6.7 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateMedicinaVitamina D, aliat anti-COVID-19

Vitamina D, aliat anti-COVID-19

În ultimele luni s-a discutat constant despre rolul vitaminei D în contextul pandemiei de SARS-CoV-2. Motivul pentru care se acordă o mare importanță elementelor ce țin de prevenția acestei afecțiuni – distanțare fizică, igienă, administrare profilactică a diverse vitamine și minerale – este faptul că nu există încă un tratament considerat universal vindecător. În plus, va mai dura cel puțin câteva luni până când vaccinarea anti-COVID-19 va putea fi realizată la nivel mondial.

O alimentație sănătoasă și un stil de viață echilibrat, bazat pe o activitate fizică regulată reprezintă elemente cheie ale unei imunități puternice capabile să reziste în lupta cu diferite tipuri de infecții.

Vitamina D nu reprezintă o soluție unică, salvatoare pentru combaterea eficientă a COVID-19, dar poate face parte din strategia fiecăruia pentru o viață sănătoasă, completând nevoile nutriționale sau chiar remediind carența vitaminică.

Sezonul rece atrage cu sine o expunere limitată la soare, ceea ce duce implicit la o reducere a posibilității de sintetizare a vitaminei D în urma expunerii solare. De asemenea, întreg anul 2020 s-a aflat sub semnul pandemiei, al izolării, iar din acest motiv multe persoane nu s-au putut expune suficient la soare.

Importanța vitaminei D

Deși expunerea la lumina soarelui reprezintă o sursă majoră de vitamina D, aceasta poate fi absorbită și din alimentație sau suplimente alimentare. Cele două forme principale de vitamina D: vitamina D3 (colecalciferol) și vitamina D2 (ergocalciferol), sunt autorizate la nivel mondial pentru prevenirea și tratamentul deficitului de vitamina D.

Arhicunoscută pentru importanța ei în sănătatea oaselor și a mușchilor, vitamina D poate avea un rol și în răspunsul imun al organismului la virusurile de tip respirator. Cu toate acestea, suplimentele cu vitamina D nu sunt autorizate în mod special pentru prevenirea sau tratarea pacienților cu coronavirus, deși sunt luate în considerare având în vedere rolul lor imunologic.

Covid-19 și vitamina D

Există studii care au sugerat că deficiența de vitamina D ar putea prezenta o legătură cu șansele mai scăzute de supraviețuire dacă persoana respectivă se infectează cu COVID-19. Această concluzie este dificil de susținut deoarece respectivii pacienți prezentau comorbidități, pe lângă deficiența de vitamina D.

Printre cele mai recente studii se numără o cercetare ce a constatat că mai mult de 80% din cei 200 de pacienți incluși în acest studiu au fost spitalizați din cauza COVID-19 și au prezentat totodată și deficiență de vitamina D. Același studiu nu a reușit să realizeze o legătură semnificativă între nivelul vitaminei D și severitatea simptomelor bolii.

Un alt studiu ce a inclus 489 de pacienți a constatat că cei cu un deficit de vitamina D au prezentat o probabilitate mai ridicată de a testa pozitiv pentru infectarea cu virusul SARS-CoV-2, comparativ cu cei care aveau niveluri normale de vitamina D în organism.

Mecanismul probabil de acțiune

Facilitarea evitării unei furtuni citokinice provocate de COVID-19 – reacție exagerată a sistemului imunitar ce duce la atacarea propriilor celule și țesuturi ale corpului – pare a fi mediată de niveluri optime de vitamina D în sânge.

Interesant este de amintit că lumina solară și vitamina D au prezentat o mare importanță în scăderea ratei de deces în cazul pandemiei de influenza din 1918-1919.

Concluzie

Momentan nu există suficiente dovezi care să susțină administrarea vitaminei D în prevenirea infectării cu virusul care cauzează COVID-19 sau chiar în tratarea acestei afecțiuni. În timp se vor realiza studii pe loturi lărgite de pacienți și se va putea oferi o recomandare clară, susținută de dovezi științifice.

Cu toate acestea, suplimentarea cu doze uzuale de vitamine D implică riscuri scăzute și posibile beneficii. Prin urmare, consultați medicului sau farmacistului și urmați îndeaproape sfaturile acestora individualizate pentru fiecare pacient în parte.

Valentina Ghimpău

Sănătate de la Farmacist specialist,

Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS