3.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateTurcia nu ar mai dori să cumpere vaccinul rusesc anti-COVID, Moscova reacţionează

Turcia nu ar mai dori să cumpere vaccinul rusesc anti-COVID, Moscova reacţionează

Turcia nu ar mai dori să achiziţioneze vaccinul rusesc împotriva COVID-19, întrucât ar considera că dezvoltarea acestuia nu ar fi fost conformă „bunelor practici”, potrivit unei declaraţii atribuite de unele publicații turce ministrului sănătăţii Fahrettin Koca, scrie Reuters, în contextul în care Ankara şi-a intensificat eforturile pentru vaccinarea a 50 de milioane de cetăţeni turci până în primăvară.

Astfel, site-ul Haberturk îl citează pe ministrul sănătăţii Fahrettin Koca, care ar fi spus că vaccinul rusesc nu întruneşte condiţiile „bunelor practici de laborator”. „Rusia nu a fost în măsură să le îndeplinească. În consecinţă, nu a fost posibil pentru OMS şi pentru lume să cumpere acest vaccin. Nu este posibil ca noi să omologăm acest vaccin. Prin urmare, este în afara domeniului nostru de interes”, a spus el, conform aceleiaşi surse.

Ministrul turc nu a specificat la care dintre vaccinurile ruseşti s-a referit, Rusia anunţând până în prezent dezvoltarea a trei preparate împotriva COVID-19. Conform presei turce, ar fi vorba despre desfăşurarea studiilor de fază III pentru „Sputnik-V”, primul vaccin înregistrat în lume împotriva coronavirusului.

Reuters menţionează că nu a existat un răspuns imediat din partea Fondului rus de investiţii directe, implicat în dezvoltarea vaccinului „Sputnik-V”, la o solicitare a sa de a face un comentariu.

Rusia a fost prima ţară care a acordat drept de utilizare unui vaccin împotriva COVID-19, făcând aceasta înainte ca testele pe scară largă să fi fost finalizate, ceea ce a provocat îngrijorare în rândul oamenilor de ştiinţă şi medicilor cu privire la siguranţa şi eficacitatea preparatului său.

Turcia, cu o populaţie de 83 de milioane de locuitori, a semnat un contract pentru achiziţionarea a 50 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 de la Sinovac Biotech Ltd din China şi ar urma să înceapă vaccinarea în aceasta lună, acordând prioritate lucrătorilor din sănătate.

Noile infecţii şi decese zilnice din cauza COVID-19 au atins marţi cele mai ridicate niveluri de când coronavirusul a fost detectat pentru prima dată în Turcia în martie. Cu un total de peste 33.000 de cazuri, Turcia este în prezent cea de-a patra ţară din lume după numărul de contaminări zilnice.

Ministrul Koca a spus că Turcia are nevoie de mai multe vaccinuri pentru a le administra unui număr de 50 de milioane de cetăţeni până la sfârşitul lunii aprilie, adăugând că lucrează pentru a face posibilă livrarea a 25 de milioane de doze de la Pfizer şi BioNTech.

„Ei ar putea să ne dea 25 milioane de doze până la sfârşitul anului 2021. Încercăm să facem ca lucrurile să avanseze. Ne dorim asta până în vară”, a spus el, adăugând că Turcia nu va plăti pentru vaccinul Sinovac dacă acesta nu se va dovedi eficient.

„Dacă rezultatele noastre nu vor fi suficient de eficiente, avem dreptul să returnăm vaccinurile şi să nu plătim nici măcar cinci cenţi”, a spus ministrul turc, indicând că acest aspect este menţionat în contract când s-a făcut comanda.
Ankara a impus carantină totală în weekend şi restricţii de circulaţie în timpul săptămânii pentru a combate creşterea accentuată a deceselor şi infecţiilor. Preşedintele Tayyip Erdogan şi-a îndemnat conaţionalii să dea dovadă de răbdare până la sosirea vaccinurilor.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacţionat imediat după relatarea despre refuzul Turciei de a cumpăra vaccinul rusesc, asigurând că rezultatele testelor preparatului relevă fiabilitatea acestuia.

„Putem spune cu siguranţă – rezultatele testelor şi studiilor indică faptul că acesta este un vaccin foarte eficient şi sigur, care poate şi va juca cu siguranţă un rol foarte important în lupta împotriva pandemiei”, a declarat Peskov, citat de RIA Novosti şi RBC.

Citând o sursă din cadrul Fondul de investiţii directe din Rusia, agenţia de presă TASS a transmis că negocierile privind furnizarea de vaccinuri ruseşti către Turcia continuă, iar afirmaţiile atribuite de presă ministrului turc ar fi „un exemplu de ştiri false”. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS