4 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatate6 întrebări despre astm

6 întrebări despre astm

Astmul este o afecțiune cronică inflamatorie a căilor respiratorii care poate apărea la orice vârstă. În România sunt 1.000.000 de pacienți care suferă de astm și la nivel global sunt peste 334 de milioane. O broșură de informare pusă la dispoziție online de Institutul pentru Dezvoltare în Sănătate și Sănătate și COPAC (Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice) răspunde la câteva întrebări frecvente despre această afecțiune. Putem fuma dacă avem astm? Poate o femeie cu astm să rămână însărcinată?

Factorii declanșatori pot fi alergici, precum părul de animale sau praful, dar și non-alergici, precum răcelile sau aerul rece. Astmul are diferite grade de severitate. Astmul ușor sau moderat se caracterizează prin crize rare, de intensitate mică sau moderată care se pot remite de la sine. Astmul sever implică crize frecvente, zilnice, care pot apărea și pe timpul nopții. Alternarea crizelor de astm cu perioadele silențioase, când simptomele sunt mai puțin intense sau chiar inexistente, este specifică acestei afecțiuni.

Boala poate fi ținută sub control cu ajutorul tratamentului administrat la recomandarea medicului.

Ce se întâmplă în cazul unei crize de astm?

Astmul este o afecțiune cronică inflamatorie a căilor respiratorii, localizarea inflamației fiind la nivelul bronhiilor. Pe fondul inflamației cronice din bronhii se produc episodic crize: spasme ale bronhiilor, care le îngustează brusc și pacientul simte ca se sufocă, îi este mai greu să expire decât sa inspire aer, se aud zgomote (șuierături) la respirație. Bronhiile inflamate reacționează exagerat față de particulele inhalate, care provoacă o îngustare bruscă a bronhiilor: apare o criză de astm, destul de ușor de recunoscut de către medicii care văd pacientul.

Trebuie să renunțăm la fumat?

Fumatul poate fi un factor declanșator al crizelor de astm. Este indicat ca pacientul să renunțe la fumat și, de asemenea, să evite fumatul pasiv.

Pacienții cu astm pot face sport?

Atât timp cât își ia tratamentul așa cum i-a fost prescris de medic, un pacient diagnosticat cu astm se poate implica în foarte multe activități sportive. Este recomandat însă ca pacientul să-și ia medicația înainte de startul activității sportive pentru a preveni astmul indus de efort și, în același timp, pe cât posibil, pacientului îi este recomandat să evite factorii alergeni cum ar fi aerul foarte poluat, vremea rece sau praful de pe anumite terenuri de sport.

Există meserii care nu sunt recomandate unui pacient cu astm?

Dacă astmul este bine controlat, pacientul nu ar trebui să aibă nicio dificultate în a exercita meseria aleasă. Însă, în anumite cazuri, pacienții cu astm trebuie să acorde atenție sporită afecțiunii lor și să se asigure că au la îndemână medicația de urgență. Este cazul pacienților cu meserii care implică efort fizic mai mare sau al celor care lucrează în medii unde se folosesc substanțe chimice sau cu potențial alergen.

Ce riscuri implică astmul pentru o eventuală sarcină?

Astmul se întâlnește frecvent în rândul femeilor însărcinate. Dacă astmul este tratat corect, atât înainte de instalarea sarcinii, cât și pe durata acesteia, atunci sarcina va fi una cu risc scăzut sau fără risc. Dacă astmul nu este bine controlat există riscul de naștere prematură sau este posibil ca nou-născutul să aibă o greutate mai mică decât cea normală.

Astmul este o afecțiune ereditară?

Dacă unul dintre părinți are astm sau orice altă boală alergică există riscul ca cel mic să fie predispus la aceste boli.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS