Guvernele din întreaga lume trebuie să combată fenomenul de „fake news” legat de vaccinurile anti-Covid 19. Acesta a devenit „a doua pandemie”, a declarat Francesco Rocca, președintele Federației Internaționale Crucea Roșie, potrivit Yahoo News.
Liderii trebuie să instaureze în comunități încredere privind importanța vaccinării, potrivit lui Francesco Rocca.
„Tot mai mulți oameni ezită când vine vorba de vaccinuri, mai ales de vaccinul împotriva Covid”
Rocca a spus că „tot mai mulți oameni ezită când vine vorba de vaccinuri, mai ales de vaccinul împotriva Covid”.
Președintele federației Crucea Roșie a citat un studiu recent efectuat de Universitatea John Hopkins în 67 de țări. Cercetarea a dezvăluit că rata de acceptare a vaccinului s-a redus semnificativ în majoritatea țărilor în iulie până în octombrie 2020.
„Pentru a învinge această pandemie, trebuie să învingem și pandemia de neîncredere”, a declarat Francecsco Rocca.
Într-un sfert din țările implicate în studiul John Hopkins, rata de acceptare a vaccinului împotriva Covid-19 era aproape sau sub 50%. Japonia a scăzut de la 70% la 50%, în timp ce Franța a ajung la 38%, de la 51%.
Rocca a spus că lipsa încrederii „nu este nicidecum un fenomen occidental”
Rocca a spus că lipsa încrederii „nu este nicidecum un fenomen occidental”. Acesta a explicat că studiile efectuate de Crucea Roșie în ultimele luni în opt țări africane – Congo, Camerun, Gabon, Zimbabwe, Sierra Leone, Rwanda, Lesotho și Kenya – au arătat un declin constant în ceea ce privește percepția riscului legat de infectarea cu Covid-19.
Un număr tot mai mare de oameni credeau că virusul nu-i afectează pe tineri sau pe africani
Un număr tot mai mare de oameni credeau că virusul nu-i afectează pe tineri sau pe africani, dar și că boala nu mai există, însă a existat și că pandemia s-a sfârșit, a declarat Rocca pentru Asociația Corespondenților Națiunilor Unite. „În numeroase țări africane, am văzut că majoritatea oamenilor sunt sceptici când vine vorba de vaccinuri, existând ideea larg răspândită că străinii folosesc Africa pentru a efectua teste”.
Președintele Federației Internaționale Crucea Roșia mai spus că, în mod surprinzător, anumite grupuri, care sunt de obicei vulnerabile și marginalizate, nici măcar nu știau de existența pandemiei. Acesta a arătat un sondaj efectuat în Pakistan, în care 10% dintre respondenți nici nu știau de Covid-19.
„Credem că eforturile masive și coordonate de care va fi nevoie pentru a oferi vaccinul anti-Covid într-un mod echitabil trebuie să fie însoțite de eforturi la fel de mari pentru a construi și menține încrederea”, a conchis Francesco Rocca.