În ultimele două săptămâni, numărul doljenilor infectați cu noul coronavirus a urmat o linie descendentă. Rata incidenței cazurilor a scăzut la 2.23/1000 locuitori în județ, în timp ce în Craiova se situează la 3.41. Managerii spitalelor din Craiova au constatat și ei această tendință de scădere, care se reflectă în numărul mai mic de internări, dar și în mai puține forme grave de boală.
La Infecțioase, de la 300 de pacienți la circa 150
La Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Craiova, care s-a confruntat mult timp cu internarea pacienților la capacitate maximă, în ultimele două săptămâni situația a început să se detensioneze. Acest lucru se datorează, pe de o parte, intrării în lupta anti Covid și a altor unități medicale din județ, precum spitalele din Băilești, Dăbuleni sau Leamna și Spitalul Clinic Municipal „Filantropia”. Acesta din urmă a avut și 60 de internări de pacienți Covid, ocupând toate paturile disponibile pentru aceștia. Însă, pe lângă preluarea pacienților Covid și de alte unități, managerul Adina Turcu spune că s-a remarcat și o recuperare mai rapidă a cazurilor internate în ultimul timp, datorită unor forme ceva mai ușoare ale bolii.
„Din ceea ce am observat noi, sunt două categorii de pacienți. Nu putem ști dacă e vorba de tulpini diferite ale virusului sau pur și simplu de răspunsul imunitar, însă există acești pacienți care stau acasă, familii întregi, chiar și 7-8 persoane infectate într-un focar familial, și ne spun că sunt bine și e o banală răceală și nu e cazul să fie internați. Și mai sunt pacienți care vin într-o stare nu neapărat gravă, dar care necesită, totuși, îngrijire specializată, în spital”, transmite Adina Turcu.
Managerul unității spune că scăderea internărilor permite gruparea pacienților pe anumite aripi pentru a se putea face o igienizare mai bună: „Nu mai suntem la capacitatea maximă, ba chiar peste limită, cum eram în urmă cu ceva timp, când aveam pacienți și pe holuri și era imposibil acest lucru. Se observă o scădere, ne este și nouă mai ușor să igienizăm zonele mult mai bine, pacienții fiind acum grupați pe o anumită aripă. Reușim, localizându-i pe zone diferite, să facem această igienizare mai amplă.”
Mai puține prezentări în Urgență ale pacienților gravi
Și conducerea spitalului Filantropia, dar și cea a Spitalului Județean de Urgență confirmă tendința constatată de personalul de la Infecțioase.
„De joi am avut mai puține prezentări ale pacienților în stare foarte gravă. Așteptăm să vedem ce se întâmplă în perioada următoare, dar la nivelul acesta lucrurile sunt suportabile. Avem în continuare plin la ATI, dar nu mai sunt așa de mulți pacienți în stare foarte gravă cu Covid”, precizează Laurențiu Ivanovici, managerul Spitalului Județean.
Acesta adaugă că unitatea medicală continuă demersurile pentru amenajarea unui sector de terapie intensivă Covid în curtea spitalului: „Noi lucrăm, în continuare, pentru proiectul unității modulare ATI, am solicitat și Consiliului Județean o suprafață de teren pentru a putea organiza sectorul lângă Clinica de cardiologie”.
Și directorul Spitalului Filantropia spune că au fost mai puține prezentări de pacienți în stare gravă în Compartimentul pentru Primiri Urgențe.
„În același timp, din cei testați la nivelul spitalului, sunt mai mulți negativi decât înainte, se remarcă și o scădere a infectărilor. Din ce am observat în ultima perioadă, există o ușoară tendință de scădere, atât în ceea ce privește numărul de pozitivi, cât și în ceea ce privește incidența cazurilor grave. Să sperăm că o să se mențină același trend”, transmite Liviu Radu, managerul de la Filantropia.
42 de pacienți la ATI în Dolj
Conform celei mai recente informări de presă, la data de 9 decembrie existau 42 de pacienți internați la terapie intensivă în unitățile medicale din Dolj.
La Spitalul de Boli Infecţioase erau internați 131 de pacienți Covid, dintre care 123 din Dolj, iar la SJU Craiova 24 de pacienți (23 din Dolj).
La Filantropia se aflau 22 de doljeni cu Covid, la Băilești 9, la Leamna 7 și la Dăbuleni 16. Pacienți Covid sunt și la Spitalul de Neuropsihiatrie – 13, dintre care 11 sunt doljeni, dar și la Spitalul CF Craiova – 16, dintre care 14 din județ.