2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljO gravidă suspectă Covid, în ultimul trimestru de sarcină, a decedat la UPU Craiova. ATI-ul este plin până la refuz

O gravidă suspectă Covid, în ultimul trimestru de sarcină, a decedat la UPU Craiova. ATI-ul este plin până la refuz

O femeie de 36 de ani aflată în ultimul trimestru de sarcină a decedat la Spitalul Județean de Urgență din Craiova, după ce a fost transferată de la Băilești mai întâi la Filantropia, apoi la Spitalul nr. 1. Femeia era suspectă Covid și a ajuns la Craiova în stare gravă.

Pacienta avea comorbidități și a fost tratată în Unitatea de Primiri Urgențe, în izolator. Locurile la terapie intensivă sunt ocupate, iar mulți pacienți suspecți și pozitivi în stare gravă sunt tratați de medicii urgentiști până se eliberează un loc la ATI. Starea femeii s-a decompensat brusc vineri dimineață și, în ciuda manevrelor de resuscitare, s-a declarat decesul.

Mutată de la un spital la altul

Femeia a ajuns la Filantropia, spital suport Covid pe obstetrică-ginecologie, însă directorul unității medicale spune că, din cauza stării foarte grave, s-a luat legătura cu Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Dolj și s-a decis transferul său la Spitalul Județean de Urgență.

„Este vorba despre o femeie suspectă în săptămâna 38 de sarcină, transferată în cursul zilei de joi de la Băilești, în stare foarte gravă. A ajuns la noi cu saturație de oxigen 47. În acel moment, s-a luat legătura cu CJCCI, care coordonează activitatea spitalelor, și s-a decis să fie transferată la Spitalul nr. 1. Toate cazurile grave, conform Ordinului Ministerului și hotărârii luate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, se transferă la SJU Craiova”, a transmis Liviu Radu, managerul spitalului Filantropia.

Tratată în izolatorul de la UPU

Pacienta a ajuns, în cele din urmă, la SJU Craiova, unde a fost preluată de medicii din Unitatea de Primiri Urgențe. Prezentând simptome specifice Covid – dispnee, febră și tuse, a fost tratată în izolator, unde i-a și fost recoltat test pentru infecția cu Sars-Cov2.

„La ora 0:23 a ajuns la noi. Pacienta avea hipertensiune pe fondul sarcinii, fiind tratată cu antihipertensiv. În plus, avea și obezitate de gradul III. A ajuns la noi cu saturația de oxigen 75%, conștientă, stabilă hemodinamic și respirator”, spune directorul medical Cristiana Geormăneanu.

Pacienta a fost admisă imediat în UPU, a fost evaluată, i-au fost recoltate analize de laborator, s-a solicitat consult de obstetrică-ginecologie și consult cardiologic. Femeia a rămas în izolator, unde a primit tratament simptomatic, pentru prevenția TEP (tromboembolism pulmonar) și oxigenoterapie cu flux mare. Temporar, saturația s-a îmbunătățit.

„Starea pacientei a fost staționară până la ora 9, când s-a deteriorat brusc și a intrat în stop cardiorespirator. Echipa medicală de urgentiști a inițiat rapid manevrele de resuscitare care au continuat timp de 90 de minute, fără succes”, adaugă directorul medical de la SJU Craiova.

Situație dramatică. Pacienții așteaptă în UPU loc la ATI

Directorul medical spune că situația este foarte dificilă, pentru că spitalul județean este covârșit de cazurile grave:

„Terapia intensivă a spitalului nostru e singura care asigură îngrijirea pacienților critici Covid și non-Covid din tot județul. Niciunul din spitalele suport Covid nu îngrijește pacienți Covid-19 de terapie intensivă în afară de Spitalul de Boli Infecțioase. În acest moment, spitalul nostru duce greul pacienților critici de terapie intensivă. De multe ori, pacienții critici ajunși la SJU ajung să fie îngrijiți de urgentiști, întrucât locurile din terapie intensivă sunt pline până la refuz și peste. În acest moment avem pacienți peste numărul de locuri disponibile în secția de terapie intensivă. Avem pacienți suspecți și pozitivi în UPU, care așteaptă un loc în terapie intensivă”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS