4 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDiete si fitnessConsumul de carne roșie, între studii cu rezultate opuse

Consumul de carne roșie, între studii cu rezultate opuse

Dovezi substanțiale sugerează că un consum ridicat de carne roșie, în special carne roșie procesată, cum ar fi slănină, hot dog, cârnați și salam, este asociat cu un risc crescut de deces și boli cronice majore, inclusiv boli coronariene, arată 360medical,

Pe de altă parte, un alt studiu amplu, publicat în 2019, concluzionează că, de fapt, consumul de carne nu ar fi dăunător pentru majoritatea populației.

Studiu cu peste 40.000 de participanți

O echipă din SUA a examinat relația dintre carnea roșie procesată și riscul de boli coronariene și a estimat efectele înlocuirii altor surse de proteine ​​cu carnea roșie cu riscul de boli coronariene. Descoperirile lor se bazează pe date de la 43.272 de bărbați americani (vârsta medie de 53 de ani). Participanții au completat un chestionar de dietă detaliat în 1986 și la fiecare patru ani după aceea, până în 2016, și au furnizat informații despre istoricul medical și stilul lor de viață.

Înregistrările medicale au fost utilizate pentru a urmări evenimentele coronariene fatale și non-fatale în această perioadă de 30 de ani. În acest timp, au fost documentate 4.456 evenimente coronariene, dintre care 1.860 au fost fatale.

Carnea roșie crește riscul problemelor coronariene

Oamenii de știință au descoperit că pentru fiecare porție pe zi, carnea roșie totală a fost asociată cu un risc mai mare cu 12% de boli coronariene. Pentru carnea roșie neprelucrată riscul era cu 11% mai mare, iar pentru carnea procesată cu 15% mai mare.

În comparație cu carnea roșie, aportul unei porții pe zi de surse combinate de proteine ​​vegetale, inclusiv nuci, leguminoase (cum ar fi mazărea, fasolea și linte) și soia a fost asociat cu un risc cu 14% mai mic de boli coronariene. Acest risc a fost și mai mic, de 18% în rândul bărbaților cu vârsta peste 65 de ani.

Aceste constatări sunt în concordanță cu efectele acestor alimente asupra nivelului de colesterol lipoproteic cu densitate scăzută și susțin un beneficiu pentru sănătate al limitării consumului de carne roșie și al înlocuirii cu surse de proteine ​​vegetale”, explică oamenii de știință, potrivit Science Daily.com.

Studiu controversat, la polul opus

Cu toate astea, un studiu internațional publicat anul trecut arăta că reducerea consumului de carne roșie și carne procesată nu aduce beneficii semnificative pentru sănătate. Concluziile acestei cercetări au fost criticate de unii experți în sănătate.

Majoritatea oamenilor pot continua să mănânce carne roșie și procesată la consumul mediu actual, de obicei de trei sau patru ori pe săptămână pentru adulții din America de Nord și Europa, au spus autorii studiului, care au făcut, de asemenea, recomandări pe baza analizei.

“Pe baza cercetărilor, nu putem spune cu vreo certitudine că consumul de carne roșie sau prelucrată provoacă cancer, diabet sau boli de inimă”, a spus Bradley Johnson, profesor asociat la Universitatea Dalhousie din Canada, care a condus revizuirea publicată în jurnalul “Annals of Internal Medicine”.

Cu toate acestea un grup de medici de la Harvard, Yale, Stanford și din alte părți, inclusiv unul dintre autorii studiului, a solicitat într-o scrisoare adresată editorilor publicației ” să retragă lucrarea de la publicare” în așteptarea unei revizuiri ulterioare și a spus că orientările trasate de noua cercetare ar fi iresponsabile deoarece ar putea duce la un consum crescut de carne roșie și prelucrată.

Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului, parte a Organizației Mondiale a Sănătății, și Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului (WCRF) susțin că atât carnea roșie și cât și cea procesată pot cauza cancer.

Mai mult chiar, WCRF sfătuiește populația să mănânce doar “cantități moderate” de carne roșie, precum carnea de vită, carnea de porc sau miel – cu o limită superioară de 500 de grame de carne gătită pe săptămână sau și mai puțin “dacă se poate”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS