie încearcă să propună niște protocoale concrete, însă procedura este de durată.

„Ar fi normal să existe aceste protocoale, pentru că este, totuși, o consultație la distanță și tu, ca medic, te expui la anumite riscuri. Trebuie să existe niște protocoale care să îți ofere siguranta, nu poti să te aventurezi să prescrii orice medicament. Până acum s-a descurcat fiecare cum a putut, se merge mult pe un protocol făcut public de Spitalul Elias. Există schema națională de tratament, dar aceasta nu a mai fost actualizată de ceva timp și nu ia în calcul această îngrijire la domiciliu”, spune dr. Dogaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS